- Τι προκαλεί τον πόνο στις αρθρώσεις
- Φροντίδα για τις αρθρώσεις
- Τι είναι η κολλαγόνη και ποιος είναι ο ρόλος της για τις αρθρώσεις;
- Γιατί είναι σημαντική η υποστήριξη των αρθρώσεων με κολλαγόνο
- Διαφορετικοί τύποι συμπληρωμάτων κολλαγόνου
- Δοσολογία και τρόπος λήψης κολλαγόνου για τη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων
- Βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα του κολλαγόνου για τις αρθρώσεις
- Πλεονεκτήματα της λήψης κολλαγόνου για την βελτίωση της κινητικότητας και της ευλυγισίας των αρθρώσεων
- Τι μπορούμε να περιμένουμε από την τακτική κατανάλωση κολλαγόνου;
- Συμπεράσματα
- Συχνές ερωτήσεις
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει κάποιος που να μην έχει ακούσει για το κολλαγόνο και τη μεγάλη του χρήση σε προβλήματα με τις αρθρώσεις. Πολύ πιθανόν ο καθένας από εμάς να έχει τουλάχιστον ένα άτομο γύρω του που χρησιμοποιεί ή έχει χρησιμοποιήσει ποτέ κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής για κάποιο λόγο.
Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις βασικές θετικές επιδράσεις αυτής της πρωτεΐνης στις αρθρώσεις και θα εστιάσουμε και σε ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά αυτής της πρωτεΐνης.
Τι προκαλεί τον πόνο στις αρθρώσεις

Η ευαισθησία στις αρθρώσεις μπορεί να παρατηρηθεί σε διάφορες καταστάσεις - από οξείες πόνους λόγω τραυμάτων, μέχρι χρόνιους πόνους - συνέπειες από ηλικιακές αλλαγές, διάφορες ασθένειες, υπερβολικό βάρος και άλλα.
Δυστυχώς, οι ηλικιακές αλλαγές συχνά είναι μη αναστρέψιμες ή στην καλύτερη περίπτωση η ανάπτυξή τους μπορεί να καθυστερηθεί, αλλά όχι να σταματήσει.
Ο όρος για τον πόνο είναι “αρθραλγία”, που σε κυριολεκτική μετάφραση από τα Λατινικά σημαίνει επώδυνη άρθρωση. Αυτό περιγράφει την υποκειμενική αίσθηση και δεν παρέχει πληροφορίες για την ίδια την πηγή του πόνου.
Οι νέοι άνθρωποι συχνά αισθάνονται πόνους στις αρθρώσεις μετά από έντονες φυσικές προσπάθειες, σε τραυματισμούς ή παρόμοια γεγονότα, ενώ στους ηλικιωμένους η αιτία του πόνου συχνά είναι
Όταν ο πόνος έχει ακριβώς προσδιορισμένη προέλευση, μπορούμε να διακρίνουμε συγκεκριμένους τύπους πόνου - πόνος με φλεγμονώδη προέλευση, πόνος από φθορά των αρθρώσεων (αρθρίτιδα), πόνος στις αρθρώσεις από διάφορους τύπους τροπικών πυρετών και άλλα.
Θα αφήσουμε αυτές τις λεπτομέρειες για ένα άλλο άρθρο και θα επιστρέψουμε στη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων.
Φροντίδα για τις αρθρώσεις
Οι μύες, οι τένοντες, τα οστά και οι αρθρώσεις χρειάζονται συνεχή συντήρηση, ώστε να μπορούν να εκτελούν τις βασικές τους λειτουργίες - να εξασφαλίζουν την κίνηση και τη σταθερότητα του σώματος στον χώρο.
Η παραμέληση του μυοσκελετικού συστήματος από την προληπτική φροντίδα είναι μια συχνή πρακτική, η οποία αργά ή γρήγορα οδηγεί σε συγκεκριμένες συνέπειες.
Δυστυχώς, συχνά ένα μεγάλο μέρος αυτών των συνεπειών είναι μη αναστρέψιμο και οδηγεί σε σοβαρή φθορά των αρθρώσεων και πόνους που ελέγχονται δύσκολα. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα συμπληρώματα διατροφής, τα βότανα και άλλα είναι άγνωστα για τους περισσότερους ανθρώπους ή γίνονται γνωστά μόνο αφού τα προβλήματα έχουν ήδη εμφανιστεί.
