Αυτός ο ιστότοπος έχει περιορισμένη υποστήριξη για το πρόγραμμα περιήγησής σας. Σας προτείνουμε να μεταβείτε σε Edge, Chrome, Safari ή Firefox.
Συγχαρητήρια! Η παραγγελία σας πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αποστολή Σας απομένουν €75 για Δωρεάν αποστολή

Καρότσι 0

Σας απομένουν €125,00 για δώρο Τσάι Mursala - βάμμα βοτάνων ΔΩΡΟ
Συγχαρητήρια! Η παραγγελία σας πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αποστολή Σας απομένουν €75 για δωρεάν αποστολή
Δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα προϊόντα για αγορά

Προϊόντα
Συνδύασε με
Προσθέστε σημειώσεις στην παραγγελία
Ενδιάμεσο άθροισμα Безплатно
Η παράδοση, οι φόροι και οι κωδικοί έκπτωσης υπολογίζονται κατά την πληρωμή

Τι είναι οι πουρίνες και ποιες τροφές τις περιέχουν;

Какво са пурините и в кои храни се съдържат?
  1. Τι αποτελούν οι πουρίνες
  2. Γιατί οι υψηλές τους τιμές είναι επικίνδυνες για την υγεία
  3. Σε ποιες καταστάσεις συνιστάται να παρακολουθείται η ποσότητα των προσλαμβανόμενων πουρινών
  4. Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε πουρίνες
  5. Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν πουρίνες
  6. Συχνές ερωτήσεις

Οι πουρίνες είναι φυσικές βιομόρια, τα οποία συναντώνται σε πολλά τρόφιμα και παίζουν τεράστια ρόλο για την ύπαρξη της ζωής στη μορφή, στην οποία την γνωρίζουμε.

Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσει σε νοσηρές διεργασίες, όπως για παράδειγμα ουρική αρθρίτιδα.

Σε αυτό το υλικό θα εξηγήσουμε σε λεπτομέρειες τι ακριβώς είναι οι πουρίνες και πότε και γιατί αυτές μπορούν να είναι βλαβερές για τον οργανισμό.

Τι αποτελούν οι πουρίνες

Τι είναι οι πουρίνες;

Αυτά είναι μόρια που περιέχουν άζωτο, τα οποία παίζουν κλειδί ρόλο σε ποικίλες βιολογικές διεργασίες, κυρίως στη διαμόρφωση του DNA και RNA.

Αυτά περιλαμβάνουν αδενίνη και γουανίνη, τα οποία είναι ουσιαστικά για την κατασκευή της δομής του γενετικού υλικού. Οι πουρίνες μπορούν να συντίθενται de novo (αυτόνομα από τον οργανισμό) ή να απορροφώνται με την τροφή.

Κατά τη διάρκεια της αποδόμησής τους αυτά μετατρέπονται σε ουρικό οξύ με τη συμμετοχή ενός ενζύμου, που ονομάζεται ξανθίνη οξειδάση.

Σε φυσιολογικές συνθήκες το ουρικό οξύ αποβάλλεται στα ούρα μέσω των νεφρών. Αλλά αν η συγκέντρωσή του αυξηθεί περισσότερο από το φυσιολογικό, οι νεφροί μπορούν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αποβολή του από τον οργανισμό. Και αυτό οδηγεί σε υπερουρικαιμία ή αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Μέντα - βάμμα βοτάνων
Η υπερουρικαιμία μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό κρυστάλλων ουρικού οξέος, οι οποίοι συσσωρεύονται πιο συχνά πρώτα στις μικρές αρθρώσεις των κάτω άκρων και προκαλούν επώδυνη κατάσταση, γνωστή ως ουρική αρθρίτιδα ή ακόμα “βασιλική νόσος”.

Επιπλέον αυτά μπορούν να συσσωρευτούν στους νεφρούς και να προκαλέσουν σειρά μεταβολικών προβλημάτων, αν το πρόβλημα επιμένει.

Γιατί οι υψηλές τους τιμές είναι επικίνδυνες για την υγεία

Όπως ήδη αναφέραμε, τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας - επώδυνη μορφή αρθρίτιδας (φλεγμονή αρθρώσεων).

Οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος συσσωρεύονται στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή, οίδημα, ερυθρότητα και πολύ ισχυρό πόνο (κρίση ουρικής αρθρίτιδας).

Συνήθως επηρεάζει τις αρθρώσεις του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, τους αστραγάλους, τους αγκώνες και τους καρπούς, αλλά η μακροχρόνια επιμονή της ουρικής αρθρίτιδας οδηγεί σε πολυαρθρίτιδα και φλεγμονή και βλάβη κάθε μίας άρθρωσης στο σώμα.
Η συσσώρευσή τους στους νεφρούς με τον χρόνο οδηγεί στην ανάπτυξη νεφρικής ανεπάρκειας, η οποία έχει σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό και δραστικά μειώνει την επιβίωση του ατόμου. Μελέτες υποδεικνύουν σχέση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και υπέρτασης.

