Τα ένζυμα είναι βιολογικά ενεργές μοριακές ενώσεις με πρωτεϊνική φύση. Η λειτουργία τους είναι να καταλύουν ή να επιταχύνουν την εκτέλεση συγκεκριμένων αντιδράσεων ή διαδικασιών.
Κάθε διαδικασία που εκτελείται στο σώμα μας συνδέεται πάντα με τη δράση ενός συγκεκριμένου ενζύμου. Αυτά τα μόρια είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς χωρίς αυτά, ο οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει. Όταν υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων ενζύμων στον οργανισμό, αναπτύσσονται σοβαρές ασθένειες διαφόρων ειδών.
Τα ένζυμα συμμετέχουν στην εκτέλεση κάθε λειτουργίας που είναι χαρακτηριστική για τους ζωντανούς οργανισμούς - από την αναπνοή μέχρι την πέψη.
Τα μόρια πάνω στα οποία δρουν τα ένζυμα ονομάζονται υπόστρωμα. Η σύνδεση μεταξύ τους είναι πολύ συγκεκριμένη, καθώς ένα συγκεκριμένο ένζυμο συνδέεται μόνο με ένα ή περισσότερα κοντινά στη δομή υποστρώματα.
Οι διαδικασίες πέψης στον ανθρώπινο οργανισμό επίσης ελέγχονται και εκτελούνται πλήρως από ένζυμα. Λογικά, αυτά ονομάζονται πεπτικά ένζυμα (μερικές φορές αποκαλούνται επίσης ένζυμα πέψης ή διατροφικά ένζυμα) και παράγονται στο ανθρώπινο σώμα.
Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν την αποδόμηση των μεγάλων διατροφικών μορίων σε μικρότερα, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται μέσω της εντερικής βλεννογόνου.
Υπάρχουν τρεις κύριες ομάδες θρεπτικών συστατικών:
Η πέψη αρχίζει ήδη από τη στοματική κοιλότητα, όπου ξεκινά η μερική αποδόμηση των υδατανθράκων, όπως το άμυλο, για παράδειγμα.
Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται χάρη σε ένα ένζυμο, γνωστό ως αμυλάση του σάλιου.
Η αμυλάση είναι υπεύθυνη για την αποδόμηση των γλυκοσιδικών δεσμών άλφα-1,4 του αμύλου και την διάσπαση του σε δισακχαρίτες, όπως η μαλτόζη ή σε μεσαίας αλυσίδας δισακχαρίτες, που ονομάζονται δεξτρίνες.
Στη συνέχεια, στο λεπτό έντερο, υπό την επίδραση της παγκρεατικής άλφα-αμυλάσης, οι δεξτρίνες αποδομούνται σε μόρια γλυκόζης, τα οποία απορροφώνται μέσω της εντερικής βλεννογόνου.
Το πάγκρεας είναι υπεύθυνο για την αποδόμηση όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών, εκκρίνοντας τα αντίστοιχα ένζυμα. Οι διαδικασίες της πέψης είναι πολύπλοκες και αποτελούν έναν καταρράκτη αντιδράσεων.
Οι πρωτεΐνες (πρωτεΐνες) από τη διατροφή είναι αντικείμενο δράσης της παγκρεατικής πρωτεάσης.
Αυτό το ένζυμο αποδομεί τους πολυπεπτιδικούς δεσμούς μεταξύ των αμινοξέων που συνθέτουν τις σύνθετες πρωτεϊνικές αλυσίδες. Έτσι, διασπώνται σε μικρούς πεπτίδια, που αποτελούνται από μερικά αμινοξέα.
Στην παιδική ηλικία, οι άνθρωποι μπορούν να συνθέσουν το ένζυμο λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη (τη ζάχαρη του γάλακτος) σε γλυκόζη και γαλακτόζη.
Πολύ συχνά, σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ο οργανισμός σταματά σταδιακά να παράγει αυτό το ένζυμο, οδηγώντας σε αδυναμία απορρόφησης της λακτόζης. Τα συμπτώματα για αυτό είναι φούσκωμα, αέρια, πόνοι στην κοιλιά και διάρροια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όταν καταναλώνεται φρέσκο γάλα.
Το ένζυμο σελλουλάση είναι υπεύθυνο για την αποδόμηση της κυτταρίνης, ενός πολυσακχαρίτη που κανονικά είναι αδιάσπαστος ή μερικώς διασπαστός για τον άνθρωπο. Δεν παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Εκκρίνεται σε μικρές ποσότητες από τη μικροβιοχλωρίδα του εντέρου.
