- Τι είναι το τζίντζερ;
- Δραστικές ουσίες στο τζίντζερ
- Οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ
- Με ποια μορφή μπορεί να καταναλωθεί το τζίντζερ;
- Δοκιμάστε το ''Τζίντζερ'' από τη VitaOn
- Πότε συνιστάται η κατανάλωση τζίντζερ;
- Συστάσεις για την κατανάλωση τζίντζερ
- Πιθανές παρενέργειες
- Συχνές ερωτήσεις
Αναγνωρίσιμος για την πικάντικη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμά του, το τζίντζερ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά μέσα, που χρησιμοποιούνται τόσο στη μαγειρική όσο και στη λαϊκή ιατρική. Εδώ και αιώνες βρίσκει εφαρμογή σε διαφορετικούς πολιτισμούς - από την παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική έως τις σύγχρονες πρακτικές υγιεινής ζωής.
Είτε καταναλώνεται φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή με τη μορφή τσαγιού και εκχυλισμάτων, το τζίντζερ εντυπωσιάζει με τις αποδεδειγμένες ωφέλειες για την υγεία και τον πλούσιο χημικό του σύνθεση.
Στις επόμενες γραμμές θα δούμε τι είναι το τζίντζερ, ποιες θεραπευτικές ιδιότητες διαθέτει και γιατί ολοένα και συχνότερα περιλαμβάνεται στις συστάσεις των ειδικών για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Τι είναι το τζίντζερ;

Το τζίντζερ (Zingiber officinale) είναι πολυετές ποώδες φυτό της οικογένειας Zingiberaceae, που χρησιμοποιείται κυρίως για το σαρκώδες υπόγειο στέλεχός του - το ρίζωμα. Σε αντίθεση με ό,τι συχνά πιστεύεται, δεν είναι πραγματική ρίζα αλλά τροποποιημένος βλαστός - ρίζωμα. Διαθέτει χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και άρωμα, που οφείλονται σε δραστικές ενώσεις όπως το τζιντζερόλη και το σογκαόλη.
Το φυτό κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και καλλιεργείται σε χώρες με ζεστό και υγρό κλίμα. Η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Νιγηρία και η Τζαμάικα είναι ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς.
Το τζίντζερ συλλέγεται περίπου 8 έως 10 μήνες μετά τη φύτευση, με τα πιο νεαρά ριζώματα να είναι πιο ζουμερά και λιγότερο καυτερά. Κυρίως χρησιμοποιούνται αυτά - φρέσκα, αποξηραμένα, αλεσμένα ή με τη μορφή αιθέριου ελαίου, εκχυλίσματος και χυμού.
Παρότι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα στην Αγιουρβέδα και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το τζίντζερ σήμερα αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τις γαστρονομικές, θεραπευτικές και προληπτικές του ιδιότητες.
Δραστικές ουσίες στο τζίντζερ
Η χημική σύνθεση του τζίντζερ είναι εξαιρετικά πλούσια και περιλαμβάνει ποικιλία βιοδραστικών ουσιών που καθορίζουν τις φαρμακολογικές του ιδιότητες. Οι βασικές δραστικές ενώσεις είναι φαινολικές και τερπενικές ενώσεις, με πιο μελετημένες τις τζιντζερόλες, τις σογκαόλες και τη ζινγκερόνη.
Οι τζιντζερόλες είναι φυσικές φαινολικές ενώσεις και το βασικό πικάντικο συστατικό του φρέσκου τζίντζερ. Η σημαντικότερη είναι η [6]-τζιντζερόλη, που διαθέτει καλά τεκμηριωμένες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιαντιεμετικές (κατά της ναυτίας) ιδιότητες. Με τη θερμική επεξεργασία ή την αποξήρανση του τζίντζερ οι τζιντζερόλες αφυδατώνονται και μετατρέπονται σε σογκαόλες, οι οποίες είναι ακόμη πιο ισχυρές σε ορισμένες βιολογικές δράσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα.
