- Τι είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα;
- Τύποι Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων
- Μηχανισμοί δράσης και οφέλη για την υγεία
- Ενδιαφέροντα και λιγότερο γνωστά γεγονότα για τα Ωμέγα 3
- Τροφές που περιέχουν Ωμέγα 3
- Συνιστώμενη ημερήσια δόση και παρενέργειες
- Ποιοι χρειάζονται επιπλέον πρόσληψη Ωμέγα 3 μέσω συμπληρωμάτων;
- Συχνές ερωτήσεις
Όλο και πιο συχνά ο σύγχρονος άνθρωπος ενδιαφέρεται για τρόπους να βελτιώσει την υγεία του και να βελτιστοποιήσει διάφορες πτυχές της, που να του εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα, επιτεύγματα και ανθεκτικότητα.
Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση ορισμένων απαραίτητων ουσιών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Αυτές είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε αυτά τα απαραίτητα για τον άνθρωπο θρεπτικά συστατικά, τις λειτουργίες τους στο σώμα και τα οφέλη από την επιπλέον λήψη τους.
Τι είναι τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα;
Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι μια ομάδα απαραίτητων πολυακόρεστων λιπών, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα.
Ονομάζονται απαραίτητα, ή αλλιώς αναντικατάστατα, επειδή το σώμα δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του, γεγονός που απαιτεί από τον άνθρωπο να τα λαμβάνει μέσω της τροφής ή, εφόσον χρειάζεται, με τη μορφή συμπληρώματα διατροφής.
Χαρακτηρίζονται ανάλογα με τη θέση του τελευταίου διπλού δεσμού στην ανθρακική τους αλυσίδα, με την αρίθμηση να γίνεται από εκείνο το τμήμα του μορίου όπου βρίσκεται η μεθυλομάδα (CH3).
Τύποι Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων

Υπάρχουν τρεις βασικές μορφές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων:
-
Άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) - απαντάται μόνο στο φυτικό βασίλειο
-
Εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA) - απαντάται μόνο στο ζωικό βασίλειο
-
Δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) - απαντάται μόνο στο ζωικό βασίλειο.
Διαφέρουν ως προς την προέλευση και τη χημική τους μορφή, η οποία καθορίζει και τις διαφορετικές τους επιδράσεις. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχει μια βιοχημική οδός για τη μετατροπή του ALA σε EPA και DHA, η οποία δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
ALA άλφα-λινολενικό οξύ
Το ALA-άλφα-λινολενικό οξύ είναι ο κύριος τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που συναντάται στη διατροφή μας και, όταν είναι απαραίτητο, το σώμα διαθέτει μηχανισμούς για τη μετατροπή του στα πιο πολύτιμα DHA και EPA.
Αυτό το λιπαρό οξύ είναι χαρακτηριστικό του φυτικού βασιλείου και απαντάται σε διάφορους σπόρους, ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια. Είναι απαραίτητο, δηλαδή αναντικατάστατο, και το σώμα μας δεν μπορεί να το παράγει, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να το λαμβάνουμε από την τροφή.
Η ελάχιστη πρόσληψή του για τη διατήρηση της υγείας και της λειτουργίας των κυττάρων ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα ατομικά χαρακτηριστικά, περίπου μεταξύ 0,6 και 1,6 γραμμάρια την ημέρα.
Το ALA επιτελεί και άλλες σημαντικές λειτουργίες στο σώμα:
-
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες - Το ALA διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες είναι πολύτιμες για την πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και στην αρθρίτιδα.
-
Ακεραιότητα και λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών - Το ALA συμμετέχει στη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας και της λειτουργικότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τις προστατεύει από την αρνητική επίδραση των ελεύθερων ριζών.
-
Πηγή ενέργειας - Ως λιπαρό οξύ, το ALA μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα ως πηγή ενέργειας, αφού μεταβολιστεί στο ήπαρ και αποθηκευτεί στις λιπαποθήκες.
EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Το EPA και το DHA είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν σημαντική λειτουργική σημασία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Το EPA απαντάται σε θαλάσσιους οργανισμούς – κυρίως στα λιπαρά ψάρια ψυχρών υδάτων, καθώς και σε ορισμένα φύκια και πλαγκτόν. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Το DHA είναι ένα ακόρεστο λιπαρό οξύ, το οποίο όπως και το EPA απαντάται κυρίως στα λιπαρά ψάρια και σε ορισμένα φύκια. Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, επιτελώντας θεμελιώδεις λειτουργίες όσον αφορά τις γνωστικές ικανότητες, την όραση και τη συνολική υγεία του νευρικού μας συστήματος.
