Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ενώσεις, που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα και είναι γνωστά για τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία. Τα τελευταία χρόνια αποτελούν αντικείμενο μεγάλης προσοχής ακριβώς λόγω των ποικίλων επιδράσεών τους και των οφελών τους.
Με την πρόοδο των επιστημονικών ερευνών, ο ρόλος τους στην πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε λεπτομερώς τα φλαβονοειδή, τις επιδράσεις τους στον οργανισμό και πώς να τα εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή για τη βελτίωση της υγείας.
Τι είναι τα φλαβονοειδή
Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά φυτοχημικά, που είναι υπεύθυνα για τα όμορφα χρώματα των φρούτων, των λαχανικών και των λουλουδιών. Ωστόσο, δεν εξυπηρετούν μόνο την ομορφιά, αλλά έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Στον ρόλο τους ως φυσικά αντιοξειδωτικά, είναι πολύ αποτελεσματικά στη μάχη κατά του οξειδωτικού στρες, στη μείωση των φλεγμονωδών διεργασιών και στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.
Περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα όπως τα βατόμουρα, τα εσπεριδοειδή, το κακάο, το πράσινο τσάι, καθώς και σε πολλά βότανα. Η μεγάλη τους ποικιλία και τα χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν καλό συμπλήρωμα στην δημιουργία υγιεινούς διατροφικού προγράμματος.
Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι

Τα φλαβονοειδή είναι μια μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών, που μπορούν κυρίως να κατηγοριοποιηθούν σε αρκετές κύριες ομάδες, με κάθε μία από αυτές να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και οφέλη για την υγεία.
Ακολουθούν οι κύριες υποομάδες των φλαβονοειδών.
Φλαβονόλες
Από αυτή την ομάδα, τα πιο γνωστά και μελετημένα είναι η κερσετίνη, ο καμπφερόλης και η μυρικετίνη. Περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στο κρεμμύδι, τα μήλα, διάφορα μούρα, το τσάι και σε πολλά βότανα. Έχουν υψηλή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δυναμική και είναι κατάλληλα για μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών.
Φλαβόνες
Παραδείγματα αυτών είναι η απιγενίνη και η λουτεολίνη, που βρίσκονται στον μαϊντανό, το σέλινο, το χαμομήλι και σε πολλά άλλα βότανα. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο κατά του καρκίνου, καθώς και για τη διατήρηση της καρδιακής υγείας.
Φλαβανόνες
Εκπρόσωποι αυτής της υποομάδας είναι η εσπεριδίνη και η ναριγκενίνη, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα εσπεριδοειδή φρούτα. Είναι γνωστά για την ευεργετική τους δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Ισοφλαβόνες
Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι αυτής της ομάδας είναι η γκενιστεΐνη και η δαϊδζεΐνη, που περιέχονται στη σόγια και τα όσπρια. Οι ισοφλαβόνες έχουν φυτοοιστρογόνα χαρακτηριστικά (μιμούνται τη δράση της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων ορμονο-ευαίσθητων τύπων καρκίνου.
Φλαβαν-3-όλες
Οι φλαβαν-3-όλες ή κατεχίνες, όπως η επιγαλλοκατεχίνη, η επιγαλλοκατεχίνη γαλλική, η κατεχίνη και άλλες, περιέχονται στο πράσινο τσάι, τη μαύρη σοκολάτα και άλλα. Διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βελτιώνουν την καρδιακή υγεία και τις μεταβολικές λειτουργίες.
Ανθοκυανίνες
Εκπρόσωποι αυτής της ομάδας φλαβονοειδών είναι η κυανιδίνη, η δελφινιδίνη και η μαλβιδίνη. Περιέχονται κυρίως στα μούρα και οφείλουν τα έντονα, πλούσια χρώματά τους σε αυτά. Ενεργούν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ρόλος και οφέλη για τον άνθρωπο

Τα οφέλη των φλαβονοειδών για τον άνθρωπο αποτελούν αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών, με σημαντικά στοιχεία υπέρ τους.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οφελών των φλαβονοειδών είναι:
- Αντιοξειδωτική δράση: Αποδεδειγμένη από πολλές κλινικές μελέτες.
- Αντιφλεγμονώδης δράση: Η επιστήμη διαθέτει αρκετά στοιχεία ότι ορισμένες ουσίες από τη μεγάλη ομάδα των φλαβονοειδών μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής.
- Οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα: Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών, ιδιαίτερα από φρούτα και λαχανικά, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Πρόληψη του καρκίνου: Σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες, ορισμένα φλαβονοειδή μπορούν να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αλλά απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.
- Βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών: Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή (όπως τα βατόμουρα) μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερες γνωστικές ικανότητες. Ωστόσο, απαιτούνται επιπλέον στοιχεία για την απόδειξη αυτού του ισχυρισμού.
- Υποστήριξη των μεταβολικών λειτουργιών: Ορισμένα φλαβονοειδή αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.
- Υποστήριξη της υγείας του εντέρου: Τα φλαβονοειδή επηρεάζουν θετικά τη μικροβιότα του εντέρου και συμβάλλουν στη καλύτερη λειτουργία του.
- Ορμονική δράση: Οι ισοφλαβόνες διαθέτουν οιστρογόνο δράση, αλλά η αποτελεσματικότητά τους στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας δεν υποστηρίζεται επαρκώς από επιστημονικά στοιχεία.
- Υγεία του δέρματος: Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή έχουν προστατευτική δράση στο δέρμα και το προστατεύουν από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η αποτελεσματικότητα των φλαβονοειδών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με ατομικούς παράγοντες όπως η γενετική, ο τρόπος ζωής και η διατροφή. Δεν απορροφώνται και μεταβολίζονται όλα τα βιοφλαβονοειδή με τον ίδιο τρόπο στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που επηρεάζει και την αποτελεσματικότητά τους.
Συμπτώματα έλλειψης φλαβονοειδών
Τα φλαβονοειδή δεν είναι απαραίτητα (ουσιώδη) θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν μπορεί να γίνει λόγος για έλλειψη φλαβονοειδών και συναφή συμπτώματα.
Παρόλα αυτά, η πρόσληψή τους μπορεί να βελτιώσει τη συνολική κατάσταση του οργανισμού και να συμβάλει στη συνολική ευεξία, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που εκτίθενται σε αυξημένο οξειδωτικό στρες και φλεγμονώδεις διεργασίες.
Ποιες είναι οι τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή περιέχονται σε όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα. Διαφέρουν ως προς τη σύνθεση και την ποσότητα, αλλά τα πιο πλούσια σε αυτές τις ενώσεις είναι τα μούρα (βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλλα), τα μήλα, τα εσπεριδοειδή.
Από τα λαχανικά, αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, ο μαϊντανός, το σέλινο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η σόγια και ορισμένα άλλα όσπρια είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες. Σε πιο συμπυκνωμένη μορφή, τα φλαβονοειδή βρίσκονται στο πράσινο τσάι, το κακάο και πολλά βότανα.
Η κατανάλωση μιας πλούσιας και ποικίλης διατροφής, που περιλαμβάνει διάφορα φρούτα και λαχανικά, εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη αυτών των χρήσιμων ενώσεων.
Υποκατηγορία φλαβονοειδών |
Πηγή τροφής |
Περιεκτικότητα (mg/100g) |
Φλαβονόλες |
Κρεμμύδι (ωμό), Μπρόκολο (ωμό), Μήλα Κόκκινα σταφύλια |
15,5 9,4 4,4 3 |
Φλαβόνες |
Σέλινο Μαϊντανός Θυμάρι |
5,9 303 56 |
Φλαβαν-3-όλες (φλαβανόλες) |
Μήλα Κόκκινο κρασί Πράσινο τσάι Μαύρο τσάι |
9 11 132 35 |
Φλαβανόνες |
Πορτοκάλια Λεμόνια Γκρέιπφρουτ |
43 49 54 |
Ανθοκυανίνες |
Μπλε βατόμουρα Σμέουρα Κόκκινο κρασί Κόκκινο κρεμμύδι |
135 47 9,2 13 |
Ισοφλαβόνες |
Σόγια Τυρί Τόφου |
10 29 |
Συμπέρασμα
Τα φλαβονοειδή είναι φυτικές ενώσεις με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, που βοηθούν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη και καρκίνο.
Επιπλέον, υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως φρούτα, λαχανικά, τσάι και σοκολάτα, στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική υγεία και να παρατείνει τη ζωή.
Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι τα φλαβονοειδή;
Είναι φυσικές ενώσεις που περιέχονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα και έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα για το ανθρώπινο σώμα.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή;
Τα φλαβονοειδή περιέχονται σε όλες τις φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά και βότανα, αλλά τα πιο πλούσια σε αυτές τις ουσίες είναι τα βατόμουρα, τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ποια είναι τα αποτελέσματα των φλαβονοειδών;
Λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και υποστηρίζουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
1 коментар
Не бях чувал много за флавоноидите, но след като прочетох статията, научих, че те имат доста полезни свойства за здравето, като антиоксидантно и противовъзпалително действие. Ще започна да консумирам повече храни, съдържащи ги.
Αφήστε σχόλιο