Συλλογή: Προβιοτικά και πρεβιοτικά
-
Προβιοτικό blendΚανονική τιμή €15,99Κανονική τιμήΤιμή μονάδας / ανά
-
Παιδικά προβιοτικά - SparkyΚανονική τιμή €12,99Κανονική τιμήΤιμή μονάδας / ανά
Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια και ζύμες, που προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες.
Αυτοί οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί περιλαμβάνουν συνήθως διάφορους τύπους βακτηρίων που ανήκουν στα γένη Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces. Τα προβιοτικά συναντώνται σε ορισμένα τρόφιμα που υπόκεινται σε διαδικασίες ζύμωσης, όπως το κεφίρ, το γιαούρτι και τα τουρσιά, καθώς και σε διάφορα συμπληρώματα διατροφής.
Τι είναι τα πρεβιοτικά;
Για βέλτιστο αποτέλεσμα, οι περισσότερες εταιρείες συνδυάζουν τις προβιοτικές φόρμουλες με πρεβιοτικά.
Τα πρεβιοτικά, σύμφωνα με τον ορισμό, είναι αδιάλυτες τροφικές σωματίδια που συνήθως ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα από αυτά είναι:
-
Ινουλίνη
-
Φρουκτοολιγοσακχαρίτες
-
Γαλακτοολιγοσακχαρίτες
-
Ολιγοφρουκτόζη
-
Ποικιλίες διατροφικών ινών.
Δεν αποτελούν υποστρώματα και τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια, αλλά τα ωφέλιμα γαλακτοβάκιλλοι βακτήρια έχουν ισχυρό προσανατολισμό προς αυτά. Η λήψη ενός συμπυκνωμένου πηγής προβιοτικών οδηγεί σε γρήγορη αύξηση των αποικιών των ωφέλιμων βακτηρίων και βελτίωση της εντερικής ομοιόστασης.
Τα προβιοτικά βακτήρια μπορούν να συνθέσουν βραχυπρόθεσμες λιπαρές οξέα από τα πρεβιοτικά. Αυτά χρησιμεύουν ως ενέργεια για τα κύτταρα του παχέος εντέρου και, επιπλέον, βοηθούν στη σταθεροποίηση του αρνητικού pH του περιβάλλοντος.
Γι' αυτό, όταν επιλέγετε προβιοτικό διατροφικό συμπλήρωμα, σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε αυτό που περιέχει τα κύρια στελέχη γαλακτοβακίλλων και πρεβιοτικά στοιχεία. Τέτοια προϊόντα ονομάζονται επίσης συνβιοτικά.
Ο όρος συνβιοτικό αναφέρεται στον συνδυασμό προβιοτικών και πρεβιοτικών ουσιών, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι η καλύτερη υγεία και λειτουργικότητα του εντέρου και του οργανισμού.
Φυσικές πηγές πρεβιοτικών ουσιών είναι:
-
Σκόρδο
-
Κρεμμύδι
-
Σπαράγγια
-
Ορισμένα όσπρια και σιτηρά
- Ορισμένοι ξηροί καρποί και φρούτα.
Λειτουργίες των προβιοτικών για τον οργανισμό
Τα προβιοτικά είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της λεγόμενης εντερικής μικροβιώτας.
Ο όρος 'εντερική μικροβιώτα' αναφέρεται στο σύνθετο οικοσύστημα βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα.
Η εντερική μικροβιώτα συμμετέχει στην εκτέλεση διάφορων φυσιολογικών διεργασιών:
-
Υποστηρίζει τη διαδικασία της πέψης.
-
Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του μεταβολισμού.
-
Διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα σε καλή κατάσταση.
-
Μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργικών καταστάσεων.
-
Συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, ειδικά σε παθήσεις και προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η χρόνια κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
-
Πιστεύεται ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Συνολικά, ο ρόλος των προβιοτικών επηρεάζει την ευεξία και την υγεία του οργανισμού.
Τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πρόληψη της εγκατάστασης παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο και για τη διατήρηση της καλής εντερικής υγείας.
Η εντερική υγεία είναι ένας συνολικός όρος που περιλαμβάνει διάφορες πτυχές που σχετίζονται με τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εκτός από τις διαδικασίες της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, στο γαστρεντερικό σύστημα πραγματοποιείται και μια συστηματική ανοσολογική αξιολόγηση.