Ο γρήγορος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με το καθημερινό άγχος, οδηγεί και σε ακανόνιστη και ελλιπή διατροφή, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες σε διάφορες δραστικές ενώσεις.
Γι' αυτό η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις.
Τι είναι η κολλαγόνη και ποιος είναι ο ρόλος της για τις αρθρώσεις;

Ο κολλαγόνος είναι μια δομική πρωτεΐνη που σχηματίζει τα δομικά στοιχεία πολλών συνδετικού ιστού στον οργανισμό, περιλαμβανομένων του δέρματος, των τενόντων, των συνδέσμων και των χόνδρων.
Αυτή είναι η πιο κοινή πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και στα σώματα των θηλαστικών γενικά, αποτελώντας περίπου το 30% του συνολικού ποσού των πρωτεϊνών.
Η κύρια λειτουργία του κολλαγόνου είναι να παρέχει δύναμη, ελαστικότητα και υποστήριξη στους ιστούς του σώματος, κάνοντάς τους ανθεκτικούς σε τάση και διαστολή.
Όσον αφορά τις αρθρώσεις, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργικότητάς τους.
Όπως γνωρίζετε, οι αρθρώσεις συνδέουν οστά και υποστηρίζονται από διάφορους χόνδρινους ιστούς, τένοντες και συνδέσμους (ligaments), οι οποίοι είναι πλούσιοι σε μόρια κολλαγόνου.
Η πρωτεΐνη παρέχει τάση (αντίσταση σε έλξη) σε αυτές τις δομές, καθιστώντας τις ικανές να αντέχουν χτυπήματα και μηχανικά ερεθίσματα, όπως υπερέκταση και πίεση, τα οποία είναι αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής ζωής.
Ο χόνδρος, που είναι ένας ευέλικτος και λείος ιστός που βρίσκεται στις αρθρώσεις, εξαρτάται ιδιαίτερα από το κολλαγόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί λειτουργεί ως "αμορτισέρ", τοποθετημένο μεταξύ των οστών, προστατεύοντάς τα από σκληρή τριβή.
Οι ίνες κολλαγόνου που σχηματίζουν τον χόνδρο είναι διασταυρωμένες σαν δίχτυ και έτσι παρέχουν τόσο δύναμη όσο και ευελιξία στον ιστό. Ακριβώς αυτές οι ιδιότητες εξασφαλίζουν την υγεία των αρθρικών επιφανειών των οστών και βοηθούν στην απορρόφηση του στρες, είτε αυτό είναι σε μορφή πίεσης είτε σε υπερβολική τάση.
Οι σύνδεσμοι (ligaments) και οι τένοντες, οι οποίοι συνδέουν δύο οστά ή ένα οστό με έναν μυ, εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το ποιοτικό κολλαγόνο που σχηματίζει τη δομή τους.
Αυτοί οι στατικοί σταθεροποιητές είναι σημαντικοί καθώς παρέχουν τη σταθερότητα και τη θέση των οστών το ένα σε σχέση με το άλλο κατά τη διάρκεια συχνών και μεγάλων φορτίσεων.
Οι ίνες κολλαγόνου στους συνδέσμους, σε αντίθεση με αυτές στον χόνδρο, είναι προσανατολισμένες παράλληλα με την κατεύθυνση της μεγαλύτερης φόρτισης, γεγονός που εξασφαλίζει μέγιστη αντοχή εις βάρος σχετικά μικρών διαστάσεων.
Με την πρόοδο της ηλικίας και τη γήρανση του οργανισμού, μειώνεται η ικανότητα του σώματος να συνθέτει κολλαγόνο, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της ελαστικότητας και της δύναμης των συνδετικών ιστών.
Στις αρθρώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση των χόνδρων, κάνοντάς τα οστά πιο επιρρεπή σε βλαπτικές επιδράσεις.
Αυτή η αποδόμηση του κολλαγόνου οδηγεί τελικά σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα (όπου η αποσύνθεση του χόνδρου προκαλεί πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και μείωση της κινητικότητάς τους).
