Οι τροφικές αλλεργίες είναι κύριο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας περίπου κάθε 1 στα 13-14 παιδιά και πολλούς ενήλικες επίσης.
Οι τροφικές αλλεργίες είναι συνέπεια της λανθασμένης αναγνώρισης από το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων τροφικών πρωτεϊνών ως επιβλαβών. Αυτές οι πρωτεΐνες ονομάζονται τροφικά αλλεργιογόνα.
Αυτή η σύγχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί ανεπιθύμητες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα.
Από αυτό το άρθρο θα μάθετε ποια είναι τα κύρια 14 αλλεργιογόνα και πώς να καταλάβετε εάν το σώμα σας έχει υποστεί τροφική αλλεργική αντίδραση.
Είδη τροφικών αλλεργιογόνων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναγνωρίσει 14 βασικά αλλεργιογόνα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση μεγάλου μέρους των τροφικών αλλεργιών.
Η γνώση τους, ο μηχανισμός δράσης τους, τα συμπτώματα και οι εναλλακτικές τους είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη διαχείριση της διατροφής και την εξασφάλιση ασφαλούς πρόσληψης τροφής.
1. Γάλα
Οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από το γάλα προκαλούνται από τις πρωτεΐνες του, όπως καζεΐνη και ορός γάλακτος, που είναι βασικά συστατικά του αγελαδινού γάλακτος. Εκτός από το αγελαδινό γάλα, αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν και από άλλα θηλαστικά που παράγουν γάλα, όπως αίγες και πρόβατα.
Η συμπτωματολογία σε αυτόν τον τύπο αλλεργικών αντιδράσεων ποικίλλει από πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές έως πιο σοβαρές, όπως αναφυλακτικό σοκ.
Οι πιο συνηθισμένες εμφανίσεις είναι σε γιαούρτι, τυρί, βούτυρο, κρεμώδεις σάλτσες, παγωτό και διάφορα αρτοσκευάσματα που περιέχουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.Εάν είστε αλλεργικοί στο γάλα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και πρωτεΐνες.
Αυτές είναι:
Γάλα σόγιας - με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες
Γάλα αμυγδάλου - δεν περιέχει λακτόζη και έχει υγιή λιπαρά
Γάλα ρυζιού - πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο και βιταμίνη D
Ταπιόκα
Διατροφική μαγιά
Κάσιους.
Αυτές οι τροφές παρέχουν τη δυνατότητα αντικατάστασης του γάλακτος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κατάλληλη διατροφή, χωρίς να παραβιάζεται το αλλεργικό καθεστώς του ασθενούς.
2. Αυγά
Οι αλλεργικές αντιδράσεις προς τα αυγά συνήθως προκαλούνται από πρωτεΐνες που βρίσκονται στα ασπράδια, όπως η οβαλβουμίνη, αν και τα κρόκοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από ήπια, όπως γαστρεντερικές διαταραχές ή δερματικός ερεθισμός, έως σοβαρά όπως αναφυλαξία.
Τα συνηθισμένα πιάτα που περιέχουν αυγά είναι τα ίδια τα αυγά, μαγειρεμένα με κάθε τρόπο, μαγιονέζα, γλυκά, κρέμες και προϊόντα ζύμης με αυγά ή παράγωγα αυγών.
Εάν είστε αλλεργικοί στα αυγά, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τροφές που περιέχουν επίσης πρωτεΐνες και μπορούν να παρέχουν συνδετική λειτουργία.
Αυτά μπορεί να είναι:
Σπόροι τσία και λιναρόσποροι - χρησιμοποιούνται ως αντικαταστάτες συνδετικού παράγοντα στη μαγειρική.
Ακουαφάβα (το υγρό από κονσέρβα ρεβίθια) - πλούσιο σε πρωτεΐνες. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των αυγών σε πολλές συνταγές, ιδιαίτερα στο ψήσιμο.
Μπανάνα - φυσική πηγή υδατανθράκων και καλίου, προσφέρει γλυκύτητα και υφή, ενώ μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο των αυγών σε ορισμένες συνταγές.
