Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι ένα υδατοδιαλυτό αναγκαίο θρεπτικό συστατικό που το ανθρώπινο σώμα το προσλαμβάνει από τη διατροφή. Βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά στα εσπεριδοειδή, το ρόδι και τις πικάντικες πιπεριές.
Η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλές διαδικασίες, είναι πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης αποτελεί ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό.
Μία από τις βασικές της λειτουργίες είναι να συμμετέχει στη διαδικασία σχηματισμού και ωρίμανσης του κολλαγόνου. Χωρίς αυτή τη βιταμίνη, συντίθεται ένα χαμηλής ποιότητας και μη λειτουργικό πρωτεϊνικό μόριο, το οποίο δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες με το αυθεντικό.
Η έλλειψη βιταμίνης C οδηγεί στην εμφάνιση της ασθένειας σκορβούτο, που εκδηλώνεται με έντονη και εκτεταμένη αιμορραγία από όλες τις βλεννογόνους του σώματος.
Ο λόγος γι' αυτό είναι και πάλι η σύνθεση του κολλαγόνου. Η αλλοιωμένη δομή του κολλαγόνου, το οποίο συμμετέχει στην κατασκευή των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, οδηγεί στη διαπερατότητά τους και, κατά συνέπεια, στην αιμορραγία.
Η βιταμίνη C συμμετέχει στη σταθεροποίηση των κυτταρικών μεμβρανών, στη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και στην ρεολογία του αίματος.
Μόλις κατανοήσουμε τη σημασία του ασκορβικού οξέος για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πώς και γιατί η βιταμίνη C είναι σημαντική για την κατασκευή και τη συντήρηση ενός υγιούς μυοσκελετικού συστήματος.
Τα οστά, οι αρθρώσεις και οι τένοντες είναι κατασκευασμένα σε μεγάλο βαθμό από διάφορους τύπους συνδετικού ιστού, κολλαγόνο και ελαστίνη. Χωρίς επαρκείς δόσεις βιταμίνης C, οι τένοντες γίνονται εύθραυστοι, ενώ τα οστά ευθραυστοποιούνται και σπάνε εύκολα.