Ο εντερικός βλεννογόνος αποτελεί το πρώτο φράγμα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής και του νερού. Για τον λόγο αυτό, το έντερο διαθέτει ανεπτυγμένο αυτόνομο ανοσοποιητικό σύστημα, και η υγεία του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη γενική κατάσταση του οργανισμού.
Ο ισορροπημένος εντερικός μικροβίωνας δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα ευεργετικά βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους διατηρούν χαμηλή την οξύτητα στον εντερικό αυλό και με αυτόν τον τρόπο αποκρούουν τα παθογόνα βακτήρια.
Ο μηχανισμός γι’ αυτό έχει ήδη αποδειχθεί από την επιστήμη. Τα προβιοτικά καταστέλλουν την ανάπτυξη άλλων βακτηριακών αποικιών, προκαλώντας την παραγωγή βήτα-ντεφενσίνης και ανοσοσφαιρίνης Α από τον οργανισμό ξενιστή.
Επιπλέον, τα προβιοτικά μειώνουν τη διαπερατότητα του εντέρου ενισχύοντας το εντερικό φράγμα, διατηρώντας στενές τις διακυτταρικές συνδέσεις και αυξάνοντας την παραγωγή βλέννης.
Ανταγωνίζονται επίσης ενεργά τα βλαβερά βακτήρια για υποστρώματα. Αυτά είναι θρεπτικά υπολείμματα που υπόκεινται σε ζύμωση και έχουν ενισχυμένη προσκολλητική δράση στη βλεννογόνο του εντέρου, αποτρέποντας την προσκόλληση των βλαβερών βακτηρίων στη βλεννογόνο.
Τα προβιοτικά αποτελούν ένα είδος φράγματος, που αποτελείται από περισσότερα από ένα στρώματα, μεταξύ των παθογόνων και του εντέρου, το οποίο είναι η πύλη προς τον οργανισμό μας.
Η δράση των προβιοτικών πραγματοποιείται μέσω:
-
Ευνοϊκής επίδρασης στην οικολογική ισορροπία του εντερικού αυλού
-
Διατήρησης της επιθηλιακής και φραγματικής λειτουργίας
-
Της ρύθμισης της βλεννογόνου και του συστημικού ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο της έμφυτης όσο και της προσαρμοστικής ανοσίας
Αυτές είναι οι ιδιότητες που μοιράζονται τα προβιοτικά. Ωστόσο, κάθε στέλεχος και ποικιλία διαθέτει τα δικά του πιο έντονα ή συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Είδη προβιοτικών
Υπάρχουν πολλοί στελέχη βακτηρίων που ανήκουν στο γένος Lactobacillus. Διαθέτουν παρόμοιες ιδιότητες, αλλά επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ίσως κάθε στέλεχος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργούνται διαφορετικοί συνδυασμοί προβιοτικών καλλιεργειών, ανάλογα με το στόχο που θέλουμε να επιτύχουμε με τη λήψη τους.
Ας δούμε μερικά από τα πιο γνωστά, μελετημένα και, αντίστοιχα, χρησιμοποιούμενα στελέχη.
Lactobacillus bulgaricus
Αλλά ποια είναι η σχέση μεταξύ τους και τι ακριβώς σημαίνει Lactobacillus bulgaricus;
Το Lactobacillus bulgaricus είναι η λατινική ονομασία ενός είδους, ή αλλιώς στελέχους, ευεργετικών για τον άνθρωπο ραβδόμορφων βακτηρίων που ανήκουν στο γένος Lactobacillus (από τη λατινική λέξη Lacto - γάλα και bacillus - ραβδόμορφο). Το είδος bulgaricus υποδεικνύει την περιοχή όπου ανακαλύφθηκε και απομονώθηκε για πρώτη φορά αυτό το βακτήριο.
Ακριβώς έτσι, το Lactobacillus bulgaricus είναι ένα γαλακτοκομικό, ραβδόμορφο, Gram-θετικό, προαιρετικά αναερόβιο βακτήριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πήξη του φρέσκου γάλακτος και τη μετατροπή του σε γιαούρτι. Σε αυτό οφείλεται η χαρακτηριστική γαλακτοξινή γεύση του τελικού προϊόντος, που προκύπτει από τον σχηματισμό γαλακτικού οξέος, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετατροπής της λακτόζης.