Το DHA είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά. Συνήθως απαντώνται μαζί, ανεξάρτητα από την πηγή, αν και μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετική αναλογία.
Μηχανισμοί δράσης και οφέλη για την υγεία
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ουσίες απαραίτητες για το σώμα, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, για την ομαλή εκτέλεση των ζωτικών του λειτουργιών.
Παίζουν σημαντικό ρόλο σε αρκετές βασικές διεργασίες και αποτελούν βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της βέλτιστης ακεραιότητας και λειτουργικότητας, τη μετάδοση διακυτταρικών σημάτων και άλλα.
1. Οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα
Τα πιο γνωστά οφέλη των ωμέγα-3 είναι αυτά που σχετίζονται με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, που είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο τέτοια συμπληρώματα διατροφής διαφημίζονται και προσελκύουν ενδιαφέρον.
Η επαρκής πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του καρδιακού μυός. Οι βόρειοι λαοί, ιδιαίτερα εκείνοι που ζουν κοντά σε μεγάλους ωκεανούς, παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και δυσλιπιδαιμίας.
Η αιτία γι’ αυτό είναι η υψηλή κατανάλωση λιπαρών ψαριών ψυχρών υδάτων και άλλων ζώων, στα οποία περιέχονται μεγάλες ποσότητες αυτών των ακόρεστων λιπαρών οξέων.
Αυτά τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης και στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Προστατεύουν από το σχηματισμό αθηροσκλήρωσης
Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 προστατεύουν από το σχηματισμό αθηροσκλήρωσης με διάφορους τρόπους:
-
Βοηθούν στη μείωση του επιπέδου φλεγμονής που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες στα τοιχώματα της εσωτερικής επιφάνειας των αρτηριών (ενδοθήλιο). Αυτό είναι υπεύθυνο για τη συσσώρευση ανοσολογικών κυττάρων που, μαζί με τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, οδηγούν στο σχηματισμό αθηροσκλήρωσης.
-
Έχουν ρυθμιστική δράση στον λιπιδικό μεταβολισμό.
-
Οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιπέδων των ελεύθερων τριγλυκεριδίων και βελτιώνουν την αναλογία μεταξύ HLD (καλή χοληστερόλη) και LDL (κακή χοληστερόλη).
Μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων
Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία δεν είναι λιγότερο επιβλαβή ή επικίνδυνα από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στον ορό σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, διαταραχής της λειτουργίας του ενδοθηλίου και εμφάνισης οξέων αγγειακών συμβάντων - εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.
Με αυτόν τον τρόπο, η λήψη Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συμβάλλει στην προστασία των χαρακτηριστικών του αγγειακού ενδοθηλίου και στην πρόληψη των αυξανόμενων περιπτώσεων καρδιοαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών συμβάντων.
Μειώνουν τη φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα
Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση που μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση στην εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων (ενδοθήλιο).
Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τα αγγειακά τοιχώματα από την παραβίαση της ακεραιότητας και λειτουργικότητάς τους, γεγονός που ευνοεί τη βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόισμου.
Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 βοηθούν στη διατήρηση των χαρακτηριστικών των αγγειακών τοιχωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής τους ελαστικότητας. Έτσι, βοηθούν στη βελτιωμένη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
2. Ρυθμίζουν και ενισχύουν την ανοσία
Η διατήρηση επαρκών επιπέδων λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 οδηγεί σε ρύθμιση και ενίσχυση της ανοσίας.
Αυτές οι επιδράσεις επιτυγχάνονται μέσω πολλών μηχανισμών και επηρεάζουν τις κυτταρικές πληθυσμούς με ανοσολογικό χαρακτήρα και διάφορους μεσολαβητές της ανοσολογικής απόκρισης.
Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 επηρεάζουν την έμφυτη και την επίκτητη ανοσία. Εξασφαλίζουν τη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών των ανοσολογικών κυττάρων και βοηθούν στη ρύθμιση της διακυτταρικής σηματοδότησης.