Η ζινγκερόνη σχηματίζεται κατά την παρατεταμένη θερμική επεξεργασία και επίσης διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Εκτός από τις φαινολικές ενώσεις, το τζίντζερ περιέχει και πτητικά έλαια με υψηλή περιεκτικότητα σε σεσκιτερπένια και μονοτερπένια, με βασικά τον ζινγκεμπρένιο, το μπιζαβολένιο και τον φελανδρένιο. Αυτές οι ουσίες συμβάλλουν στο χαρακτηριστικό άρωμα και σε μέρος της βιολογικής δράσης του φυτού.
Στη σύνθεση του τζίντζερ συναντάμε επίσης σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο) και αμινοξέα, που ενισχύουν τη γενική ευεργετική του επίδραση στον οργανισμό.
Οφέλη και θεραπευτικές ιδιότητες του τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά όχι μόνο στη γαστρονομία αλλά και στη φυσική ιατρική. Η αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και θερμογενετική δράση του το καθιστούν κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων - από κρυολογήματα έως μεταβολικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι δραστικές ενώσεις στο ρίζωμά του ασκούν πραγματική φυσιολογική επίδραση σε διάφορα όργανα και συστήματα. Ανάλογα με τον τρόπο λήψης - σε μορφή τσαγιού, αφεψήματος, σφηνών τζίντζερ ή συμπληρώματος σε σκόνη - η δράση του μπορεί να φανεί γρήγορα και έντονα.
Αρτηριακή πίεση και καρδιακή υγεία
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας ήπια διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της τάσης σε αυτά.
Η σύνδεση μεταξύ τζίντζερ και αρτηριακής πίεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με προδιάθεση σε υπέρταση. Επιπλέον, το τζίντζερ βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Αδυνάτισμα και μεταβολισμός

Ένα από τα πιο εκτιμημένα οφέλη του τζίντζερ είναι η ικανότητά του να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Η θερμογενετική του δράση αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία, ενώ η συστηματική του χρήση μπορεί να μειώσει την όρεξη και την αίσθηση της πείνας.
Τζίντζερ για αδυνάτισμα και καλό μεταβολισμό συχνά χρησιμοποιείται σε μορφή τσαγιού ή σφηνών με λεμόνι. Ο συνδυασμός των βιοδραστικών ουσιών το καθιστά εξαιρετικό συμπλήρωμα σε προγράμματα απώλειας βάρους.
Αναπνευστικές λοιμώξεις και βήχας
Το τζίντζερ για κρυολόγημα και βήχα είναι παραδοσιακό λαϊκό φάρμακο με πραγματική κλινική αξία. Συμβάλλει στη διάνοιξη των βρόγχων, ρευστοποιεί τις εκκρίσεις και διευκολύνει την απόχρεμψη.
Ο συνδυασμός της θερμαντικής δράσης και της αντιμικροβιακής επίδρασης το καθιστά χρήσιμο ήδη στα πρώτα στάδια ιογενούς λοίμωξης.
Η χρήση του τζίντζερ για τον βήχα ανακουφίζει τη φλεγμονή και μειώνει τον ερεθισμό στον λαιμό.
Μαλλιά και τριχωτό κεφαλής
Αν και λιγότερο γνωστό, το τζίντζερ βρίσκει εφαρμογή και στη φυσική περιποίηση των μαλλιών. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει θρέφουν τα τριχοθυλάκια, ενώ η τοπική του εφαρμογή διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό.
Τα οφέλη του τζίντζερ για τα μαλλιά είναι καλά τεκμηριωμένα. Χάρη σε αυτό, ενισχύεται η ανάπτυξη νέων τριχών και μειώνονται η απολέπιση και η πιτυρίδα.

Δύσπνοια και αναπνευστικά προβλήματα
Η κατανάλωση τζίντζερ σε περιπτώσεις δύσπνοιας ή άσθματος μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα χάρη στη βρογχοδιασταλτική του δράση.
Το τζίντζερ μειώνει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς και διευκολύνει την αναπνοή. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φυσικά αντιφλεγμονώδη.