Υποστηρίζει την εντερική οικοσύστημα, διατηρώντας ένα όξινο pH, ενώ παράλληλα παράγει ουσίες με βακτηριοκτόνο δράση, οι οποίες σκοτώνουν ή εμποδίζουν την αναπαραγωγή δυνητικά επικίνδυνων παθογόνων στον εντερικό αυλό.
Streptococcus thermophilus
Το Streptococcus thermophilus είναι εκπρόσωπος του γένους Streptococcus. Σε αντίθεση με άλλους εκπροσώπους του γένους, είναι μη επεμβατικός και δεν έχει αρνητική επίδραση στον άνθρωπο.
Αντίθετα, θεωρείται ότι αυτό το βακτήριο λειτουργεί ως βοηθητικός παράγοντας και έχει ευεργετική δράση στη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, όπως η χρόνια κολίτιδα, καθώς και στην νόσο του Crohn.
Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι αυτός ο στρεπτόκοκκος ζει σε συμπίωση με τον βουλγαρικό γαλακτοβακίλο. Ο γαλακτοβακίλος παράγει αμινοξέα από την μερική διάσπαση της γαλακτικής πρωτεΐνης, τα οποία χρησιμοποιεί ο στρεπτόκοκκος. Αντίστοιχα, αυτός εφοδιάζει τον L. bulgaricus με φολικό και μυρμηκικό οξύ.
Lactobacillus acidophilus
Όπως και άλλοι εκπρόσωποι του γένους, το Lactobacillus acidophilus είναι ένα προβιοτικό βακτήριο με ευεργετική δράση στην ανθρώπινη υγεία. Συναντάται φυσικά σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και συχνά περιλαμβάνεται στις προβιοτικές συμπληρώματα διατροφής.
Αυτό το στέλεχος είναι ευεργετικό για χρόνιες παθήσεις του εντέρου και χρησιμοποιείται επίσης για δυσβαστοριώσεις στον γυναικείο κόλπο. Συμβάλλει στη διατήρηση του βέλτιστου pH του εντέρου και του κόλπου.
Επιπλέον, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, αυτό το ευεργετικό βακτήριο έχει ρυθμιστική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα και άμεση βακτηριοκτόνο δράση κατά των επιβλαβών μικροοργανισμών. Θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση στην εντερική βλεννογόνο και η δραστηριότητά του οδηγεί σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι αυτό το βακτήριο είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του Helicobacter pylori - ενός επικίνδυνου μικροοργανισμού που προκαλεί γαστρίτιδα, έλκος και καρκίνο του στομάχου.
Lactobacillus casei
Το Lactobacillus casei είναι τυπικός εκπρόσωπος του γένους. Βοηθά στη διαδικασία διάσπασης των σακχάρων και της λακτόζης, χρησιμοποιώντας τα ως υπόστρωμα για την παραγωγή γαλακτικού οξέος. Ενισχύει τη σύνθεση της βλέννας και καταστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων.
Θεωρείται ότι αυτός ο βακίλος μειώνει τη συχνότητα των αναπνευστικών λοιμώξεων στους ηλικιωμένους.
Bifidobacterium bifidum
Το Bifidobacterium bifidum είναι ένα γαλακτικό βακτήριο που ανήκει σε άλλο γένος. Είναι ευρέως διαδεδομένο και συναντάται στο πεπτικό σύστημα των περισσότερων θηλαστικών.
Στον άνθρωπο, αυτό το βακτήριο κατοικεί στο απομακρυσμένο τμήμα του λεπτού εντέρου, στο παχύ έντερο και στον κόλπο των γυναικών. Η αναλογία του με άλλα βακτήρια στο έντερο είναι δείκτης της υγείας του οργανισμού.
Με την ηλικία, ο αριθμός του B. bifidum μειώνεται, αντικαθίσταται από άλλους εκπροσώπους των γαλακτικών βακτηρίων και από παθογόνους μικροοργανισμούς. Η μειωμένη ποσότητα του βακτηρίου συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της συγκέντρωσης αυτού του βακτηρίου και της καλής λειτουργίας και υγείας του ήπατος.