Από αυτό προκύπτει το συμπέρασμα ότι αυτή η δομική πρωτεΐνη είναι αναντικατάστατη όσον αφορά την υγεία και τις λειτουργίες των αρθρώσεων, παρέχοντας τη δομική σταθερότητα και την ελευθερία κίνησης σε αυτές.
Γιατί είναι σημαντική η υποστήριξη των αρθρώσεων με κολλαγόνο

Η κατανάλωση κολλαγόνου με σκοπό τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων έχει διάφορα οφέλη για τον οργανισμό. Συμβάλλει στη διατήρηση και αποκατάσταση των χόνδρινων ιστών, προσφέροντας έτσι ομαλές κινήσεις στις αρθρώσεις χωρίς πόνο.
Ενώ η σύνθεσή του μειώνεται με την ηλικία, η συμπλήρωση με κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση αυτής της ζωτικής πρωτεΐνης και ενδεχομένως να προλάβει τη δυσκαμψία και τους πόνους στις αρθρώσεις.
Η κατανάλωση της δομικής πρωτεΐνης ως διατροφικό συμπλήρωμα μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή της από τον οργανισμό, κάτι που από μόνο του μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία υγιών, ισχυρών, ανθεκτικών σε λοιμώξεις αρθρώσεων και από εκεί – σε λιγότερους επεισόδια πόνου και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα.
Επιπλέον, αυξάνει τη δύναμη και την ελαστικότητα των τενόντων και των συνδέσμων, οι οποίοι είναι βασικοί σταθεροποιητές των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια φυσικής προσπάθειας και να βελτιώσει τη συνολική τονικότητα των αρθρικών καψών.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτής της πρωτεΐνης επηρεάζουν τις γενικές αμυντικές δυνάμεις στην περιοχή μιας άρθρωσης και μειώνουν συμπτώματα όπως το οίδημα, τον πόνο και τους περιορισμούς στις κινήσεις.
Πέρα από τις συγκεκριμένες ιδιότητες για τις αρθρώσεις, έχει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή συνδετικού ιστού και σε άλλους οργανισμούς και συστήματα.
Παραδείγματα τέτοιων είναι οι μύες, τα αγγεία και άλλα.
Συνοψίζοντας, η μακροχρόνια κατανάλωση κολλαγόνου βελτιώνει τη γενική υγεία του οργανισμού και είναι ιδιαίτερα συνιστώμενη για άτομα άνω της μέσης ηλικίας, για αθλητές ή για άτομα με καθιερωμένες παθήσεις στις αρθρώσεις.
Διαφορετικοί τύποι συμπληρωμάτων κολλαγόνου
Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να βρεθούν σε διάφορες μορφές, κάθε μία από τις οποίες προσφέρει διαφορετικά θετικά αποτελέσματα, ανάλογα με την πηγή και τη δομή που διαθέτει.
Οι πιο κοινές μορφές είναι τα πεπτίδια κολλαγόνου, γνωστά επίσης ως υδρολυμένο κολλαγόνο.
Αυτά προέρχονται από βοοειδή, θαλάσσια ή χοιρινά, και στη συνέχεια διασπώνται σε μικρότερα, εύκολα απορροφήσιμα πεπτίδια.
Τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι γνωστά για τη μεγάλη τους βιοδιαθεσιμότητα και την ευρεία λειτουργικότητά τους, και συχνά χρησιμοποιούνται για τηνενυδάτωση του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και την υγεία των αρθρώσεων. Η ικανότητα αυτής της μορφής πρωτεΐνης να απορροφηθεί από τον οργανισμό είναι η μεγαλύτερη.
Ο θαλάσσιος κολλαγόνος, που προέρχεται από ψάρια, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε κολλαγόνο τύπου 1, το οποίο είναι απαραίτητο για την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Συχνά προτιμάται λόγω της αντοχής του και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε διατροφικά συμπληρώματα που σχετίζονται με την κοσμετολογία.