Αυτές οι τροφές από διάφορες διατροφικές ομάδες θα παρέχουν τόσο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όσο και την απαραίτητη υφή, όταν τα αυγά πρέπει να αποφεύγονται.
3. Ψάρι
Η παρβαλβουμίνη είναι το αλλεργιογόνο των ψαριών, που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις στα ψάρια. Η πρωτεΐνη βρίσκεται τόσο σε είδη γλυκού νερού όσο και σε είδη θαλασσινού νερού, όπως σολομός, τόνος ή μπακαλιάρος.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικές αντιδράσεις, πεπτικά προβλήματα και άλλα.
Όλα τα πιάτα με ψάρια, σάλτσες με βάση το ψάρι και τροφές που περιέχουν ίχνη ψαριού ή προϊόντων ψαριού πρέπει να αποφεύγονται.
Το ψάρι είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Εάν έχετε αλλεργία στα ψάρια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με άλλες πηγές πρωτεϊνών και πρωτεϊνών όπως:
Όσπρια (φακές, ρεβίθια)
Τόφου
Μανιτάρια
Τζάκφρουτ
Σόγια.
Αυτά τα υποκατάστατα προσφέρουν κατάλληλες εναλλακτικές για άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
4. Φιστίκια

Τα φιστίκια, παρόλο που ανήκουν περισσότερο στα όσπρια παρά στους ξηρούς καρπούς, είναι μεταξύ των πιο ισχυρών και συχνών τροφικών αλλεργιογόνων.
Ακόμα και η σκόνη από το φιστίκι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας σε πιο ευαίσθητα άτομα.
Πολλά είδη καραμελών, φιστικοβούτυρο, σάλτσα σατάι και διάφορα αρτοσκευάσματα με περιεκτικότητα σε φιστίκια πρέπει να αποφεύγονται.
Υποκατάστατα των φιστικιών είναι τα έλαια ταχινιού (πάστα σουσαμιού) και ηλιόσποροι. Περιέχουν εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα υγιών λιπαρών και πρωτεϊνών, όπως τα φιστίκια.
5. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι μια ομάδα που περιλαμβάνει αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φιστίκια αιγύπτου και άλλα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από διάφορες πρωτεΐνες, οι οποίες είναι ειδικές για κάθε είδος ξηρού καρπού.
Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς μπορεί να κυμαίνονται από πιο ήπιες έως πιο σοβαρές ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου.
Όλες οι τροφές με παρουσία ξηρών καρπών και επιδόρπια με βάση ξηρούς καρπούς πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης πέστο, μπάρες γκρανόλα, βούτυρα ξηρών καρπών, γάλατα ξηρών καρπών και άλλα.
Σπόροι όπως σουσαμένιοι, ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι προσφέρουν παρόμοιες υφές και διατροφικά οφέλη. Υποκατάστατα από σόγια και προϊόντα καρύδας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική αντί για ξηρούς καρπούς.
6. Σόγια
Οι αλλεργίες στη σόγια προκαλούνται συχνά από απομονωμένες πρωτεΐνες σόγιας και επηρεάζουν συχνότερα τα παιδιά, αν και μπορούν να συνεχιστούν και σε μεγαλύτερη ηλικία.
Εμφανίζονται δερματικά ή πεπτικά συμπτώματα, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αναφυλαξία.
Τα άτομα με αυτή την αλλεργία πρέπει να αποφεύγουν οπωσδήποτε τη σάλτσα σόγιας, το γάλα σόγιας και το τόφου. Πολλά από τα υποκατάστατα κρέατος παράγονται επίσης κυρίως από σόγια.
Προϊόντα με βάση πρωτεΐνη μπιζελιού, γάλα καρύδας και αμυγδάλου αποτελούν εξαιρετικά υποκατάστατα της σόγιας σε διάφορες συνταγές και διατροφικά καθεστώτα.
7. Σιτάρι
Οι αλλεργίες στο σιτάρι είναι ανοσολογικές αντιδράσεις προς πρωτεΐνες στο σιτάρι, όπως αλβουμίνη, γλοβουλίνη και γλουτένη.
