Αυτός ο ιστότοπος έχει περιορισμένη υποστήριξη για το πρόγραμμα περιήγησής σας. Σας προτείνουμε να μεταβείτε σε Edge, Chrome, Safari ή Firefox.
Συγχαρητήρια! Η παραγγελία σας πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αποστολή Σας απομένουν €75 για Δωρεάν αποστολή

Καρότσι 0

Σας απομένουν €125,00 για δώρο Τσάι Mursala - βάμμα βοτάνων ΔΩΡΟ
Συγχαρητήρια! Η παραγγελία σας πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αποστολή Σας απομένουν €75 για δωρεάν αποστολή
Δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα προϊόντα για αγορά

Προϊόντα
Συνδύασε με
Προσθέστε σημειώσεις στην παραγγελία
Ενδιάμεσο άθροισμα Безплатно
Η παράδοση, οι φόροι και οι κωδικοί έκπτωσης υπολογίζονται κατά την πληρωμή

Δυσανεξία στην ισταμίνη: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Хистаминова непоносимост: Причини, симптоми и лечение
  1. Τι είναι η ισταμίνη
  2. Τι είναι η δυσανεξία στην ισταμίνη
  3. Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα
  4. Παράγοντες κινδύνου, αίτια και διάγνωση
  5. Υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στην ισταμίνη
  6. Αλλαγές στον τρόπο ζωής
  7. Πιθανές επιπλοκές
  8. Πότε να επισκεφθείτε ιατρό
  9. Συχνές ερωτήσεις

Η δυσανεξία στην ισταμίνη είναι μια κατάσταση που διαγιγνώσκεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθιστώντας την αρκετά χαρακτηριστική για τον σύγχρονο κόσμο.

Παρά τη συχνότητά της, είναι σχετικά άγνωστη και συχνά συγχέεται με άλλες τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες.

Σε αυτό το άρθρο θα εξοικειωθείτε με την ουσία της κατάστασης, τι την προκαλεί και πώς εκδηλώνεται, καθώς και ποια είναι η σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπισή της.

Τι είναι η ισταμίνη

Η ισταμίνη είναι μια ιδιαίτερα δραστική οργανική ένωση, η οποία εκτελεί σημαντικούς ρόλους και μπορεί να λειτουργεί παρόμοια με ορμόνη και νευροδιαβιβαστή στο σώμα.

Energy blend - βάμμα βοτάνων
Αποθηκεύεται σε εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται μαστοκύτταρα, και απελευθερώνεται από αυτά κατά την επαφή με συγκεκριμένα ερεθίσματα, συνήθως αλλεργιογόνα και φλεγμονώδεις παράγοντες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ισταμίνη βοηθά τον οργανισμό να αντιδρά σε ξένες ουσίες, αλλά συμμετέχει επίσης στη διατήρηση του κιρκαδικού ρυθμού (ύπνος-εγρήγορση), ρυθμίζει τη γαστρική έκκριση και ελέγχει την αρτηριακή πίεση.

Είναι υπεύθυνη για τις αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με διαταραγμένη ανοσολογική απόκριση.

Τι είναι η δυσανεξία στην ισταμίνη

Τι είναι η ισταμίνη;

Η δυσανεξία στην ισταμίνη αναπτύσσεται όταν υπάρχει διαταραχή στον μεταβολισμό (στην προκειμένη περίπτωση, στην αποδόμηση) της ισταμίνης στο σώμα. Συχνότερα, αυτές οι διαταραχές σχετίζονται με μειωμένη ή ανύπαρκτη δραστηριότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται διαμινοξειδάση (DAO). Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό το ένζυμο αποδομεί την ισταμίνη που προέρχεται από την τροφή στο πεπτικό μας σύστημα.

Η ανεπαρκής σύνθεση ή η διαταραγμένη δραστηριότητα αυτού του ενζύμου οδηγεί σε συσσώρευση ισταμίνης. Αυτό προκαλεί διάφορα συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη, τα οποία μπορούν εύκολα να συγχέονται με αλλεργίες.

Η δυσανεξία στην ισταμίνη δεν είναι αλλεργία και δεν παρατηρείται συγκεκριμένη ανοσολογική αντίδραση σε αλλεργιογόνα.

Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα

Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι πιο ποικίλα από τα συμπτώματα άλλων τροφικών δυσανεξιών. Αυτό οφείλεται στη σύνθετη δράση του μορίου της ισταμίνης στον οργανισμό και στη συμμετοχή της σε διάφορες διεργασίες.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Γαστρεντερικά προβλήματα - φούσκωμα, διάρροια, μετεωρισμός και κοιλιακοί πόνοι - αυτά είναι συχνές εκδηλώσεις σε άτομα με αυξημένα επίπεδα ισταμίνης.
  • Πονοκέφαλος και ημικρανία - επίσης αρκετά κοινά συμπτώματα σε άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη. Εξηγείται από την επίδραση της ισταμίνης στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.
  • Δερματικές αντιδράσεις - ερυθρότητα, διάφορα εξανθήματα και κνίδωση. Συχνά εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ισταμίνη.
  • Καρδιακά συμπτώματα - ταχυκαρδία (γρήγορος σφυγμός), αρρυθμία και χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι σημάδια αυξημένων επιπέδων ισταμίνης.
  • Προβλήματα με το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα - βουλωμένη μύτη, δυσκολία στην αναπνοή, παρουσία συριγμού. Αυτά μπορούν επίσης να είναι συμπτώματα που σχετίζονται με τη συσσώρευση ισταμίνης, αν και είναι πιο σπάνια.

Παρά την πληθώρα των συμπτωμάτων, όλα αυτά είναι μη ειδικά και εκδηλώνονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η θέση ακριβούς διάγνωσης της δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί την αποκλεισμό άλλων προβλημάτων.

Παράγοντες κινδύνου, αίτια και διάγνωση

Η πιο συχνή αιτία για την ανάπτυξη δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι η ανεπάρκεια του ενζύμου DAO. Μπορεί να είναι δύο ειδών - κληρονομική ή δευτερογενής.

Οι γενετικοί παράγοντες είναι η κύρια και, θα μπορούσαμε να πούμε, η μοναδική αιτία για την κληρονομική μορφή. Αυτοί περιλαμβάνουν μειωμένη ή διαταραγμένη έκφραση του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τη σύνθεση του ενζύμου.

Η δευτερογενής μορφή ανεπάρκειας μπορεί να προκληθεί από:

  • Παρουσία υποκείμενων χρόνιων ασθενειών - για παράδειγμα, νόσος του Crohn ή διάφοροι τύποι εντεροπαθειών, που οδηγούν σε βλάβη του λεπτού έντερου, όπου συντίθεται το ένζυμο.
  • Φάρμακα - ορισμένα αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα και φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να αναστέλλουν (μπλοκάρουν) τη δράση του DAO.
  • Διατροφή - δίαιτες πλούσιες σε ισταμίνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο συμπτωμάτων, καθώς το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη μεγάλη ποσότητα ισταμίνης που προσλαμβάνεται με την τροφή. Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία για την ανάπτυξη δευτερογενούς μορφής ανεπάρκειας.

Διάγνωση

Η διάγνωση της δυσανεξίας στην ισταμίνη απαιτεί έλεγχο των επιπέδων DAO και ισταμίνης στο αίμα, καθώς και την τήρηση μιας αποκλειστικής δίαιτας, κατά την οποία αποφεύγονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη.

Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθείται εάν υπάρχει βελτίωση στα συμπτώματα και μπορεί να τεθεί διάγνωση.

Υπάρχει θεραπεία για τη δυσανεξία στην ισταμίνη

Η θεραπεία της δυσανεξίας στην ισταμίνη, δεδομένης της φύσης της κατάστασης, βασίζεται κυρίως στην τήρηση αυστηρής δίαιτας. Αυτή βασίζεται στην αποφυγή κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ισταμίνη ή εκείνων που προάγουν την απελευθέρωσή της από τους ιστούς, όπως τα αλλεργιογόνα.

Όπως και με τις άλλες τροφικές δυσανεξίες, η απομάκρυνση του παράγοντα που την προκαλεί (στην προκειμένη περίπτωση η ισταμίνη) οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των κλινικών συμπτωμάτων.

Στη δυσανεξία στην ισταμίνη, σε αντίθεση με τη λακτόζη ή τη γλουτένη, πρέπει να αποκλειστούν μεγαλύτερος αριθμός τροφών από διαφορετικές ομάδες, γεγονός που καθιστά την κατάσταση πιο δύσκολη στον έλεγχο.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτήν μπορούν να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα πριν από το φαγητό, τα οποία περιέχουν το ένζυμο διαμινοξειδάση για να βοηθήσουν στην αποδόμηση της ισταμίνης που προσλαμβάνεται με την τροφή στα έντερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη αντιισταμινικών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Δεν σχετίζονται με την πρωτογενή αιτία, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, μέχρι ο οργανισμός να "ξεφορτωθεί" την περίσσεια ισταμίνης.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η διόρθωση της διατροφής είναι το κύριο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αντίθεση με τις άλλες δυσανεξίες, που σχετίζονται με ερεθίσματα που περιέχονται σε λίγες τροφές, η δυσανεξία στην ισταμίνη συνδέεται με την αποφυγή πολλών διατροφικών προϊόντων.