Ο βοοειδής κολλαγόνος, που προέρχεται από το δέρμα των αγελάδων, περιέχει κυρίως κολλαγόνο τύπου 1 και τύπου 3, τα οποία είναι απαραίτητα για το δέρμα, τα οστά και τους τένοντες. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται ευρέως με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της τονικότητας αυτών των δομών.
Ο μη νατουραλισμένος τύπος είναι συνήθως εξαγόμενος από χόνδρους κοτόπουλου και περιέχει κολλαγόνο τύπου 2, το οποίο είναι το βασικό για την υγεία των αρθρώσεων. Σε σύγκριση με το υδρολυμένο κολλαγόνο, δεν έχει "σπαστεί" σε μικρότερα κομμάτια και προσφέρεται στην φυσική του μορφή, για την οποία θεωρείται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει πιο εύκολα τυχόν φλεγμονώδη διαδικασίες.
Η ζελατίνη είναι μια άλλη μορφή κολλαγόνου που δεν έχει υποστεί τόσο επεξεργασία και χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική. Αυτού του τύπου το κολλαγόνο είναι αναντικατάστατο για την υγεία των εντέρων και του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά έχει χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα σε σύγκριση με τα πεπτίδια κολλαγόνου.
Πολλοί ειδικοί συνιστούν τον συνδυασμό κολλαγόνου με υαλουρονικό οξύ. Οι δύο ενώσεις ενισχύουν τη δράση τους μαζί και αυξάνουν έτσι την ποιότητα και την ποσότητα των θετικών επιδράσεων στις αρθρώσεις και στους τένοντες.
Παρά τις διαφορές στις μορφές των συμπληρωμάτων κολλαγόνου, για όλους τους τύπους ισχύει ένας κοινός κανόνας - να φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Συνιστάται ακόμη και η αποθήκευση στο ψυγείο, καθώς η ένωση είναι ευαίσθητη στο φως και τη θερμότητα.
Ακολουθούν οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο πιο χρησιμοποιούμενων τύπων κολλαγόνου:
Χαρακτηριστικά |
Κολλαγόνο |
Υδρολυμένο κολλαγόνο |
Πηγή |
Βρίσκεται φυσικά στο δέρμα, τα οστά και τους χόνδρους |
Παράγεται από ζωικές πηγές (μοσχάρι, ψάρι) με υδρόλυση |
Μοριακή δομή |
Μεγαλύτερα, πολύπλοκα μόρια |
Μικρότερο, διασπασμένο σε πεπτίδια |
Απορρόφηση |
Χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα; πιο δύσκολο στην πέψη |
Υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα. πιο εύκολο στην πέψη |
Χρήση σε συμπληρώματα |
Συνήθως απαιτεί πρόσθετη επεξεργασία |
Συχνά χρησιμοποιείται σε σκόνες και κάψουλες για άμεση χρήση |
Οφέλη |
Υποστηρίζει την ελαστικότητα του δέρματος, την υγεία των αρθρώσεων και τη συνολική δομή |
Βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος, μειώνει τις ρυτίδες, υποστηρίζει τη λειτουργία των αρθρώσεων |
Γεύση και υφή |
Συνήθως άγευστο, μπορεί να έχει παχιά υφή |
Συνήθως άγευστο και αναμιγνύεται εύκολα σε υγρά |
Συστάσεις |
Γενική υγεία και δομή |
Βελτιώνει την υγεία του δέρματος, υποστηρίζει τις αρθρώσεις και αναδομεί τους μύες |
Διαθέσιμα σχήματα |
Ζελατίνη, πλήρες κολλαγόνο, πηγές τροφίμων |
Σκόνες, κάψουλες, ποτά |
Δοσολογία και τρόπος λήψης κολλαγόνου για τη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων
Για τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων, συνιστάται η λήψη 2,5 έως 15 γρ κολλαγόνου την ημέρα, ανάλογα με τον τύπο του συμπληρώματος. Συμπληρώματα όπως το υδρολυμένο κολλαγόνο και τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι η πιο εύκολα απορροφήσιμη μορφή από το σώμα.
Είναι καλύτερο το κολλαγόνο να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, καθώς τότε η απορρόφησή του είναι η καλύτερη.
