- data-pm-slice="1 1 []" dir="ltr"
- Τι είναι το τζίντζερ και γιατί είναι τόσο δημοφιλές;
- Πώς δρα το τζίντζερ στο ανοσοποιητικό σύστημα;
- Μπορεί το τζίντζερ να αποτρέψει το κρυολόγημα και τη γρίπη;
- Πώς να εντάξουμε το τζίντζερ στην καθημερινότητά μας;
- Άλλα οφέλη για την υγεία από το τζίντζερ
- Συμπέρασμα
- Συχνές ερωτήσεις
Τι είναι το τζίντζερ και γιατί είναι τόσο δημοφιλές;
Ο καθένας έχει δει το τζίντζερ και γνωρίζει ότι χρησιμοποιείται ως ριζώδες μπαχαρικό, το οποίο προέρχεται από την Άπω Ανατολή - Ινδία και Κίνα. Λίγοι, ωστόσο, γνωρίζουν ότι το τζίντζερ αποτελεί ριζώματα του φυτού Zingiber officinale - δηλαδή δεν είναι ρίζα, αλλά αποτελεί τροποποιημένα στελέχη και ότι η εφαρμογή του δεν περιορίζεται απλώς στο να νοστιμίζει διάφορα πιάτα.
Στην ανατολική ιατρική, αυτό το φυτό με την πικάντικη γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα, που μοιάζει με λεμόνι, χρησιμοποιείται ευρέως ως βότανο λόγω των πολλαπλών θεραπευτικών ιδιοτήτων που διαθέτει. Σταδιακά, τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της επιστήμης για το φυτό στη Δύση έχει αυξηθεί σημαντικά και αποδείχθηκαν οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοδιεγερτικές του ιδιότητες, καθιστώντας το όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούμενο για θεραπευτικούς σκοπούς από ανθρώπους στις δυτικές χώρες.
Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τζίντζερ και τους τρόπους με τους οποίους βοηθά στην ενεργοποίηση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς δρα το τζίντζερ στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Το τζίντζερ (Zingiber officinale) επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω διαφόρων μηχανισμών, για τους οποίους η επιστήμη διαθέτει αρκετά στοιχεία, που αποκτήθηκαν μέσω της διεξαγωγής μεγάλων κλινικών μελετών, ερευνών και αναλύσεων.
Οι κύριες βιολογικά ενεργές ενώσεις του περιλαμβάνουν γινγερόλες, σογκαόλες, ζινγκερόνη και παραδόλες, οι οποίες διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ακολουθεί πώς η επιστήμη εξηγεί την επίδραση του τζίντζερ στο ανοσοποιητικό σύστημα:
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης
Η χρόνια φλεγμονή είναι παράγοντας αποδυνάμωσης της ανοσολογικής άμυνας και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων, αυτοάνοσων νοσημάτων και ακόμη και καρκίνου. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γινγερόλες και οι σογκαόλες αναστέλλουν τις προ-φλεγμονώδεις κυτοκίνες, όπως:
-
Παράγοντας νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α)
-
Ιντερλευκίνη-6 (IL-6)
-
Ιντερλευκίνη-1β (IL-1β)
Αυτά τα μόρια συνδέονται με την ενεργοποίηση της αλυσίδας φλεγμονής στον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacology, το εκχύλισμα τζίντζερ μειώνει σημαντικά την παραγωγή TNF-α και IL-6, μειώνοντας έτσι την έκφραση της ανοσολογικής απόκρισης, η οποία, παραδόξως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών.
Αντιοξειδωτική δραστηριότητα και προστασία των ανοσοποιητικών κυττάρων
Το οξειδωτικό στρες είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς μέσω των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο. Εμφανίζεται όταν οι ελεύθερες ρίζες (αντιδραστικά είδη οξυγόνου, ROS) συσσωρεύονται και το σώμα δεν μπορεί να τις εξουδετερώσει επαρκώς, με αποτέλεσμα τη βλάβη των κυτταρικών δομών.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food & Function διαπίστωσε ότι το τζίντζερ αυξάνει τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων:
-
Υπεροξειδική δισμουτάση (SOD)
-
Γλουταθειόνη υπεροξειδάση (GPx)
-
Καταλάση (CAT)
Αυτά τα ένζυμα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των ανοσοποιητικών κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες. Εκτός από το ότι οι ενεργές ενώσεις του τζίντζερ βοηθούν στην ενίσχυση της σύνθεσης των δικών μας αντιοξειδωτικών, το φυτό περιέχει επίσης πολλές ουσίες που λειτουργούν ως ανεξάρτητα αντιοξειδωτικά, αν και δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα προαναφερθέντα.
Αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες
Το τζίντζερ εμφανίζει άμεση αντιμικροβιακή δραστηριότητα, καταστέλλοντας την ανάπτυξη διαφόρων παθογόνων, καθώς διαθέτει ευρεία αντιβακτηριακή δράση, δρώντας κατά:
-
Staphylococcus aureus – αιτία δερματικών λοιμώξεων και πνευμονιών
-
Escherichia coli – συχνή αιτία γαστρεντερικών λοιμώξεων
-
Helicobacter pylori – βακτήριο που συνδέεται με έλκη στομάχου
Οι ενεργές ενώσεις στο τζίντζερ επιτίθενται στην κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων, καταστέλλουν τη σύνθεση των πρωτεϊνών τους και εμποδίζουν την αποίκισή τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Φυσικά, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να συγκριθούν με τη δράση των σύγχρονων αντιβιοτικών, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν συνδέονται με απολύτως καμία παρενέργεια για τον οργανισμό.
Βελτίωση της λειτουργίας των ανοσοποιητικών κυττάρων
Το ανοσοποιητικό σύστημα βασίζεται στην αποτελεσματική λειτουργία των μακροφάγων, των Τ-κυττάρων, των φυσικών κυττάρων φονέων (NK-κύτταρα) και των Β-λεμφοκυττάρων. Οι έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει τη δραστηριότητά τους μέσω:
-
Της διέγερσης της φαγοκυττάρωσης – την ικανότητα των μακροφάγων να καταστρέφουν παθογόνους μικροοργανισμούς.
-
Της αύξησης της κυτταροτοξικότητας των NK-κυττάρων – αυτά τα κύτταρα διαδραματίζουν ρόλο στην εξάλειψη μολυσμένων και κακοήθων κυττάρων, καθώς συνδέονται στενά με την ενεργοποίηση των φυσικών αντιοξειδωτικών.
-
Της ρύθμισης της προσαρμοστικής ανοσολογικής απόκρισης – ενίσχυση της παραγωγής αντισωμάτων και της δραστηριότητας των Τ-κυττάρων.
Σύμφωνα με δημοσίευση στο International Immunopharmacology, τα πολυφαινόλες του τζίντζερ ενεργοποιούν τα μακροφάγα, αυξάνοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να εξαλείφουν παθογόνα.
Επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου και η σχέση του με την ανοσία

Περίπου το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, όπου τα ωφέλιμα βακτήρια ρυθμίζουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τον οργανισμό από παθογόνα. Το τζίντζερ υποστηρίζει την υγιή ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας, διεγείροντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων (Lactobacillus, Bifidobacterium) και αναστέλλοντας παθογόνους μικροοργανισμούς.
Μελέτη στο Scientific Reports διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού, αποτρέποντας την είσοδο τοξινών και παθογόνων στην κυκλοφορία του αίματος.
Τζίντζερ και αυτοάνοσα νοσήματα
Η χρόνια φλεγμονή είναι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και η πολλαπλή σκλήρυνση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition and Metabolism διαπίστωσε ότι το τζίντζερ καταστέλλει τη δραστηριότητα του NF-κB – βασικού μεταγραφικού παράγοντα, υπεύθυνου για τις φλεγμονώδεις διαδικασίες.
Αυτό σημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων και να αποτρέψει την επιδείνωσή τους.
Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι το τζίντζερ έχει ισχυρή θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μέσω των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών, αντιιικών και ρυθμιστικών του ιδιοτήτων στο έντερο, υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα της ανοσολογικής απόκρισης και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες.
Η τακτική κατανάλωση τζίντζερ – σε φρέσκια μορφή, ως τσάι, συμπλήρωμα διατροφής ή σε φαγητά – μπορεί να αποτελέσει φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για την ενίσχυση της ανοσίας και τη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού.
Μπορεί το τζίντζερ να αποτρέψει το κρυολόγημα και τη γρίπη;
Η επιστήμη διαθέτει πειστικά δεδομένα ότι το τζίντζερ και τα εκχυλίσματά του έχουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά ορισμένων γνωστών παθογόνων βακτηρίων που αφορούν το ανθρώπινο είδος.
Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Complementary Medicine and Therapies διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα από φρέσκο τζίντζερ καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό αναπνευστικών ιών όπως ο ιός της γρίπης Α (H1N1) και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).
Η αντιιική δράση είναι ισχυρότερη όταν το τζίντζερ λαμβάνεται τακτικά ως προφύλαξη κατά των ιώσεων της γρίπης και του κρυολογήματος, ιδιαίτερα κατά τις επικίνδυνες περιόδους του έτους. Ωστόσο, η έναρξη «θεραπείας» με τζίντζερ στα πρώτα συμπτώματα μιας αναπνευστικής ιογενούς λοίμωξης μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειας και να προφυλάξει από επιπλοκές.