Η πρόσληψη των απαραίτητων ποσοτήτων Ωμέγα-3 είναι πολύ σημαντική για να μειώσετε τη συχνότητα των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων. Επιπλέον, συμβάλλουν σε ταχύτερη ανάρρωση σε περίπτωση μόλυνσης.
Είναι επίσης χρήσιμα για τη ρύθμιση αυτοάνοσων φλεγμονωδών ασθενειών, καθώς, εκτός από το ότι ενισχύουν την ανοσία, μπορούν επίσης να ρυθμίσουν την ανοσολογική απόκριση.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, σε περίπτωση δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως συμβαίνει με τις αυτοάνοσες ασθένειες, τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν την ένταση της ανοσολογικής απόκρισης.
Αυτό οδηγεί σε ανακούφιση από την υποκείμενη ασθένεια και στη μείωση των συμπτωμάτων.
3. Λειτουργία του εγκεφάλου
Η πιο συγκεκριμένη δράση του DHA σε σχέση με τα υπόλοιπα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 σχετίζεται με την υγεία του νευρικού συστήματος. Είναι σε μεγάλο ποσοστό στον εγκέφαλο και είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξή του, τη σωστή αιμάτωσή του και τη λειτουργία του.
Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 είναι:
-
Εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου: Έχει αποδειχτεί ότι το DHA είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης στην εγκυμοσύνη και αργότερα στην παιδική ηλικία, εξασφαλίζοντας σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη των εγκεφαλικών δομών.
-
Βοηθούν στη σωστή ψυχική ανάπτυξη: Η docosahexaenoic acid αποδεικνύεται επίσης πολύ σημαντική για την πρώιμη παιδική ηλικία και την εφηβεία, όπου η επαρκής πρόσληψη του λιπαρού οξέος είναι καθοριστική για τη σωστή ψυχική ανάπτυξη.
-
Υποστηρίζουν τις γνωστικές λειτουργίες: Εκτός από το ότι βελτιώνουν τη μνήμη και τις διαδικασίες σκέψης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το DHA είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες αποθήκευσης, συγκέντρωσης, κατανόησης, αναπαραγωγής και επεξεργασίας πληροφοριών.
-
Καθυστερούν τις αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη γήρανση: Σύμφωνα με μελέτες, τα Ωμέγα-3 σχετίζονται με σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών ασθενειών και με αυξημένη προστασία από την ανάπτυξη ηλικιακής άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της νοημοσύνης σε προχωρημένη ηλικία.
-
Νευροπροστατευτική δράση: Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των ενώσεων προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών.
Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο εγκέφαλος είναι όργανο, η δομή του οποίου είναι πλούσια σε λιπαρά και είναι υπεύθυνος για την κατανάλωση έως και 20% της συνολικής ενέργειας που απαιτείται από το σώμα.
Αποτελεί μόνο το 2% της συνολικής μάζας του σώματος, ενώ το μισό από το ξηρό εγκεφαλικό ιστό είναι λιπίδια (λίπη), πολλά από τα οποία είναι Ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Αυτό υποδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο αυτών των μορίων για την βέλτιστη ανάπτυξη, ωρίμανση, λειτουργία και γήρανση του εγκεφάλου και των νευρικών δομών.
Το DHA συμβάλλει έως και 90% στη συνολική περιεκτικότητα Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και έως και 20% στην ποσότητα των λιπιδίων (λιπών) στον εγκέφαλο.
Το DHA συγκεντρώνεται ιδιαίτερα στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, κυρίως αποθηκεύεται σε φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη και φωσφατιδυλοσερίνη δομικά φωσφολιπίδια μεμβράνης και σε πολύ μικρότερο βαθμό σε αυτά φωσφατιδυλοχολίνης.
Συμμετοχή στην κατασκευή μεμβρανικών δομών, τοποθετημένων στα συναπτικά τερματικά, τα μιτοχόνδρια και το ενδοπλασματικό δίκτυο.
Τελικά, επηρεάζει ποικίλα κυτταρικά χαρακτηριστικά και φυσιολογικές διαδικασίες, όπως:
-
Απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών
-
Γονιδιακή έκφραση
-
Νευρική διαφοροποίηση
-
Μυελίνωση
-
Ανάπτυξη και γήρανση του εγκεφάλου και πολλά άλλα.