Άλλη επιλογή είναι να ληφθεί 30 λεπτά πριν το γεύμα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Στην μορφή σκόνης μπορεί να αναμιχθεί με νερό, smoothie ή άλλα υγρά, ενώ οι κάψουλες ή τα δισκία είναι καλύτερο να λαμβάνονται με νερό.
Η τακτική λήψη κολλαγόνου για αρκετούς μήνες είναι καθοριστική, καθώς το αποτέλεσμα του για την υγεία των αρθρώσεων παρατηρείται γύρω από 8 έως 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της λήψης.
Η λήψη του σε συνδυασμό με βιταμίνη C, είτε μέσω τροφής είτε ως συμπλήρωμα, μπορεί να ενισχύσει τη σύνθεση κολλαγόνου και να βελτιώσει τα αποτελέσματα.
Βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα του κολλαγόνου για τις αρθρώσεις

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα έχουν κλειδί σημασία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.
Η βιταμίνη C είναι ουσιαστική για την παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα, καθώς είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της σωστής μορφής της πρωτεΐνης και την απομάκρυνση των ελαττωματικών αυτών. Επίσης, η βιταμίνη C βοηθά στη δημιουργία υδροξυπρολίνης από την προλίνη.
Η βιταμίνη A διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου, καθώς και τη λειτουργία των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών και των κυττάρων στις αρθρώσεις.
Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικός μεταλλικός παράγοντας που βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, ενώ επίσης προστατεύει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους από φλεγμονώδεις διεργασίες.
Ο χαλκός εξασφαλίζει την σωστή σύνδεση των ινών κολλαγόνου, διασφαλίζοντας υγιείς και ελαστικούς συνδέσμους στους αρθρικούς ιστούς.
Επιπλέον, μπορούμε να αναφέρουμε και το μαγγάνιο - ένα μικροθρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στη σύνθεση των γλυκοζαμινογλυκανών - ενώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην λίπανση των αρθρώσεων.
Όλες αυτές οι ενώσεις εργάζονται μαζί με το κολλαγόνο, και εκτός αυτού και υπέρ του. Η τήρηση μιας δίαιτας πλούσιας σε αυτά τα ενεργά συστατικά είναι κλειδί για την εκμετάλλευση του μέγιστου δυναμικού για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.
Πλεονεκτήματα της λήψης κολλαγόνου για την βελτίωση της κινητικότητας και της ευλυγισίας των αρθρώσεων

Η κολλαγόνη είναι σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για την κινητικότητα και την ευλυγισία των αρθρώσεών σας και των τενόντων. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχεται σε όλες τις δομές μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις - παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση στις δομές του αρθρικού χόνδρου, στους τένοντες, στους συνδέσμους (συνδέσμους).
Με την κατανάλωση αυτής της πρωτεΐνης ως συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί κανείς να ανακτήσει τις βλάβες και να διατηρήσει την κανονική ποιότητα και ποσότητα των συνδετικών ιστών.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η συμπλήρωση με κολλαγόνη μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των ατόμων με οστεοαρθρίτιδα ή πόνο στις αρθρώσεις.
Η τακτική κατανάλωση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σύνθεση άλλων ενώσεων όπως τα γλυκοζαμινογλυκάνια, που είναι υπεύθυνα για την λίπανση των αρθρώσεων, εξασφαλίζοντας κανονική σύνθεση του αρθρικού υγρού των αρθρώσεων.
Τι μπορούμε να περιμένουμε από την τακτική κατανάλωση κολλαγόνου;

Με την κατανάλωση της δομικής πρωτεΐνης, μπορείτε να αναμένετε σημαντικές βελτιώσεις στην ελαστικότητα του δέρματος, την ενυδάτωσή του και τη μείωση των ρυτίδων. Όσον αφορά τις αρθρώσεις, το συμπλήρωμα μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα, τη δυσκαμψία και τους πόνους.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονα αρθρικά συμπτώματα.
Από την πλευρά των μαλλιών και των νυχιών παρατηρείται επούλωση της δομής τους, ενώ όσον αφορά τη μυϊκή μάζα, συχνά παρατηρείται αύξηση του όγκου της, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με έντονες σωματικές προπονήσεις.