Πότε είναι αναγκαία η λήψη προβιοτικών;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που είναι ευαίσθητοι σε αλλαγές στο περιβάλλον.
Όταν διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ των ωφέλιμων και επιβλαβών βακτηρίων, συνιστούμε τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων που περιέχουν προβιοτικά και πρεβιοτικά, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης της εντερικής χλωρίδας και ευημερίας.
Η διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παρατηρηθεί σε:
-
Λήψη αντιβιοτικών
-
Ιικές και βακτηριακές λοιμώξεις
-
Χρόνιες και γενετικές ασθένειες
-
Λήψη επιβλαβούς/κακής ποιότητας τροφής και άλλα.
Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του αριθμού των ωφέλιμων βακτηρίων.
Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει αυτόματα μια είσοδος για την εξάπλωση των επιβλαβών βακτηρίων, τα οποία είναι επίσης φυσιολογικοί κάτοικοι του εντερικού μικροβιώματος.
Η μείωση του αριθμού των ωφέλιμων βακτηρίων οδηγεί σε αύξηση του pH. Το αλκαλικό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριακών στελεχών που καταστέλλονται όταν υπάρχει υγιής εντερική χλωρίδα. Τα προϊόντα του μεταβολισμού τους συχνά είναι τοξικά και οδηγούν σε βλάβες τόσο στον προστατευτικό οισοφαγικό βλεννογόνο όσο και στα επιθηλιακά κύτταρα της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει το έντερο.
Συμπτωματικά, αυτό εκδηλώνεται με την εμφάνιση:
-
Αέρια
-
Φούσκωμα του εντέρου
-
Συχνές διάρροιες
-
Επιταχυμένη περισταλτικότητα.
Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους το σώμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σε τέτοιες καταστάσεις πρέπει να παρέμβουμε και εμείς - είτε καταναλώνοντας περισσότερα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ και το γιαούρτι, είτε να σκεφτούμε τη λήψη προβιοτικών διατροφικών συμπληρωμάτων.
Συνέπειες από την διαταραχή της εντερικής ισορροπίας
Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της διαταραχής της εντερικής ισορροπίας. Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε γρήγορα όταν παρουσιαστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς η χρόνια έκθεση της εντερικής βλεννογόνου σε τοξίνες και ελεύθερες ρίζες οδηγεί σε άλλες, πιο σοβαρές διαταραχές.
Ακολουθούν μερικά από αυτά:
-
Ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος
-
Πρόκληση φλεγμονώδους αντίδρασης
-
Καταστροφή του βλεννογόνου στρώματος και της ενδοκυτταρικής ουσίας
-
Αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος: Λειτουργεί σε δύο κατευθύνσεις - απορρόφηση τοξινών από το αυλό προς την κυκλοφορία του αίματος και έκκριση υγρών από το σώμα προς τον εντερικό αυλό, κάτι που εκδηλώνεται με διάρροια.
Εάν παραμεληθεί το πρόβλημα, ο κίνδυνος ανάπτυξης χρόνιας φλεγμονώδους κατάστασης του εντέρου μπορεί να αυξηθεί. Δεδομένου ότι η εντερική ανοσία είναι στενά συνδεδεμένη με τη συστηματική, οι διαταραχές σε αυτήν θα επηρεάσουν την γενική υγεία του οργανισμού.
Άτομα με διαταραγμένη εντερική μικροχλωρίδα υποφέρουν από κοινές λοιμώξεις και ιογενείς ασθένειες πολύ πιο συχνά. Είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών. Συχνά, η επιδεινωμένη εντερική υγεία οδηγεί σε δερματικά προβλήματα, πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις.
Στην πραγματικότητα, η συστηματική τοξίκωση του οργανισμού, ως αποτέλεσμα της υπεροχής των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο έναντι των ωφέλιμων, αυξάνει τους κινδύνους από χρόνιες φλεγμονώδεις, αυτοάνοσες και ακόμη και ογκολογικές ασθένειες.
Σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοια, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στη σωστή διατροφή, καθώς και στη συμπλήρωση με ωφέλιμα προβιοτικά.