4. Οφέλη για το συναισθηματικό κατάσταση
Τα οφέλη των ωμέγα-3 για το συναισθηματικό κατάσταση είναι ποικίλα.
Η εκτεταμένη παρουσία της DHA στο νευρικό σύστημα και η συμμετοχή της στην κατασκευή και ρύθμιση των νευρικών συνάψεων και τη μετάδοση υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της λιπαρής ουσίας για την ψυχο-συναισθηματική κατάσταση του οργανισμού.
Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 μπορεί να έχει θετική επίδραση σε καταθλιπτικές καταστάσεις, άγχη και άλλες διαταραχές.
Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ουσίας μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη ψυχιατρικών ασθενειών, όπως το διπολικό σύνδρομο.
Επίσης, η επαρκής πρόσληψη DHA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην πρώιμη μετά τον τοκετό περίοδο μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μετά τον τοκετό κατάθλιψης στις μητέρες.
Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στην ρύθμιση της διάθεσης, αν και αυτή συνδέεται στενά με το κεντρικό νευρικό σύστημα. Για αυτή την ποιότητα των ωμέγα-3 ευθύνεται κυρίως η EPA. Εκτός από τη βελτίωση της διάθεσης, βοηθά στην αφαίρεση του αισθήματος άγχους.
5. Μειώνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες στο σώμα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά που είναι σημαντικά για την παθοφυσιολογία πολλών καταστάσεων και ασθενειών. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, κάτι που έχει μεγάλη σημασία για τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα ωμέγα-3 συμμετέχουν στη δομή της κυτταρικής μεμβράνης και είναι υπεύθυνα για την σύνθεση λιγότερο φλεγμονωδών ουσιών, που ονομάζονται εικοσανοειδή. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν στη μείωση της συνολικής φλεγμονής.
Η ειδικότητα του κάθε ενός από τους τρεις κύριους εκπροσώπους της ομάδας των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, παρά την γενική τους ονομασία.
Η δράση τους εξαρτάται από την δυνατότητα παραγωγής ειδικών για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μεταβολιτών, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται σε διάφορες κατηγορίες.
Σύμφωνα με τις δομικές και λειτουργικές τους ιδιότητες, χωρίζονται σε:
-
Ρεζολβίνες D (RvD)
-
Ρεζολβίνες Ε (RvE)
-
Μαρεζίνες (MaR)
-
Προτεκτίνες (PD)
Η γενική έννοια για αυτές τις ουσίες είναι εξειδικευμένοι μεσολαβητές για την επίλυση ή διακοπή. Η ονομασία προέρχεται από τη γενικευμένη τους δράση να σταματούν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες, οι οποίες μεσολαβούνται από ουσίες που προκύπτουν από το μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος.
Η DHA έχει έντονα αντιφλεγμονώδη δράση και είναι σημαντικά πιο αποτελεσματική από την EPA και την ALA στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες.
Η DHA μειώνει την γονιδιακή έκφραση τεσσάρων τύπων προ-φλεγμονωδών πρωτεϊνών – δηλαδή περιορίζει την παραγωγή τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου της φλεγμονής. Από την άλλη πλευρά, η EPA μειώνει την έκφραση μόνο μιας τέτοιας ουσίας.
Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά στη διάρκεια της αντιφλεγμονώδους δράσης που έχουν τα δύο κύρια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι η DHA παράγει ουσίες από τις τέσσερις κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ενώ η EPA παράγει μόνο από την μία (RvE). Αυτή είναι η απόδειξη της διπλής δράσης της DHA έναντι των φλεγμονωδών διαδικασιών.
Κατά το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, τα ωμέγα-3 ανταγωνίζονται με τα αδέρφια τους – τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Λόγω των διαφορών στη χημική τους δομή, τα ωμέγα-6 έχουν προφλεγμονώδη επίδραση στο σώμα, δηλαδή προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση.
Γι' αυτό είναι καλό να προσέχουμε τη λήψη προϊόντων που περιέχουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 ταυτόχρονα, καθώς ο άνθρωπος προσλαμβάνει αρκετό ωμέγα-6 με τη διατροφή του.
6. Υγεία του πεπτικού συστήματος
Σύμφωνα με διάφορες τυχαιοποιημένες μελέτες, η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με επικρατούντες δείκτες DHA έχει ευεργετική επίδραση σε καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία του πεπτικού συστήματος. Ο λόγος γι' αυτό είναι πάλι στις ιδιότητές τους να καταστέλλουν τη φλεγμονή.