Η λίστα των τροφών πλούσιων σε ισταμίνη είναι μεγάλη και περιλαμβάνει όλες τις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση - τουρσιά, ξινολάχανο, σάλτσα σόγιας και προϊόντα σόγιας, αλκοολούχα ποτά.

Τα κονσερβοποιημένα και καπνιστά κρέατα και ψάρια είναι επίσης πλούσια πηγή ισταμίνης και πρέπει να αποφεύγονται.

Όλα τα είδη ώριμων τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνονται στη λίστα.

Εκτός από αυτές τις τροφές, που δεν είναι πάντα ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του οργανισμού λόγω άλλων συστατικών που περιέχουν, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνονται επίσης στην ομάδα των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται. Αναφερόμαστε σε υπερώριμα φρούτα, επιρρεπή στη ζύμωση, καθώς κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης, τα επίπεδα ισταμίνης σε αυτά αυξάνονται.

Ας συνοψίσουμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται στη δυσανεξία στην ισταμίνη:

  • Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση
  • Κονσερβοποιημένα, καπνιστά κρέατα και ψάρια
  • Όλα τα ώριμα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων ισταμίνης λόγω της αναστολής του ενζύμου DAO. Η αντικατάστασή τους με άλλα πρέπει να συζητηθεί με ειδικό.

Εκτός από τις προφανώς απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο διατροφής, άλλες προσαρμογές στη συνήθη ρουτίνα θα ήταν επίσης επωφελείς - αυτές περιλαμβάνουν την τακτική σωματική δραστηριότητα και τον επαρκή ύπνο. Αυτά βοηθούν στη μείωση του στρες, το οποίο με τη σειρά του είναι παράγοντας που διεγείρει τον ίδιο τον οργανισμό να απελευθερώνει ισταμίνη και συμβάλλει στη συσσώρευση των επιπέδων της στο σώμα.

Πιθανές επιπλοκές

Οι άνθρωποι με δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούν με ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, λόγω των πολλαπλών περιορισμών στη διατροφή.

Οι πιο συχνές ανεπάρκειες είναι αυτές του σιδήρου, της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης D και του ασβεστίου, που προκαλούνται από την αποφυγή διαφόρων ζωικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για την πρόληψη αυτών των ανεπαρκειών, οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν στα διατροφικά συμπληρώματα για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών.

Πότε να επισκεφθείτε ιατρό

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, καθώς συχνά οδηγούν σε σοβαρή δυσφορία και δυσκολίες στην καθημερινότητα.

Η διαβούλευση με γαστρεντερολόγο είναι υποχρεωτική για άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη, ώστε να συζητηθεί η διατροφή και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχο της κατάστασης.

Μερικές φορές τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται αμέσως μετά την έναρξη της δίαιτας και μπορεί να συνοδεύονται από πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή σοβαρά προβλήματα με το γαστρεντερικό σύστημα.

Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί να θεραπευτεί η δυσανεξία στην ισταμίνη;

Όχι, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί θεραπεία για αυτή την κατάσταση, και ο λόγος βρίσκεται στη γενετική προέλευση της νόσου. Ωστόσο, η αυστηρή δίαιτα εγγυάται καλό έλεγχο των συμπτωμάτων.

Πρέπει να αποφεύγονται πλήρως οι τροφές πλούσιες σε ισταμίνη;

Εάν επιθυμείτε το σώμα σας να μην σας υπενθυμίζει συχνά την ασθένεια, η εξάλειψη όλων των τροφών πλούσιων σε ισταμίνη είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά, από καιρό σε καιρό, κάποιος μπορεί να "αμαρτήσει" χωρίς να επηρεάσει σοβαρά το σώμα του μακροπρόθεσμα.

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αλλεργιών και της δυσανεξίας στην ισταμίνη;

Η δυσανεξία στην ισταμίνη δεν είναι αλλεργία, αλλά τα άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη που υποφέρουν από αλλεργίες έχουν υψηλότερα επίπεδα ισταμίνης και, για αυτόν τον λόγο, ελάχιστα λάθη στη διατροφή οδηγούν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Πηγές

  1. American Academy of Allergy, Asthma, & Immunology
  2. Cleveland Clinic - Histamine Intolerance

    1 коментар

    Светлин Ганчев

    Много добре структурирана и информативна статия!

    Αφήστε σχόλιο

    Παρακαλώ σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.