Ο συνδετικός ιστός καταλαμβάνει περίπου το 45% της μάζας στο ανθρώπινο σώμα. Αποτελείται από τις πρωτεΐνες κολλαγόνο και ελαστίνη και από ενδοκυτταρική ουσία. Συμμετέχει ως βασικός παράγοντας στο σχηματισμό διαφόρων δομών στο σώμα μας - τένοντες, αρθρώσεις, οστά, δέρμα και είναι παρών στη δομή όλων των οργάνων και συστημάτων σε διάφορα ποσοστά.
Πολλοί παράγοντες βλάπτουν την ποιότητα και τη δύναμη του συνδετικού ιστού. Με το πέρασμα του χρόνου, οι βλάβες που προκαλούν οι οξειδωτικοί παράγοντες στην ποιότητα των δομικών πρωτεϊνών κολλαγόνου και ελαστίνης συσσωρεύονται, γεγονός που οδηγεί στην καταστροφή τους. Ως αποτέλεσμα, παραβιάζονται οι ιδιότητες των αντίστοιχων ανατομικών δομών στις οποίες συμμετέχουν.
Συμπτώματα καταστροφής του συνδετικού ιστού είναι το ξηρό και ζαρωμένο δέρμα, πόνοι και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, εύθραυστοι τένοντες και άλλα. Μαζί με την καταστροφή παρατηρείται και απώλεια πρωτεϊνών από τους αντίστοιχους ιστούς, κάτι που οδηγεί σε αφυδάτωσή τους.
Προστατευτική δράση στον συνδετικό ιστό έχουν διάφορα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις και τα οστά. Η λήψη τους μπορεί να σταματήσει τις εκφυλιστικές αλλαγές που παρατηρούνται στη δομή του κολλαγόνου και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει σύνθεση νέας και υγιούς πρωτεΐνης.
Η βιταμίνη C είναι βασικός παράγοντας στη διαδικασία σύνθεσης του κολλαγόνου. Εκτός από το ότι συμμετέχει στην αντίδραση για την παραγωγή αυτής της πρωτεΐνης, το ασκορβικό οξύ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το από βλάβες λόγω των επιβλαβών ελευθέρων ριζών.
Η λήψη βιταμίνης C ως συμπλήρωμα διατροφής έχει ευεργετική δράση στους πόνους και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις, καθώς και στο εξασθενημένο και χαλαρό δέρμα.
Ένα άλλο πολύ δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής που έχει θετική επίδραση στην υγεία και την εμφάνιση του δέρματος είναι το υδρολυμένο βόειο κολλαγόνο.
Το κολλαγόνο εφοδιάζει το σώμα με αμινοξέα που συμμετέχουν στη σύνθεση αυτής της πρωτεΐνης και σύμφωνα με μελέτες, η λήψη του βελτιώνει τη δομή του δέρματος και την ενυδάτωσή του. Οι μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στις φθαρμένες αρθρώσεις δεν είναι αρκετές για να το θεωρήσουμε γεγονός.
Εκτός από το κολλαγόνο και την ελαστίνη, στην σύνθεση των αρθρώσεων παρατηρούνται σε μεγάλες ποσότητες ουσίες που ονομάζονται πρωτεογλυκάνες. Αυτές είναι ένα από τα συστατικά των αρθρικών επιφανειών, δηλαδή των χόνδρων. Στις φθαρμένες αρθρώσεις παρατηρούνται πόνοι κατά την κίνηση της επηρεασμένης άρθρωσης, καθώς και δυσκαμψία και περιορισμός της κίνησης.
Αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής που είναι κατάλληλα για την πρόληψη και την ενδεχόμενη αποκατάσταση των χόνδρων είναι το θειικό χονδροϊτίνιο και το θειικό γλυκοζαμίνη. Συμμετέχουν στη σύνθεση των πρωτεογλυκανών, κάτι που αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς με τους οποίους δρουν. Ο άλλος μηχανισμός είναι ότι αυτές οι ουσίες έχουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μειώνει τη διάσπαση (καταβολικές διεργασίες) των χόνδρων.