Η DHA είναι αποτελεσματική σε χρόνια γαστρίτιδα, όπου οδηγεί σε ηρεμία της γαστρικής βλεννογόνου μεμβράνης. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει την εξισορρόπηση των προστατευτικών παραγόντων και βελτιώνει τους μηχανισμούς άμυνας των ιστών ενάντια στη δράση του υδροχλωρικού οξέος.
Επιπλέον, η λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνιστάται έντονα για άτομα που πάσχουν από χρόνια προβλήματα του εντέρου, όπως χρόνια κολίτιδα (ανεξαρτήτως μορφής) και τη νόσο του Crohn.
Δρουν ως:
-
Αυξάνουν τη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών
-
Μειώνουν την εντερική διαπερατότητα
-
Επίθεση στη φλεγμονή, η οποία είναι βασικός παράγοντας για την εμφάνιση αυτού του τύπου ασθενειών.
7. Βελτίωση της όρασης
Η DHA είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, ιδιαίτερα των κυττάρων του νευρικού συστήματος και των ματιών. Ως δομικό συστατικό της αμφιβληστροειδούς, είναι υπεύθυνη για την σωστή δομή της και εξασφαλίζει καλή όραση.
Εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα επίπεδα αυτής της λιπαρής ουσίας, προστατεύεστε από την ανάπτυξη ηλικιακής εκφύλισης της αμφιβληστροειδούς και από το σύνδρομο του ξηρού ματιού.
Ακολουθούν μερικά αποτελέσματα της DHA, που σχετίζονται με τα μάτια και την όραση:
-
Συμμετέχει στις λειτουργίες του αμφιβληστροειδούς: Η DHA κατασκευάζει την αμφιβληστροειδή και, πιο συγκεκριμένα, τα φωτοϋποδοχέα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται κωνία και ραβδιά. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για τη σύλληψη του φωτός και τη μετατροπή του σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο επεξεργάζεται και ερμηνεύει ο εγκέφαλος.
-
Έχει προστατευτική (προληπτική) δράση πάνω στο οπτικό σύστημα: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που πάσχουν από εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (σε διαβητικούς) και άλλες.
-
Μειώνει τα συμπτώματα του ξηρού ματιού: Θεωρείται ότι η DHA μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ξηρού ματιού, βελτιώνοντας την ενυδάτωση των ματιών και την ποιότητα του προστατευτικού δακρυϊκού στρώματος.
-
Επιβραδύνει την εκφύλιση της κηλίδας: Η DHA, μαζί με άλλες ωμέγα-3 λιπαρές ουσίες, είναι αντικείμενο κλινικών ερευνών σχετικά με την αποτελεσματικότητά της στην προστασία ή επιβράδυνση της πρόοδου της ηλικιακής εκφύλισης της κηλίδας (αμφιβληστροειδούς). Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα της κηλίδας και σταδιακά οδηγεί σε τύφλωση.
-
Υποστηρίζει την όραση των παιδιών κατά την εμβρυϊκή τους ανάπτυξη: Η DHA παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά, καθώς και κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
-
Μειώνει την ανάπτυξη καταρράκτη: Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η δίαιτα πλούσια σε DHA συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη.

8. Βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων
Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, η λήψη υψηλών δόσεων Ωμέγα 3 μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε παθήσεις των αρθρώσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις του σώματος, μειώνοντας τον πόνο και βελτιώνοντας τη κινητικότητα.
Επίσης, θεωρείται ότι τα Ωμέγα 3 υποστηρίζουν την αποκατάσταση του χόνδρου.
9. Μύθος για την καύση των περιττών λιπαρών
Η καύση λιπαρών είναι ένα πολύ ζητούμενο αποτέλεσμα μεταξύ των ανθρώπων.
Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο κυκλοφορεί ο μύθος στην βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής ότι τα Ωμέγα 3 βοηθούν στην καύση των περιττών λιπαρών.
Αν και αναμφισβήτητα είναι πολύ σημαντικά για την γενική κατάσταση του οργανισμού, δεν υπάρχει καθιερωμένος μηχανισμός που να δείχνει ότι τα Ωμέγα 3 βοηθούν στην καύση λιπαρών.