Πώς να εντάξουμε το τζίντζερ στην καθημερινότητά μας;
Το τζίντζερ (Zingiber officinale) μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις και τους υγειονομικούς στόχους. Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε την κατάλληλη μορφή και δοσολογία για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη χωρίς κίνδυνο παρενεργειών.
Φρέσκο τζίντζερ
Το φρέσκο ρίζωμα του τζίντζερ περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ενεργών ενώσεων όπως γινγερόλες και σογκαόλες, που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες. Επιπλέον, το φρέσκο φυτό διατηρεί όλες τις άλλες ενεργές ουσίες, οι οποίες μπορεί να απενεργοποιηθούν με διάφορες μεθόδους επεξεργασίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως:
-
Τσάι τζίντζερ – Ξεφλουδίστε και κόψτε 2-3 εκ. φρέσκο ρίζωμα, περιχύστε με ζεστό νερό και αφήστε το να εμποτιστεί για 10-15 λεπτά. Προσθέστε μέλι και λεμόνι για καλύτερη γεύση και επιπλέον οφέλη.

-
Φρέσκο τζίντζερ σε smoothies – Τρίψτε ½ κουταλάκι του γλυκού και αναμείξτε με εσπεριδοειδή, μήλα ή καρότα.
-
Μπαχαρικό για πιάτα – Κόψτε ή τρίψτε το τζίντζερ και προσθέστε το σε σούπες, σάλτσες, μαρινάδες και πιάτα με λαχανικά.
Τζίντζερ σε σκόνη
Η μορφή σε σκόνη του τζίντζερ είναι βολική για μαγείρεμα και προσθήκη σε ποτά, καθώς επιτρέπει την κατανάλωση υψηλότερων συγκεντρώσεων ορισμένων ενεργών ουσιών. Ωστόσο, η αφυδάτωση του φυτού οδηγεί σε απώλειες άλλων δυνητικά χρήσιμων ουσιών. Ακολουθούν τρόποι ενσωμάτωσης του αποξηραμένου τζίντζερ:
-
Προσθήκη σε τσάγια και ζεστά ποτά – Αναμείξτε ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ με μέλι και χυμό λεμονιού σε ζεστό νερό.
-
Αρωματισμός φαγητών – Κατάλληλο για καρύκευμα ρυζιού, κρεατικών και χορτοφαγικών πιάτων.
-
Σπιτικές ενεργειακές καραμέλες – Αναμείξτε σκόνη τζίντζερ με μέλι, κουρκουμά και λάδι καρύδας, σχηματίστε μικρές μπαλίτσες και αποθηκεύστε τις στο ψυγείο.
Έλαια και εκχυλίσματα τζίντζερ – αποξηραμένα ή βάμματα
Τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα τζίντζερ και το αιθέριο έλαιο τζίντζερ περιέχουν υψηλά επίπεδα βιοδραστικών ενώσεων, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Πρέπει να χρησιμοποιούνται προσεκτικά λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων ενεργών ουσιών και έχουν καθαρά ιατρική εφαρμογή. Είναι κατάλληλα για τη θεραπεία συγκεκριμένων προβλημάτων ή στην εμφάνιση συμπτωμάτων κρυολογήματος, για παράδειγμα.
Πώς να χρησιμοποιήσετε τις διάφορες μορφές του τζίντζερ;
-
Έλαιο τζίντζερ (εξωτερική χρήση) – Αναμείξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου τζίντζερ με λάδι καρύδας ή αμυγδάλου και εφαρμόστε στο δέρμα για ανακούφιση από μυϊκούς πόνους και φλεγμονές.
-
Εκχυλίσματα σε ποτά – Προσθέστε μερικές σταγόνες εκχυλίσματος τζίντζερ σε νερό ή τσάι βοτάνων.
-
Εισπνοές – Στάξτε 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα μπολ με ζεστό νερό και εισπνεύστε τους ατμούς για ανακούφιση από βουλωμένη μύτη και αναπνευστικά προβλήματα.
Για άτομα που δεν τους αρέσει η γεύση του τζίντζερ αλλά θέλουν να επωφεληθούν από τα οφέλη του, υπάρχουν τυποποιημένα συμπληρώματα με ακριβώς δοσολογημένη περιεκτικότητα σε ενεργές ουσίες. Λαμβάνετε 250-500 mg ημερησίως, σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.