Τζίντζερ και γαστρίτιδα
Παρά τη ελαφρώς πικάντικη γεύση του, το τζίντζερ έχει καλή επίδραση για την επίτευξη γαστρεντερικής άνεσης. Διεγείρει την έκκριση βλέννας από τα επιθηλιακά κύτταρα του στομάχου και μειώνει την οξύτητα, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία, το βάρος και άλλα συμπτώματα γαστρίτιδας και δυσπεψίας.
Επιπλέον διευκολύνει τη διέλευση της τροφής από το γαστρεντερικό σύστημα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ταξίδια και ναυτία κίνησης.
Σε μικρές δόσεις επιτρέπεται η λήψη τζίντζερ κατά την εγκυμοσύνηγια την ανακούφιση από τη ναυτία της πρωινής αδιαθεσίας.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και οι αντιμικροβιακές ουσίες που περιέχει το τζίντζερ το καθιστούν εξαιρετικό συμπλήρωμα στην εποχική πρόληψη.
Σε συνδυασμό με μέλι, λεμόνι και κουρκουμά ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού, βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση και προστατεύει από υποτροπιάζουσες λοιμώξεις.
Τζίντζερ για αρθρίτιδα
Το τζίντζερ περιέχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως η τζιντζερόλη και η σογκαόλη, οι οποίες μειώνουν τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις. Αυτές οι ενώσεις καταστέλλουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες, γεγονός που βοηθά στην οστεοαρθρίτιδα και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η δράση του είναι συγκρίσιμη με ορισμένα φάρμακα, αλλά με λιγότερες παρενέργειες.
Τζίντζερ και διαβήτης
Μελέτες δείχνουν ότι το τζίντζερ βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Συμβάλλει στην απορρόφηση της γλυκόζης και μειώνει την παραγωγή της στο ήπαρ.
Η τακτική κατανάλωση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα HbA1c και να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2.
Τζίντζερ για αποτοξίνωση και ενέργεια

Το τζίντζερ διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος και ενεργοποιεί τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, γεγονός που επιταχύνει την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
Επιπλέον, αυξάνει τη ροή του αίματος και τις μεταβολικές διαδικασίες, οδηγώντας σε αποκατάσταση της ζωτικότητας και μείωση της κόπωσης.
Με ποια μορφή μπορεί να καταναλωθεί το τζίντζερ;
Το τζίντζερ μπορεί να ληφθεί σε διάφορες μορφές ανάλογα με τον στόχο, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις του ατόμου. Κάθε μορφή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και ορισμένους περιορισμούς.
Τσάι από τζίντζερ
Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μορφή, ιδιαίτερα σε κρυολογήματα και πεπτικά προβλήματα. Είναι εύκολη, προσιτή και με γρήγορη δράση στο στομάχι, αλλά η συγκέντρωση δραστικών ουσιών είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα εκχυλίσματα.
Το τσάι παρασκευάζεται με έγχυση φρέσκιας ή αποξηραμένης ρίζας. Είναι κατάλληλο για καθημερινή πρόληψη και έχει ήπια διεγερτική επίδραση στο ανοσοποιητικό και στο πεπτικό σύστημα. Το μοναδικό άρωμα και η ελαφρώς καυτερή γεύση, συνδυασμένα με λίγο ποιοτικό μέλι, κάνουν αυτό το ρόφημα πολύ ευχάριστο και τονωτικό.
Βάμμα (αλκοολικό εκχύλισμα)
Η πιο συμπυκνωμένη μορφή, η οποία αποσπά και διατηρεί μεγάλο μέρος των βιοδραστικών ενώσεων του τζίντζερ σε αλκοολική βάση. Χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις (σταγόνες), με πλεονέκτημα την ταχύτερη απορρόφηση και την καλύτερη κορεσμό του οργανισμού με τα δραστικά συστατικά του φυτού.
Μειονέκτημα μπορεί να είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που δεν ενδείκνυται για παιδιά, εγκύους ή άτομα με ηπατικά προβλήματα.