Ωστόσο, αν ψάξουμε σε λεπτομέρειες, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού λίπους λόγω της ικανότητάς τους να αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να ρυθμίζουν την όρεξη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες κατάλληλες συμπληρωματικές ουσίες, ως μέρος ενός προγράμματος με θερμιδικό έλλειμμα.
Ενδιαφέροντα και λιγότερο γνωστά γεγονότα για τα Ωμέγα 3
Ήδη γνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία των Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων για τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Απόδειξη αυτού του ισχυρισμού είναι ότι η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι η DHA αποτελεί περίπου το 40% των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και μέχρι το 60% στην αμφιβληστροειδή.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η υψηλή πρόσληψη Ωμέγα 3 σχετίζεται με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε παιδιά.
Τα Ωμέγα 3 έχουν ισχυρό αντιφλεγμονώδες (αντιφλεγμονώδες) αποτέλεσμα, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για την ασθένεια του άσθματος. Μειώνουν την φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού κατά μήκος των αναπνευστικών οδών, βελτιώνοντας την αναπνοή και μειώνοντας τη σοβαρότητα των άσθματικών επιθέσεων.
Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι πολύ χρήσιμα για τους αθλητές, καθώς βελτιώνουν και επιταχύνουν τις διαδικασίες αποκατάστασης που σχετίζονται με την οικοδόμηση πιο υγιούς και ισχυρής μυϊκής μάζας.

Τροφές που περιέχουν Ωμέγα 3
Οι καλύτερες πηγές Ωμέγα 3 (EPA και DHA) είναι ζωικής προέλευσης, πιο συγκεκριμένα από θαλάσσιους οργανισμούς. Πλούσια σε Ωμέγα 3 είναι τα λιπαρά ψάρια – σολομός, πέστροφα, αντζούγιες, σκουμπρί, ρέγγα και άλλα.
Η λίστα με τις τροφές που περιέχουν Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα συχνά οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να λάβουν την ιδανική ημερήσια ποσότητα από αυτές.
Φυτικές πηγές
Οι φυτικές πηγές, πλούσιες σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, περιλαμβάνουν:
-
Λιναρόσπορο
-
Λινέλαιο
-
Έλαιο κάνναβης
-
Λαχανάκια Βρυξελλών
-
Σπόρους chia
-
Σόγια
-
Καρύδια.
Για τους ανθρώπους που καταναλώνουν μόνο φυτικά τρόφιμα (βίγκαν), υπάρχουν συμπυκνωμένες μορφές Ωμέγα 3 φυτικής προέλευσης, που περιέχουν EPA και DHA, και προέρχονται από μικροάλγη.
Ζωικές πηγές
Το ιχθυέλαιο είναι η πιο γνωστή ζωική πηγή, πλούσια σε EPA και DHA σε διάφορες αναλογίες.
Προέρχεται από ψάρια που ζουν σε ψυχρά νερά, όπως:
-
Σολομός
-
Πέστροφα
-
Σκουμπρί
-
Σαρδέλες
-
Αντζούγιες
-
Ρέγγα
Είναι μύθος τα οφέλη του αβοκάντο, των ξηρών καρπών και του ελαιολάδου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αβοκάντο, άλλοι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο είναι πλούσιες πηγές Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.
Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.
Αν και περιέχουν ελάχιστες ποσότητες ALA, είναι πλούσια σε άλλα ωφέλιμα λιπαρά – μονοακόρεστα Ωμέγα 9 λιπαρά οξέα.
Συνιστώμενη ημερήσια δόση και παρενέργειες
Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές, οι ελάχιστες ποσότητες Ωμέγα 3 που πρέπει να λαμβάνει ένας ενήλικας ημερησίως είναι μεταξύ 500 mg και 1000 mg. Για βέλτιστη υγεία, απαιτούνται περίπου 250-500 mg EPA και DHA την ημέρα.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και τη συγκέντρωση EPA και DHA. Θεωρείται αποδεκτή η πρόσληψη έως και 5 γραμμαρίων ημερησίως χωρίς κινδύνους για την υγεία.
Αυτές οι ποσότητες δεν είναι υψηλές και επιτυγχάνονται εύκολα αν καταναλώνετε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Συνιστάται να αποφεύγονται υψηλότερες δόσεις λόγω της έλλειψης αποδείξεων ότι προσφέρουν επιπλέον οφέλη. Επιπλέον, αν και σπάνια, οι υψηλές δόσεις ενδέχεται να έχουν και κάποιες αρνητικές συνέπειες.