Εκτός από τη λάθος διατροφή, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν τις διαδικασίες της πέψης.
Αυτοί είναι:
Χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες των οργάνων του πεπτικού συστήματος - παγκρεατίτιδα, χολοκυστίτιδα, γαστρίτιδα, Χρόνια ελκώδης κολίτιδα, Κοιλιοκάκη και νόσος του Κρον.
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα για κακή διαδικασία της πέψης και έλλειψη πεπτικών ενζύμων είναι η αίσθηση βάρους μετά το γεύμα.
Συχνά οι άνθρωποι παραπονούνται για σπαστικούς πόνους στα έντερα (κοιλιά), φούσκωμα στην κοιλιά, υπερβολική παραγωγή αερίων. Η διάρροια ή οι περίοδοι δυσκοιλιότητας είναι επίσης ενδείξεις κακής πέψης.
Όταν υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα/καταστάσεις, είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε κατάλληλα για να αποφύγουμε σοβαρότερες επιπλοκές.
Η πρώτη και πιο σημαντική ανάγκη είναι να βελτιστοποιήσουμε τον τρόπο διατροφής μας. Αυτό περιλαμβάνει την εξάλειψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού επιβλαβών τροφών και ποτών.
Πρόκειται για μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει τις εξής βασικές ομάδες:
Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα - επιβαρύνουν σοβαρά το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη, αυξάνουν το οξειδωτικό άγχος και έχουν προ-φλεγμονώδη επίδραση.
Τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένη ζάχαρη - υψηλή θερμιδική αξία, καμία περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά. Έχουν υψηλό προ-φλεγμονώδη και προοξειδωτικό δυναμικό.
Πολύ πικάντικα και καυτά τρόφιμα - οδηγούν σε υπερδιέγερση του παγκρέατος και του στομάχου. Μπορεί να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα, να οδηγήσουν σε γαστρίτιδα και εμφάνιση ελκών στην γαστρική και δωδεκαδακτυλική βλεννογόνο.
Κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών - δεν έχουν θρεπτική αξία, αλλά μόνο 'άδειες' θερμίδες από αιθανόλη και ζάχαρη. Οδηγούν σε φλεγμονώδη αντίδραση στον οργανισμό και υπερδιέγερση του παγκρέατος.
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας για τη γενική υγεία και τη λειτουργία του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος.
Σε περίπτωση που έχουν ήδη εμφανιστεί ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος που σχετίζονται με τη πέψη, είναι καλό να υποστηρίξουμε τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος μέσω της λήψης ενζύμων ως διατροφικό συμπλήρωμα.
Σήμερα, λόγω του επιδεινωμένου τρόπου ζωής και διατροφής, η χρήση ενζύμων για καλή πέψη είναι όλο και πιο συχνή και κατάλληλη.
Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι στις περιπτώσεις λήψης μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφής, που περιλαμβάνει ποικιλία ομάδων θρεπτικών συστατικών. Τότε εκκρίνονται μεγαλύτερες ποσότητες διαφόρων ενζύμων για να επιτευχθεί η κατάλληλη πέψη. Αυτό έχει επίδραση στο σώμα και εξαντλεί την ενέργεια και την ικανότητα των οργάνων μας.
Τα πεπτικά ένζυμα είναι σημαντικό μέρος του ολιστικού σχεδίου για τη διατήρηση της υγείας μας.
Φέρνουν διάφορα οφέλη:
Υποστηρίζουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
Βελτιώνουν την απορρόφηση των ουσιών.
Προστατεύουν από την υπερφόρτωση των οργάνων μας.
Ταυτόχρονα φροντίζουν για τη ζωτικότητα και την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ξέρουμε ότι η επιλογή των καλύτερων πεπτικών ενζύμων μπορεί να είναι δύσκολη.
Γι' αυτό τα πεπτικά ένζυμα της VitaOn είναι φυσικής προέλευσης, 100% βιολογικά ενεργά και σε συγκεντρώσεις επαρκείς για να εξασφαλίσουν τέλεια πέψη.
Ο συνδυασμός των ενζύμων που περιλαμβάνονται στη σύνθεση συμμετέχει στην αποδόμηση όλων των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της λακτόζης και της κυτταρίνης.
Βοηθούν στην πέψη όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα. Αποτελεσματικά θα απομακρύνουν την ενοχλητική αίσθηση βάρους και φουσκώματος, βοηθούν στην πλήρη αποδόμηση των θρεπτικών συστατικών και την απορρόφησή τους.
Ο ορισμός μιας επιλογής έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ανανέωση της σελίδας.