Παρατηρούνται επίσης επιδράσεις της κολλαγόνης που αφορούν το πεπτικό σύστημα, με την βελτίωση της ακεραιότητας του εντερικού βλεννογόνου.
Τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης με κολλαγόνη μπορούν να αναμένονται μετά από κατανάλωση για 4 έως 12 εβδομάδες από την αρχή, με τα πιο έντονα αποτελέσματα να παρατηρούνται στις αρθρώσεις και το δέρμα.
Συμπεράσματα
Η κατανάλωση κολλαγόνου για την εξασφάλιση της υγείας του μυοσκελετικού συστήματος είναι μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων και των συνδεδεμένων δομών.
Αποτελώντας δομικό στοιχείο της δομής των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων, η συμπλήρωση με αυτή την πρωτεΐνη ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις, βελτιώνει την κινητικότητα και την ευλυγισία. Επίσης, παρατηρούνται οφέλη από τη λήψη της για την ενίσχυση του τοιχώματος και των αιμοφόρων αγγείων.
Η μακροχρόνια κατανάλωση κολλαγόνου, εκτός από το ότι ενισχύει τα δομικά χαρακτηριστικά πολλών ιστών, εξασφαλίζει και τη λίπανση των αρθρώσεων, διευκολύνοντας τις κινήσεις τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μετατροπή του σε αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής διατροφής θα εξασφαλίσει μια πιο μακρά και ανακουφισμένη ζωή για τις αρθρώσεις σας.
Συχνές ερωτήσεις

Ποιες αλλαγές στις αρθρώσεις μπορώ να αναμένω με την πρόοδο της ηλικίας;
Με την πρόοδο της ηλικίας μπορεί να παρατηρηθούν αρκετές αλλαγές στις αρθρώσεις, λόγω της φθοράς του αρθρικού χόνδρου και των συχνών αδιόρατων μικροτραυμάτων.
Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία έχουν αρκετές παραπόνες όπως πόνοι, δυσκαμψία, περιορισμός των κινήσεων κ.ά.
Μπορώ να παίρνω κολλαγόνη για να βελτιώσω την κατάσταση του αρθρικού συστήματος;
Η κολλαγόνη για τις αρθρώσεις είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής όταν πρόκειται για την υγεία και τη φυσιολογική λειτουργία των αρθρώσεων και του συνδετικού ιστού.
Η τακτική κατανάλωσή της μπορεί να βελτιώσει πολλές καταστάσεις όπως την υπερκόπωση του αρθρικού συστήματος, καταστάσεις μετά από τραυματισμούς ή απλά πόνους και δυσκαμψία σχετιζόμενα με την ηλικία.
Σε ποιες μορφές συναντάται η κολλαγόνη ως συμπλήρωμα;
Στην αγορά παρατηρούνται διάφοροι τύποι κολλαγόνου, προσαρμοσμένοι στις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων.
Η πιο εύκολα απορροφήσιμη μορφή της είναι το υδρολυμένο κολλαγόνο (κολλαγονικά πεπτίδια). Αυτά μπορούν να λαμβάνονται υπό μορφή κολλαγόνου σε σμούθι (ως σκόνη). Αυτή είναι μία από τις πιο βολικές μορφές, προσφέροντας γρήγορη και εύκολη κατανάλωση.
Άλλες μορφές είναι οι σκληρές (κάψουλες) και υγρές μορφές κολλαγόνου για άμεση κατανάλωση.
Το πιο σημαντικό είναι η δομική πρωτεΐνη να είναι σε καθαρή μορφή, χωρίς λακτόζη και χωρίς γλουτένη, για μέγιστη εύκολη και γρήγορη απορρόφηση, χωρίς να επηρεάζει άλλες συστήματα του σώματος.
Πηγές:
2 коментара
Откакто започнах да приемам колаген, забелязах значителна разлика в ставите си, особено в коленете. Проблемите с болките ми намаляха, а гъвкавостта се подобри. Статията е много информативна и ми помогна да разбера повече за ползите от колагена.
Много ми помогна статията! Започнах да пия колаген за ставите, както препоръчвате, и вече усещам разлика – болките намаляха. Благодаря за ясната информация!
Αφήστε σχόλιο