-
Βάμματα – Τα αλκοολούχα εκχυλίσματα τζίντζερ μπορούν να λαμβάνονται σε 10-20 σταγόνες, διαλυμένα σε νερό.
Ανεξάρτητα από τη μέθοδο και τη μορφή χρήσης που θα προτιμήσετε και επιλέξετε, οι επιστημονικές μελέτες δίνουν τις ακόλουθες βέλτιστες δοσολογίες τζίντζερ για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταστολή της φλεγμονής:
-
Φρέσκο τζίντζερ – 2-4 γραμμάρια ημερησίως
-
Τζίντζερ σε σκόνη – 1-2 γραμμάρια ημερησίως
-
Εκχυλίσματα και βάμματα – 250-500 mg ημερησίως
Λάβετε υπόψη ότι σε ορισμένα άτομα το τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό του στομάχου, ιδιαίτερα αν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες ή με άδειο στομάχι. Ξεκινάτε πάντα με μικρές δόσεις και παρακολουθείτε την αντίδραση του οργανισμού σας.
Άλλα οφέλη για την υγεία από το τζίντζερ
Εκτός από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, το τζίντζερ έχει πολλαπλά άλλα οφέλη για την υγεία, τα οποία είναι καλά μελετημένα και υποστηρίζονται από την επιστήμη. Αυτά, φυσικά, οφείλονται στη δράση των ενεργών ουσιών που περιέχονται φυσικά στο φυτό και αλληλεπιδρούν βιοχημικά με τον οργανισμό μας. Ακολουθούν μερικά από τα άλλα οφέλη για την υγεία που μπορούμε να αποκομίσουμε από την κατανάλωση τζίντζερ:
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Το τζίντζερ περιέχει γινγερόλες, οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων όπως οι προσταγλανδίνες και οι κυτοκίνες, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών νοσημάτων.
Βελτίωση της πέψης
Το τζίντζερ υποστηρίζει το γαστρεντερικό σύστημα, διεγείροντας τα ένζυμα που διασπούν την τροφή και επιταχύνοντας την κένωση του στομάχου. Αυτό το καθιστά χρήσιμο για τη δυσπεψία, το φούσκωμα και τη ναυτία.
Ανακούφιση από τη ναυτία και τον εμετό
Ένα από τα καλύτερα μελετημένα οφέλη του τζίντζερ είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει τη ναυτία - αναιμετική δράση, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας της εγκυμοσύνης (πρωινή ναυτία), της χημειοθεραπείας και της ναυτίας από τη θάλασσα. Πιστεύεται ότι αυτή η δράση συνδέεται με την επίδρασή του στους υποδοχείς σεροτονίνης στο στομάχι, μειώνοντας την τάση για εμετό.
Ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό το καθιστά χρήσιμο για άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Η αντιοξειδωτική δράση του τζίντζερ μπορεί να προστατεύσει τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος από περαιτέρω βλάβες.
Υποστήριξη του καρδιαγγειακού συστήματος
Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δημιουργίας θρόμβων. Αυτά τα αποτελέσματα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Ανακούφιση από πόνους περιόδου
Το τζίντζερ έχει σπασμολυτική δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επώδυνη εμμηνόρροια. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με ορισμένα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) στην ανακούφιση της δυσμηνόρροιας (επώδυνης εμμηνόρροιας).
Προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στο τζίντζερ μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή, που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας
Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λιπώδους εκφύλισης του ήπατος, καθιστώντας το χρήσιμο για τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD).
Συμπέρασμα
Το τζίντζερ είναι ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, την πέψη, την καρδιακή υγεία και τον μεταβολισμό. Η ενσωμάτωσή του στην καθημερινότητα μπορεί να συμβάλει στη συνολική υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Συχνές ερωτήσεις

Είναι το τζίντζερ αποτελεσματικό για την πρόληψη και θεραπεία ιογενών κρυολογημάτων;
Ναι, μπορεί να μειώσει τη διάδοση του ιού της γρίπης και να μειώσει το ποσοστό επιπλοκών κατά την ασθένεια από αυτόν και το κοινό κρυολόγημα.
Είναι αποδεδειγμένες οι θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ και η δράση του στο ανοσοποιητικό σύστημα;
Ναι, ορισμένες από τις ενεργές ουσίες στο φυτό αποδεδειγμένα αλληλεπιδρούν με διάφορους τρόπους με το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρά του, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά του.
Πώς λαμβάνεται το τζίντζερ;
Μπορεί να λαμβάνεται σε ωμή κατάσταση, σε χυμούς ή ως αποξηραμένα ή υγρά εκχυλίσματα (βάμματα).
Πηγές:
Αφήστε σχόλιο