Σκόνη και κάψουλες (ξηρό εκχύλισμα)
Πρόκειται για τυποποιημένα προϊόντα με ακριβώς καθορισμένη ποσότητα δραστικών ουσιών. Είναι πρακτικά για δοσολογία και καθημερινή χρήση, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα σε μεταβολικές διαταραχές, αρθρίτιδα ή χρόνια φλεγμονή.
Η λήψη σκόνης σε κάψουλες, ωστόσο, δεν ενεργοποιεί τις αισθήσεις (αρώματα, θερμότητα), που έχουν ρόλο σε ορισμένα από τα αποτελέσματα του τζίντζερ.
Φρέσκο τριμμένο ή αποξηραμένο ως καρύκευμα
Η γαστρονομική χρήση του τζίντζερ είναι όχι μόνο ευχάριστη αλλά και υγιεινή. Όταν προστίθεται σε φαγητό, ειδικά σε λιπαρά ή βαριά πιάτα, βοηθά την πέψη και μειώνει το φούσκωμα.
Με υπερβολική θερμική επεξεργασία όμως, μέρος των δραστικών συστατικών μπορεί να χαθεί, γι’ αυτό για θεραπευτικούς σκοπούς αυτή η μορφή από μόνη της δεν είναι επαρκής.
Σφηνάκια και συμπυκνώματα τζίντζερ
Τα σφηνάκια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στα προγράμματα υγιεινής ζωής και αποτελούν φρεσκοστυμμένο χυμό τζίντζερ, συχνά σε συνδυασμό με λεμόνι, κουρκουμά και μέλι.
Προσφέρουν υψηλή συγκέντρωση δραστικών ουσιών και άμεση επίδραση στο σώμα - ιδιαίτερα για ενέργεια, αποτοξίνωση και τόνωση του ανοσοποιητικού. Λόγω της έντονης γεύσης και της ερεθιστικής δράσης στο στομάχι, ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για όλους.
Η επιλογή της μορφής εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας, τον σκοπό της λήψης και την ατομική ανεκτικότητα. Σε περίπτωση αμφιβολιών ή χρόνιων παθήσεων, είναι καλό να συμβουλευτείτε ειδικό πριν από παρατεταμένη χρήση.
Δοκιμάστε το ''Τζίντζερ'' από τη VitaOn
Πότε συνιστάται η κατανάλωση τζίντζερ;

Το τζίντζερ είναι κατάλληλο για όσους αναζητούν ένα φυσικό μέσο βελτίωσης της γενικής κατάστασης, καθώς και σε ορισμένες παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου. Δεν χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ασθένεια, αλλά και ως μέρος της καθημερινής πρόληψης ή υποστηρικτικής θεραπείας.
Συνιστάται η κατανάλωση τζίντζερ σε συχνά κρυολογήματα, ατονία ή χρόνια κόπωση, ιδιαίτερα κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο, όταν το ανοσοποιητικό χρειάζεται ενίσχυση.
Είναι κατάλληλο για άτομα που εκτίθενται σε ψυχικό και σωματικό στρες, καθώς και σε έντονη πνευματική ή αθλητική καταπόνηση, όταν τα ενεργειακά αποθέματα εξαντλούνται πιο γρήγορα.
Άτομα με υπέρβαρο, αργό μεταβολισμό ή αντίσταση στην ινσουλίνημπορούν να το εντάξουν ως μέρος διατροφικού προγράμματος με στόχο την ομαλοποίηση του βάρους και του γλυκαιμικού ελέγχου. Επίσης, είναι κατάλληλο για άτομα με τάση προς υπέρταση, κατακράτηση υγρών ή διαταραγμένη κυκλοφορία - ως συμπλήρωμα στη συνταγογραφημένη θεραπεία.
Οι γυναίκες μπορούν να το λαμβάνουν σε περίπτωση επώδυνης εμμηνόρροιας ή ήπιων ορμονικών διαταραχών που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), ενώ οι άνδρες – όταν χρειάζονται αυξημένη ενέργεια, λίμπιντο ή υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.