Οι πιο συχνές αρνητικές αντιδράσεις και παρενέργειες είναι οι εξής:
-
Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας: Οι υψηλές δόσεις Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων μπορεί να επηρεάσουν την περίπλοκη διαδικασία της πήξης του αίματος, ειδικά σε συνδυασμό με φάρμακα που την επιβραδύνουν (όπως η ασπιρίνη). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία.
-
Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος: Λόγω της συμμετοχής τους στη σύνθεση δραστικών πρωτεϊνών με αντιφλεγμονώδη δράση, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα και να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
-
Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος: Οι υψηλές δόσεις ενδέχεται μερικές φορές να προκαλέσουν δυσφορία, διάρροια και καούρα.
Συνοπτικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κλειδί για την υγεία βρίσκεται στην ισορροπία. Μια πλούσια και ποικίλη διατροφή θα σας παρέχει όλα τα απαραίτητα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.
Σε περίπτωση που χρειάζεστε υψηλότερες δόσεις ή υποψιάζεστε ότι δεν τις λαμβάνετε επαρκώς, μπορείτε να στραφείτε στα διατροφικά συμπληρώματα.
Ποιοι χρειάζονται επιπλέον πρόσληψη Ωμέγα 3 μέσω συμπληρωμάτων;
Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από δυσανεξία ή αλλεργία στα θαλασσινά, ενώ άλλοι δεν τους αρέσει η γεύση και δεν καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά.
Καταναλώνοντας φυτικές πηγές πλούσιες σε ALA, αυτά τα άτομα μπορούν να λάβουν μέρος των απαραίτητων EPA και DHA, αλλά οι μηχανισμοί του σώματος για τη μετατροπή του α-λινολενικού οξέος στα άλλα δύο είναι χαμηλής αποτελεσματικότητας.
Γι’ αυτό συνιστάται ηχρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν τα λιπαρά οξέα σε συμπυκνωμένη μορφή.
Επιπλέον ανάγκη για αυτά έχουν και άλλες ομάδες ατόμων:
-
Άτομα με αυξημένες απαιτήσεις όπως αθλητές
-
Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα
-
Άτομα που πάσχουν από εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος
-
Άτομα με συστηματικά φλεγμονώδη νοσήματα.
Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης των παραπάνω νοσημάτων, που σχετίζεται με κληρονομική και γενετική προδιάθεση, αποτελεί επίσης λόγο για υψηλή πρόσληψη αυτών των λιπαρών οξέων μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα και η δράση τους δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες ουσίες.
Ποιες τροφές είναι οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων;
Οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια που ζουν σε ψυχρά νερά – σολομός, σκουμπρί, αντζούγιες.
Γιατί είναι σημαντικά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;
Αυτές οι απαραίτητες ουσίες είναι σημαντικές για τον έλεγχο της φλεγμονής, τη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών, την υγεία του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος και άλλα.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ιχθυελαίου και ωμέγα-3;
Το ιχθυέλαιο είναι ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά και σε υψηλές δόσεις βιταμινών Α, Ε και D. Από την άλλη πλευρά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι συμπυκνωμένη πηγή DHA και EPA. Η λήψη ιχθυελαίου ως πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν μπορεί να προσφέρει υψηλές (θεραπευτικές) δόσεις απαραίτητων λιπαρών οξέων χωρίς τον κίνδυνο σοβαρής υπερδοσολογίας, π.χ. με βιταμίνη D.
Πηγές
-
https://www.medparkhospital.com/en-US/lifestyles/omega-3-health-benefits-of-nutrition
-
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
3 коментара
Откакто започнах да приемам Омега-3, холестеролът ми се подобри и усещам, че кръвното ми е по-стабилно. Статията много добре обяснява ползите – особено за сърцето и мозъка!
Много полезна статия! Сега разбрах защо е важно да си набавям Омега 3 – ще взема повече риба и орехи. Благодаря ви за ясната информация!
Прекрасно обяснени ползите от Омега 3 – статията ми помогна да разбера по-добре как влияе на сърцето и мозъка. Вече съм по-мотивиран да добавя вашата Омега 3 към диетата си. Отличен материал, поздравления!
Αφήστε σχόλιο