Η υγεία των οστών, των αρθρώσεων και των συνδέσμων, καθώς και του μυϊκού συστήματος, είναι εξαιρετικής σημασίας για τη γενική υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων.
Η προστασία του μυοσκελετικού συστήματος από τη φθορά και τους τραυματισμούς είναι θεμελιώδης σημασίας. Η λήψη των παραπάνω ουσιών με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αρθρώσεών σας, θα βελτιώσει την κίνησή τους, θα μειώσει τους πόνους και τη δυσκαμψία, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει την ενυδάτωση και την ποιότητα του δέρματός σας.
Με το πέρασμα του χρόνου, υπό την επίδραση μικροσκοπικών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, παρατηρείται βλάβη στην φαιά ουσία του εγκεφάλου. Οι αλλαγές που συμβαίνουν, δυστυχώς, είναι μη αναστρέψιμες και εκδηλώνονται με την λεπτότητα του στρώματος του φλοιού του εγκεφάλου και την εμφάνιση μη λειτουργικού συνδετικού ιστού στη θέση της προηγουμένως ενεργής φαιάς ουσίας.
Η φαιά ουσία του εγκεφάλου είναι υπεύθυνη για την ανθρώπινη νοημοσύνη, την ικανότητα να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να λύνουμε προβλήματα, καθώς και για τη μνήμη. Στη διαδικασία της γήρανσης, μια σειρά παραγόντων επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία.
Η επίδραση των ελευθέρων ριζών στον νευρωνικό ιστό είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για τη βλάβη του. Το οξειδωτικό στρες είναι συνέπεια της κατανάλωσης κακής ποιότητας τροφίμων, έκθεσης σε επιβλαβείς παράγοντες και συνήθειες - καπνίζοντας, αλκοόλ, ναρκωτικά, καθώς και υπέρταση, διαβήτη και άλλα.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες με την πάροδο του χρόνου αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Παραδείγματα τέτοιων είναι:
- Η άνοια της γήρανσης
- Η νόσος του Αλτσχάιμερ
- Η νόσος του Πάρκινσον και άλλα.
Η μείωση του οξειδωτικού στρες και της επίδρασης που έχουν οι ελεύθερες ρίζες στον νευρικό ιστό είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη και τη διακοπή των διαδικασιών της λεγόμενης φλοιώδους ατροφίας (εκφύλιση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου).
Εδώ έρχονται σε βοήθεια τα συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή των ισχυρών αντιοξειδωτικών βιταμίνης Ε και βιταμίνης C, που είναι καθολικής δραστηριότητας έναντι των διαφόρων μορφών ελευθέρων ριζών. Ρυθμίζουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες και μειώνουν την επιβλαβή επίδραση των ριζών.
Οι βιταμίνες της ομάδας Β - συγκεκριμένα η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), Β6 (πυριδοξίνη) και Β12 (κοβαλαμίνη) έχουν ισχυρή προστατευτική δράση όσον αφορά την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).
Η θειαμίνη υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων, η πυριδοξίνη βοηθά στη σύνθεση σημαντικών νευροδιαβιβαστών, που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά σημάτων και πληροφοριών στο ΚΝΣ, και η κοβαλαμίνη συμβάλλει στον σχηματισμό (και την αποκατάσταση) του προστατευτικού στρώματος των νευρώνων, που ονομάζεται μυελίνη.
Ο μηχανισμός δράσης των ελευθέρων ριζών είναι ακριβώς η επίθεση στο μυελινικό στρώμα. Η καταστροφή της ακεραιότητάς του οδηγεί σε διαταραχές στη μεταφορά των νευρικών παλμών στην εγκεφαλική ουσία, που εκδηλώνονται με αργή διαδικασία σκέψης, σύγχυση, έλλειψη συγκέντρωσης και αδύναμη μνήμη.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών της ομάδας Β είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργικότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος, προστατεύοντάς το από την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης αποδεδειγμένη επίδραση στην προστασία των νευρώνων μας από τον κυτταρικό θάνατο. Η πρόσληψή τους με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας, που επηρεάζουν διάφορες πτυχές της.