Η κοιλιοκάκη είναι νόσος, που προκαλείται από τη γλουτένη στο σιτάρι και επηρεάζει κυρίως το λεπτό έντερο.
Μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων δερματικών, αναπνευστικών, πεπτικών προβλημάτων και άλλων.
Τα άτομα με αυτόν τον τύπο αλλεργίας πρέπει να αποφεύγουν δημητριακά, ψωμί, προϊόντα ζύμης, κράκερ και όλες τις τροφές που παράγονται από σιτάρι.
Το σιτάρι είναι κύρια πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Εναλλακτικές τροφές είναι αλεύρια χωρίς γλουτένη, φτιαγμένα από ρύζι, ρεβίθια και αμύγδαλα. Δημητριακά όπως κεχρί και κινόα παρέχουν διατροφικές επιλογές για όσους αποφεύγουν το σιτάρι. Αυτές οι εναλλακτικές παρέχουν τους απαραίτητους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που δεν περιέχουν γλουτένη.
8. Μύδια
Οι αλλεργίες από μύδια, που προκαλούνται από την πρωτεΐνη τροπομυοσίνη, είναι μεταξύ των πιο συχνών τροφικών αλλεργιών στους ενήλικες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συνήθως αυτός ο τύπος αλλεργίας έχει έντονα συμπτώματα, που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία.
Τα άτομα που πάσχουν από αυτόν τον τύπο αλλεργίας πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους πιάτα με θαλασσινά, γαρίδες, καβούρια, αστακούς, καλαμάρια και άλλες λιχουδιές.
Τα μύδια είναι πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων όπως σίδηρος και ψευδάργυρος.
Για υποκατάστατα των θαλασσινών μπορούν να χρησιμοποιηθούν:
Μανιτάρια - με παρόμοια υφή και επίσης πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες
Τόφου - πλούσιο σε πρωτεΐνες, κατάλληλο για αντικατάσταση των θαλασσινών στα πιάτα
Βίγκαν θαλασσινά - με βάση φυτά, που μιμούνται τη γεύση και την υφή των θαλασσινών
Αυτές οι εναλλακτικές παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά χωρίς τους κινδύνους της αλλεργίας στα μύδια και τα θαλασσινά.
9. Μουστάρδα
Οι αλλεργίες στη μουστάρδα προκαλούνται από πρωτεΐνες στον σπόρο της μουστάρδας και μπορούν να προκαλέσουν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, από ήπιο δερματικό ερεθισμό έως σοβαρή αναφυλαξία.
Η μουστάρδα είναι συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται σε σούπες, καρυκεύματα και μείγματα καρυκευμάτων, καθιστώντας την συχνό αλλεργιογόνο σε διάφορες κουζίνες.
Τα άτομα με αυτή την αλλεργία πρέπει να αποφεύγουν μαρινάδες, σάλτσες, ντρέσινγκ και άλλες πηγές με βάση τη μουστάρδα.
Το γιαούρτι, αναμεμειγμένο με καρυκεύματα, είναι εξαιρετικό υποκατάστατο της μουστάρδας. Επίσης, ντρέσινγκ με βάση το ξύδι ή συνδυασμοί καρυκευμάτων μπορούν να παρέχουν παρόμοιες πικάντικες γεύσεις.
10. Σουσάμι
Οι αλλεργίες στους σπόρους σουσαμιού γίνονται όλο και πιο συχνές σήμερα και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Τα άτομα με αυτόν τον τύπο αλλεργιών πρέπει να αποφεύγουν όλα τα προϊόντα με συστατικά από σουσάμι.
Ως εναλλακτική χρησιμοποιούνται ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι.
11. Θειώδη
Τα θειώδη βρίσκουν εφαρμογή ως χημικές ενώσεις σε τρόφιμα και ποτά, ιδιαίτερα σε αποξηραμένα φρούτα, τουρσί λαχανικά και κρασί.
Σε ευαίσθητα άτομα, τα θειώδη μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος, δύσπνοια, συριγμό και αλλεργικές αντιδράσεις.