Για ποιες καταστάσεις είναι κατάλληλη η λήψη προβιοτικών;
Η λήψη προβιοτικών είναι κατάλληλη σε αρκετές περιπτώσεις:
-
Μετά (και κατά τη διάρκεια) της λήψης αντιβιοτικών για την αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής μικροχλωρίδας
-
Σε χρόνια νοσήματα του εντέρου και του ήπατος, όπως χρόνια κολίτιδα, νόσος του Crohn, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ηπατίτιδα και στεάτωση
-
Σε αυτοάνοσες ασθένειες
-
Σε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
-
Σε δερματικά προβλήματα
-
Σε συχνές κολπικές λοιμώξεις στις γυναίκες
-
Μετά από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις
-
Σε ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία και άλλα.
Υπάρχει μια ρήση που λέει: 'Ο άνθρωπος είναι αυτό που τρώει'. Σημαίνει πολλά. Ο λόγος γι' αυτό δεν είναι καθόλου κυριολεκτικός. Η τροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία του σώματος, και για την διάσπαση και απορρόφησή της υπεύθυνο είναι το πεπτικό μας σύστημα.
Διατηρώντας την κατάλληλη υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, θέτουμε τα θεμέλια για την καλή γενική υγεία, η οποία είναι συνδυασμός της υγείας όλων των οργάνων και συστημάτων.
Στη βάση αυτού βρίσκεται η ισχυρή εντερική μικροβιοτόπη. Η επιστήμη έχει καθορίσει άμεση σχέση, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε υγειονομικό επίπεδο, μεταξύ της υγείας του εντέρου και ορισμένων οργάνων και συστημάτων του σώματος.
Υπάρχει σχέση μεταξύ των εξής οργάνων και συστημάτων:
-
Έντερο - Ήπαρ
-
Έντερο - Δέρμα
-
Έντερο - Καρδιά
-
Έντερο - Αρθρώσεις
-
Έντερο - Εγκέφαλος
Γιατί να επιλέξετε τα προβιοτικά της VitaOn;
Στα προβιοτικά προϊόντα μας, έχουμε επιλέξει συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη, βασισμένα σε κλινικές έρευνες και επιστημονικά αποδειγμένα στοιχεία.
Με αυτόν τον τρόπο σας εγγυόμαστε σίγουρο αποτέλεσμα για την υγεία σας. Για να βελτιώσουμε την αποικιστικότητα των προβιοτικών βακτηρίων, έχουμε προσθέσει πρεβιοτικά στοιχεία που θα χρησιμεύσουν ως τροφή για τις βακτηριακές αποικίες.
Η επίτευξη γρήγορων και αισθητών αποτελεσμάτων από τη λήψη προβιοτικών είναι συνέπεια τόσο της ποιότητας και καθαρότητας των προϊόντων, όσο και της ύπαρξης μεγάλου αριθμού βακτηρίων.
Τα προβιοτικά είναι θεμέλιο της ανθρώπινης υγείας και πιθανώς στο μέλλον θα αποκτήσουμε ακόμη πιο βαθιά γνώση σχετικά με την μοναδική τους δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Συχνές ερωτήσεις
Ποια είναι τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα, τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο είναι αυτά που περιέχουν κύρια στελέχη γαλακτοβακίλλων όπως το Lactobacillus bulgaricus και Bifidobacterium bifidum, καθώς και πρεβιοτικά στοιχεία. Αυτά τα συμπληρώματα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και στην ισορροπία της μικροβιώτας.
Πόσο καιρό πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά;
Η διάρκεια λήψης προβιοτικών εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας και τον σκοπό χρήσης τους. Συνήθως, συνιστάται η χρήση προβιοτικών για αρκετές εβδομάδες έως και μήνες, ειδικά μετά τη λήψη αντιβιοτικών ή σε περιπτώσεις χρόνιας δυσλειτουργίας του εντέρου. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη διάρκεια.
Πότε δεν πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά;
Δεν πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά όταν υπάρχει σοβαρή ανοσοκαταστολή, σε οξείες λοιμώξεις ή όταν ο γιατρός το απαγορεύσει ειδικά. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγονται χωρίς ιατρική συμβουλή σε περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.