Εκτός από τα αναφερόμενα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά και λιπαρά οξέα, η πρόσληψη βοτάνων που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και το προστατεύουν από την ατροφία είναι πολύ δημοφιλής. Μια σειρά μελετών αναφέρει πραγματικά υποσχόμενα αποτελέσματα.
Φυτά με παρόμοια επίδραση είναι το πράσινο τσάι, το γκίνκο μπιλόμπα, η ασουαγκάντα και άλλα. Έχουν ποικίλες ωφέλιμες ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία και τον ηλικιωμένο οργανισμό, και με την πρόσληψή τους κάποιος δεν μπορεί να κάνει λάθος.
Η καρδιά είναι ένα όργανο που ποτέ δεν ξεκουράζεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας, ενώ εκτίθεται σε πολλές πιέσεις.
Η υγεία της, φυσικά, είναι πρωταρχικής σημασίας και καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων. Τα διατροφικά έθιμα, η σωματική δραστηριότητα, το άγχος, οι γενετικοί παράγοντες και οι επιβλαβείς συνήθειες - όλα αυτά επηρεάζουν την ατομική καρδιακή υγεία.
Η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ουσιώδης όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, που συχνά σχετίζονται μεταξύ τους.
Εκτός από τη σωστή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής έχει έντονη καρδιοπροστατευτική και προληπτική επίδραση σε μια σειρά μη φυσιολογικών καταστάσεων.
Αυτά είναι και πάλι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έχουν έντονη επίδραση έναντι των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και έναντι της ανάπτυξης της υπερτασικής νόσου. Είναι ο λόγος για τη σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων στους λαούς των σκανδιναβικών χωρών, καθώς η διατροφή τους είναι πλούσια σε ψάρια των κρύων υδάτων.
Η συνένζυμο Q10 είναι ένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής, για το οποίο έρευνες δείχνουν ότι έχει προστατευτική επίδραση στον καρδιακό μυ. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, μπορεί να έχει αντιυπερλιπιδαιμική επίδραση, καθώς και να συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Έρευνες παρέχουν πειστικά στοιχεία ότι η λήψη συνενζύμου Q10 οδηγεί σε μείωση των συμπτωμάτων στην καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και του κινδύνου από ξαφνικό καρδιακό θάνατο και έμφραγμα.
Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Σε κλινικές μελέτες, η λήψη βιταμίνης Ε (τοκοφερόλη) με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής μειώνει τον βαθμό περοξείδωσης της χοληστερόλης και την πιθανότητα ανάπτυξης στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης.
Η L-καρνιτίνη είναι ένα άλλο συμπλήρωμα διατροφής, που αποτελεί παράγωγο αμινοξέος. Αυτή η ουσία παράγεται στο σώμα μας και είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία μεταφοράς και καύσης τριγλυκεριδίων στα μιτοχόνδρια.
Η λήψη L-καρνιτίνης ως συμπληρώματος διατροφής έχει επιστημονικά αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική επίδραση, που βασίζεται σε μειωμένο οξειδωτικό φορτίο στους καρδιομυοκύτταρες και μειωμένη φλεγμονώδη αντίδραση και πιθανή νέκρωση. Αυτό είναι συνέπεια της ενισχυμένης μεταφοράς βραχυκέλυδων λιπαρών οξέων στον μιτοχονδριακό μηχανισμό των καρδιομυοκυττάρων.
Μια σειρά φυτικών εκχυλισμάτων έχουν επίσης ευνοϊκή επίδραση στην συνολική υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ένα παράδειγμα τέτοιου είναι το πράσινο τσάι. Η λήψη του θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με υπαρκτή υπερτασική νόσο.