Η κατανάλωση τζίντζερ είναι ενδεδειγμένη και όταν απλώς θέλετε να «ξυπνήσετε» το σώμα και το μυαλό - μετά από μακρά περίοδο ακινησίας, μετά από υπερφαγία, κατά την αλλαγή των εποχών ή σε ανάγκη για ήπια αποτοξίνωση.
Συστάσεις για την κατανάλωση τζίντζερ
Η κατανάλωση τζίντζερ απαιτεί τήρηση συγκεκριμένων οδηγιών, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και ασφαλής. Συνήθως, η ημερήσια δόση για ενήλικες κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 γραμμαρίων ξηρού τζίντζερ ή αντίστοιχης ποσότητας φρέσκιας ρίζας.
Οι μέγιστες συνιστώμενες ποσότητεςδεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 4 γραμμάρια ημερησίως, καθώς υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στομάχου, καούρες ή άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
Η περίοδος κατανάλωσης συνιστάται να μην ξεπερνά τις 2-3 εβδομάδες χωρίς διακοπή, ιδιαίτερα σε υψηλότερες δόσεις. Μετά από αυτό το διάστημα, καλό είναι να γίνεται παύση τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ώστε να αποφευχθεί συσσώρευση και πιθανές παρενέργειες.
Η ώρα της ημέρας για κατανάλωση εξαρτάται από τον στόχο. Σε πεπτικά προβλήματα και για ενίσχυση του μεταβολισμού, το τζίντζερ είναι πιο ωφέλιμο το πρωί, νηστικοί ή πριν το γεύμα. Αν ο στόχος είναι η ανακούφιση από φλεγμονές και αρθρικούς πόνους, μπορεί να λαμβάνεται κατανεμημένα μέσα στην ημέρα, συνήθως μετά το γεύμα, για να μειωθεί ο κίνδυνος γαστρικού ερεθισμού.
Είναι σημαντικό να λαμβάνεταιμε τροφή ή μετά το φαγητό από άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή γαστρίτιδα, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
Συνδυασμοί με λεμόνι, μέλι ή κανέλα είναι δημοφιλείς και ενισχύουν περαιτέρω τη θεραπευτική δράση και βελτιώνουν τη γεύση, ενώ το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα τα αντιπηκτικά, απαιτούν συμβουλή γιατρού πριν από την κατανάλωση.
Το τζίντζερ πρέπει να εισάγεται σταδιακά στο πρόγραμμα, ξεκινώντας με μικρότερες δόσεις και αυξάνοντάς τες ανάλογα με την ανοχή και τις ανάγκες. Κατά την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό ή σε χρόνιες παθήσεις, η κατανάλωση συνιστάται να συζητείται με ειδικό.
Πιθανές παρενέργειες
Οι πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση τζίντζερ είναι κυρίως γαστρικός ερεθισμός, καούρες, αέρια και ήπια διάρροια σε υψηλές δόσεις.
Παρότι βοηθά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας, σε λανθασμένη ή υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει ακριβώς αυτά τα συμπτώματα.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.
Επιπλέον, το τζίντζερ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά σε συνδυασμό με αντιπηκτικά φάρμακα. Για τον λόγο αυτό, σε χρόνιες παθήσεις ή ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων, συνιστάται συμβουλή γιατρού.
Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μορφή του τζίντζερ;
Εξαρτάται από το τι θέλετε να πετύχετε, αλλά για γρήγορη και ισχυρή δράση, το βάμμα είναι η καλύτερη επιλογή.
Σε τι βοηθά το τζίντζερ;
Το τζίντζερ έχει πολυάριθμα σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρησιμοποιείται σε αναπνευστικές και ιογενείς λοιμώξεις, σε πτώση της ανοσίας, σε πεπτικά προβλήματα, σε κυκλοφορικές διαταραχές και υψηλή χοληστερόλη, καθώς και σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Μπορεί να καταναλώνεται τζίντζερ για μεγάλα χρονικά διαστήματα;
Χωρίς ιατρική συμβουλή, η κατανάλωση για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων δεν συνιστάται.
Αφήστε σχόλιο