Σε ποιες καταστάσεις συνιστάται να παρακολουθείται η ποσότητα των προσλαμβανόμενων πουρινών

Γιατί οι υψηλές τους τιμές είναι επικίνδυνες για την υγεία;

Άνθρωποι, στους οποίους υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας ή ήδη πάσχουν από αυτή την κατάσταση πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τη διατροφική πρόσληψη πουρινών.

Ο γενετικός παράγοντας είναι σημαντικός και σε αυτή την νόσο και για αυτόν τον λόγο άνθρωποι, στους οποίων την οικογένεια υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να την αναπτύξουν.

Το ίδιο ισχύει για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υποκείμενη νεφρική νόσο. Κάθε νόσος, η οποία οδηγεί σε επιδείνωση της ικανότητας φιλτραρίσματος και της λειτουργίας των νεφρών κρύβει αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε πουρίνες

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε πουρίνες;

Μερικά τρόφιμα είναι με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πρόβλημα με τον μεταβολισμό και την αποβολή του ουρικού οξέος από το σώμα.

Ιδού ποια είναι αυτά:

  • Κόκκινα κρέατα: Περιέχουν σημαντική ποσότητα βάσεων πουρινών. Το ίδιο ισχύει και για τα παραπροϊόντα όπως καρδιά, νεφρά, συκώτι.
  • Θαλασσινά εδέσματα: Σαρδέλες, αντσούγιες, γαρίδες και άλλα θαλασσινά περιέχουν υψηλά επίπεδα βάσεων πουρινών και παρά τις υπόλοιπες διατροφικές τους ιδιότητες, πρέπει να αποφεύγονται από ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα.
  • Αλκοόλ: Μερικά αλκοολούχα ποτά, τα οποία είναι αποτέλεσμα ζυμωτικών διεργασιών που πραγματοποιούνται από μαγιά όπως μπύρα και κρασί περιέχουν μεγάλη ποσότητα μορίων DNA και RNA από αυτούς τους μικροοργανισμούς, και αντίστοιχα μεγάλη ποσότητα πουρινών.
  • Γλυκαμένα ποτά: Τα πλούσια σε φρουκτόζη ποτά διαταράσσουν τον μεταβολισμό των πουρινών και μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, παρόλο που δεν περιέχουν μέσα τους ενώσεις πουρινών.
  • Μερικά λαχανικά: Σπαράγγια, σπανάκι, κουνουπίδι και μανιτάρια, καθώς και τα όσπρια επίσης περιέχουν σχετικά μεγάλη ποσότητα πουρινών, αλλά πάντως σημαντικά λιγότερο από τα προηγούμενα.

Οι άνθρωποι, που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα πρέπει να προσέχουν με την πρόσληψη αυτών των τροφίμων, αλλά πάντως μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους από καιρό σε καιρό να τα καταναλώνουν, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες.

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν πουρίνες

Σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν πουρίνες σε ορισμένες ποσότητες, καθώς υπάρχουν σειρά από αυτά με φυσικά χαμηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα χαμηλής λιπαρότητας, γιαούρτι, κεφίρ και τυρί cottage είναι κατάλληλη επιλογή για ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα. Σύμφωνα με μερικές μελέτες αυτά ακόμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων πουρινών στο αίμα.
  • Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και σχεδόν στερούνται πουρινών, κάτι που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα.
  • Ολικής άλεσης τρόφιμα: Βρώμη, καστανό ρύζι, κινόα, φαγόπυρο και άλλα δημητριακά είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας και δεν περιέχουν πουρίνες.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Αυτά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και είναι με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.
  • Αυγά: Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πλήρων πρωτεϊνών, χωρίς καμία περιεκτικότητα σε βάσεις πουρινών.

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφίμων στη διατροφή ανθρώπων με ουρική αρθρίτιδα είναι ο μόνος τρόπος για αποφυγή κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας, χωρίς να στερείται ο οργανισμός από ουσιαστικές ουσίες.

Συχνές ερωτήσεις

Συχνά задаваемые ερωτήσεις

Τι αποτελούν οι πουρίνες;

Αυτά είναι βιολογικές ενώσεις, οι οποίες αποτελούν το DNA και RNA και μεταβολίζονται σε ουρικό οξύ κατά την αποδόμησή τους.

Γιατί είναι βλαβερό να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες με ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα είναι νόσος, στην οποία παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, και οι βάσεις πουρινών αποδομούνται ακριβώς σε ουρικό οξύ, κάτι που οδηγεί στη συσσώρευσή του στο σώμα.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε πουρίνες;

Το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά και τα παραπροϊόντα είναι τα πιο πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα.

1 коментар

Павел Андреев

Това беше много полезно, защото аз обичам да ям бобови храни и понякога се чудя дали не ми влияят на стомаха. Не съм имала проблеми с пикочната киселина, но реших да бъда внимателна и да ограничавам тези храни, особено ако знам, че ще се чувствам подуто или с болки в стомаха.

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλώ σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.