Τα θειώδη χρησιμοποιούνται για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων και των ποτών. Όλα τα είδη αποξηραμένων φρούτων, κρασιού και τουρσί λαχανικών πρέπει να αποφεύγονται.
Υπάρχουν στην αγορά αποξηραμένα φρούτα χωρίς θειώδη ή φρέσκες εναλλακτικές για να αποφύγετε την έκθεση στο αλλεργιογόνο.
12. Μαλάκια

Στα μαλάκια, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι ίδιες με αυτές στα μύδια.
Πρέπει να αποφεύγονται κάθε είδους πιάτα με θαλασσινά. Στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζονται καλές εναλλακτικές όπως τα μανιτάρια.
13. Λούπινο
Το λούπινο είναι όσπριο, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα χωρίς γλουτένη και ως υποκατάστατο αλευριού. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με αλλεργίες στα φιστίκια.
Τα φιστίκια και το λούπινο εισέρχονται σε διασταυρούμενη αντίδραση και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα.
Επειδή το λούπινο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο αλευριού, βρίσκεται σε πολλά ψωμιά χωρίς γλουτένη, γλυκά και βίγκαν συνταγές.
Για να αποφύγετε το λούπινο, μπορείτε να καταναλώνετε αλεύρι αμυγδάλου και ρυζιού. Χρησιμοποιούνται για ψήσιμο και μαγείρεμα, παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να περιέχουν αλλεργιογόνα από λούπινο. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κόκκινα φασόλια και φακές - εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, κατάλληλα για σούπες, σαλάτες και κύρια πιάτα.
14. Σέλινο
Οι αλλεργίες στο σέλινο προκαλούνται από διάφορες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα στελέχη, τις ρίζες ή τους σπόρους του σέλινου.
Το σέλινο είναι πολύ ευρέως χρησιμοποιούμενο καρύκευμα σε διάφορα πιάτα, σούπες, χυμούς λαχανικών και μείγματα.
Το αγγούρι είναι εξαιρετικό υποκατάστατο του σέλινου, παρέχοντας παρόμοια τραγανότητα σε σαλάτες, πιάτα ή άλλα. Τα καρότα προσθέτουν επίσης γλυκύτητα και τραγανότητα, ως κατάλληλο υποκατάστατο του σέλινου σε σαλάτες και μαγειρεμένα πιάτα.
Αυτά τα υποκατάστατα προσφέρουν παρόμοια υφή και γεύση στα πιάτα, καθώς και παρόμοιες διατροφικές αξίες, καθώς είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως το σέλινο.
15. Φρούτα

Τα περισσότερα φρούτα δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά, όπως φράουλες, ακτινίδια ή ροδάκινα, έχουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν διασταυρούμενη αντιδραστικότητα με γύρεις.
Αυτά οδηγούν στην εμφάνιση κνησμού ή πρηξίματος στο στόμα, τα χείλη και το λαιμό. Για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υποκατάστατα όπως βερίκοκα και δαμάσκηνα.
Για υποκατάστατο των φραουλών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σμέουρα και μύρτιλα, και για το ακτινίδιο - ανανάς και μάνγκο. Οι εναλλακτικές δεν οδηγούν στις ίδιες αντιδράσεις που σχετίζονται με αυτά τα φρούτα.
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ αλλεργιογόνων φρούτων και λαχανικών. Για παράδειγμα, το σέλινο και το καρότο μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε άτομα αλλεργικά στα ροδάκινα, λόγω της ομοιότητας με τις πρωτεΐνες που περιέχουν.
Τα διάφορα είδη τροφικών αλλεργιογόνων μπορούν να συνοψιστούν σε πίνακα ως εξής:
Αλλεργιογόνο | Παραδείγματα τροφίμων | Εναλλακτικές | |
1 | Γάλα | Τυρί, βούτυρο, γιαούρτι | Φυτικά γάλατα, προϊόντα καρύδας |
2 | Αυγά | Γλυκά, μαγιονέζα, ζυμαρικά | Τσία, λιναρόσποροι, ακουαφάβα |
3 | Φιστίκια | Φιστικοβούτυρο, καραμέλες | Ηλιόσποροι, ταχίνι |
4 | Ξηροί καρποί | Γκρανόλα, πέστο, επιδόρπια | Ηλιόσποροι ή κολοκυθόσποροι |
5 | Ψάρι | Σούσι, σούπες ψαριού | Υποκατάστατα σόγιας ή μανιταριών |
6 | Μύδια | Σούπες, θαλασσινά | Μανιτάρια, φυτικές εναλλακτικές |
7 | Σιτάρι | Ψωμί, ζυμαρικά, προϊόντα δημητριακών | Αλεύρια χωρίς γλουτένη, κινόα |
8 | Σόγια | Τόφου, γάλα σόγιας, σάλτσα | Γάλα αμυγδάλου, πρωτεΐνη μπιζελιού |
9 | Σουσάμι | Ταχίνι, ψωμί με σουσάμι | Ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι |
10 | Μουστάρδα | Ντρέσινγκ, σάλτσες | Γιαούρτι με καρυκεύματα, ντρέσινγκ με ξύδι |
11 | Σέλινο | Σούπες, μαγειρευτά | Μάραθο, αγγούρι |
12 | Λούπινο | Χωρίς γλουτένη | Αλεύρι ρυζιού ή αμυγδάλου |
13 | Θειώδη | Αποξηραμένα φρούτα, κρασί | Φρέσκα φρούτα, προϊόντα χωρίς θειώδη |
14 | Μαλάκια | Ζυμαρικά με θαλασσινά | Μανιτάρια, φυτικά υποκατάστατα |
15 | Φρούτα | Φράουλα, ακτινίδιο, ροδάκινα | Σμέουρα, μύρτιλα, ανανάς, μάνγκο |
*Πίνακας αλλεργιογόνων στις τροφές
Κατάλληλα συμπληρώματα για άτομα με αλλεργίες
Συμπτώματα

Για ορισμένα άτομα, η αλλεργική αντίδραση σε συγκεκριμένη τροφή μπορεί να είναι ήπια. Αλλά για άλλους μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.
Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας συνήθως αναπτύσσονται εντός λίγων λεπτών έως λίγων ωρών μετά την κατανάλωση του επιβλαβούς παράγοντα. Σπάνια συμβαίνει η συμπτωματολογία να καθυστερήσει για ώρες.
Τα πιο συχνά συμπτώματα σε τροφική αλλεργία είναι:
Πυρετός, κνησμός ή έκζεμα
Μούδιασμα στο στόμα
Συριγμός, βουλωμένη μύτη και δυσκολία στην αναπνοή
Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας, του λαιμού και/ή άλλων μερών του σώματος
Ζαλάδα και/ή λιποθυμίες
Πόνος στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία ή εμετός.
Η αναφυλαξία είναι μεταξύ των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Εμφανίζεται σε πιο ευαίσθητα άτομα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις που απειλούν τη ζωή.
Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι:
Πρησμένος λαιμός ή αίσθηση βουλώματος στο λαιμό, που δυσκολεύει την αναπνοή.
Στένωση και απόφραξη των αναπνευστικών οδών
Ταχυκαρδία
Αιμοδυναμικό σοκ με απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης
Ζαλάδα ή απώλεια συνείδησης.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα εγκαίρως, η αναφυλαξία μπορεί να έχει θανατηφόρο έκβαση.
Μηχανισμός ανάπτυξης
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται λόγω λάθους του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικότερα που περιλαμβάνει αντισώματα ανοσοσφαιρίνης E (IgE).
Η διαδικασία εξελίσσεται σε δύο κύριες φάσεις:
Ευαισθητοποίηση - κατά την πρώτη έκθεση, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει εσφαλμένα τις αβλαβείς τροφικές πρωτεΐνες ως επιβλαβείς και παράγει αντισώματα IgE ως απόκριση. Αυτά τα αντισώματα προσκολλώνται στα μαστοκύτταρα και τα βασεόφιλα.
Αντίδραση - σε επακόλουθες εκθέσεις, το αλλεργιογόνο συνδέεται με τα αντισώματα IgE, προκαλώντας την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων χημικών ουσιών, που είναι πρόδρομοι της αλλεργικής αντίδρασης.
Έρευνες και διάγνωση νέων αλλεργιογόνων
Για τη διάγνωση των τροφικών αλλεργιών χρησιμοποιούνται διάφορες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αλλεργιολογικού πάνελ, το οποίο μετρά τα επίπεδα των αντισωμάτων IgE έναντι συγκεκριμένων αλλεργιογόνων.
Νέα αλλεργιογόνα μπορούν να ανακαλυφθούν μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, που δείχνουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε νεοεισερχόμενες ουσίες. Μέσω αυτών των εξετάσεων, οι ειδικοί μπορούν να θέσουν ακριβή διάγνωση και να συνταγογραφήσουν την απαραίτητη θεραπεία.
Ποιες τροφές δεν είναι αλλεργιογόνα
Ορισμένες τροφές είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και γίνονται καλύτερα ανεκτές από τον οργανισμό.
Τροφές χωρίς αλλεργιογόνα είναι:
Φρούτα και λαχανικά - με εξαίρεση σπάνιες περιπτώσεις όπως το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας
Όσπρια - φακές και ρεβίθια (εκτός από σόγια και φιστίκια)
Ρύζι και κινόα - το ρύζι και η κινόα είναι πολύτιμες πηγές υδατανθράκων και δεν περιέχουν γλουτένη.
Άπαχες πρωτεΐνες - κοτόπουλο, γαλοπούλα και τα περισσότερα ψάρια γλυκού νερού.
Συμπέρασμα
Τα τροφικά αλλεργιογόνα όπως αυτά στα αυγά, φιστίκια, γάλα, ψάρια, μύδια και άλλα είναι μεταξύ των πιο συχνών αιτιών αλλεργικών αντιδράσεων.
Ο μηχανισμός ανάπτυξης περιλαμβάνει υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες της τροφής, που προκαλεί την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων φλεγμονωδών παραγόντων, προκαλώντας συμπτώματα όπως εξάνθημα στο δέρμα, ρινίτιδα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αναφυλαξία.
Η κατανόηση του καταλόγου των αλλεργιογόνων και των μηχανισμών των αλλεργικών αντιδράσεων είναι κρίσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία τέτοιου είδους τροφικών δηλητηριάσεων.
Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα κύρια είδη αλλεργιογόνων;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν 14 κύρια αλλεργιογόνα. Αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στα ανοσοποιητικά κύτταρα, τα οποία αναγνωρίζουν τα αλλεργιογόνα ως απειλή και πυροδοτούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.
Ποια φρούτα είναι αλλεργιογόνα και υπάρχει σύνδεση με τα αλλεργιογόνα λαχανικών;
Φρούτα όπως το ακτινίδιο και τα ροδάκινα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα στη γύρη. Τα μήλα θεωρούνται συχνά υποαλλεργικές τροφές, αλλά σε ορισμένα άτομα με αλλεργία στη γύρη μπορεί να εκδηλωθεί σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Οι φράουλες επίσης ανήκουν στον κατάλογο των αλλεργιογόνων, προκαλώντας εξανθήματα και πρήξιμο των χειλιών σε ευαίσθητα άτομα.
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ αλλεργιογόνων φρούτων και λαχανικών. Το σέλινο και το καρότο μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε άτομα αλλεργικά στα ροδάκινα, λόγω της ομοιότητας με τις πρωτεΐνες που περιέχουν.
Τι είναι το αλλεργιολογικό πάνελ και πώς διαγιγνώσκονται νέα αλλεργιογόνα;
Το αλλεργιολογικό πάνελ είναι μια εξέταση που ερευνά τις αντιδράσεις του οργανισμού σε διάφορα αλλεργιογόνα από τον κατάλογο της ΒΥΑΤ, συμπεριλαμβανομένων αλλεργιογόνων φρούτων και λαχανικών. Μέσω της ανάλυσης κυττάρων και της ανοσολογικής αντίδρασης, ανιχνεύονται νέα αλλεργιογόνα, με την ταυτοποίηση συγκεκριμένων αντισωμάτων.
Αφήστε σχόλιο