Η τροφική δυσανεξία είναι ένα πρόβλημα που στον σύγχρονο κόσμο επηρεάζει όλο και μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία και να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, αν παραμείνει χωρίς έλεγχο.
Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι οποίες προκαλούν οξεία αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι άνθρωποι με δυσανεξία σε τρόφιμα συνήθως έχουν πιο ήπια και λιγότερο έντονα συμπτώματα.
Εάν τα προβλήματα δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και με κατάλληλο τρόπο, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας.
Από αυτό το άρθρο θα μάθετε λεπτομερώς τι είναι η τροφική δυσανεξία, ποιοι είναι οι κύριοι και πιο συνηθισμένοι τύποι και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
Ουσία των τροφικών δυσανεξιών
Για τροφική δυσανεξία μιλάμε όταν υπάρχει αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί ορισμένα συστατικά στα τρόφιμα ή να δείξει φυσιολογική αντίδραση στην πρόσληψή τους.
Αυτές οι αντιδράσεις οφείλονται συχνότερα σε μερική ή πλήρη έλλειψη συγκεκριμένων ενζύμων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των αντίστοιχων θρεπτικών συστατικών. Η έλλειψή τους οδηγεί σε συσσώρευση τοξικών ουσιών και/ή βακτηριακή ανάπτυξη, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα.
Οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και ένταση των εκδηλώσεών τους. Μπορεί να προκαλέσουν ήπια παράπονα, που σχετίζονται με ελάχιστη δυσφορία, αλλά και σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, που απαιτούν συνεχή έλεγχο και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Αυτές μπορεί να αναπτυχθούν οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς συχνά μπορούν να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου.
Ανάλογα με τη συγκεκριμένη φύση της δυσανεξίας, μπορεί να θεωρηθεί ως:
-
Γαστρεντερολογικό πρόβλημα
-
Ανοσολογική νόσος
-
Μεταβολική διαταραχή
Είδη δυσανεξιών σε τρόφιμα

Υπάρχουν διάφορα είδη δυσανεξιών σε τρόφιμα, μερικά από τα οποία είναι πιο συνηθισμένα και με μεγαλύτερη κοινωνική σημασία από τα υπόλοιπα.
Δυσανεξία στη λακτόζη
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η πιο συχνή μορφή τροφικής δυσανεξίας, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Προκαλείται από πλήρη έλλειψη ή ανεπαρκή παραγωγή του ενζύμου λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της γαλακτικής ζάχαρης (λακτόζης).
Όταν ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη καταναλώνει τρόφιμα πλούσια σε λακτόζη (φρέσκο γάλα), αυτή παραμένει αδιάσπαστη στα έντερα, κάτι που οδηγεί σε μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα.
Παρατηρούνται συμπτώματα όπως:
-
Φούσκωμα στην κοιλιά
-
Αέρια
-
Κράμπες στην κοιλιά
-
Πόνοι και διάρροια.
Ένας άλλος μηχανισμός για την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι η βακτηριακή ζύμωση, κατά την οποία απελευθερώνονται αέρια και τοξικά προϊόντα.
Δυσανεξία στη γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι γνωστή και ως γλουτενική εντεροπάθεια ή κοιλιοκάκη.
Αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, στο οποίο το σώμα αντιδρά αρνητικά στη γλουτένη - κύρια πρωτεΐνη στις καλλιέργειες σιταριού. Αυτό οδηγεί σε χρονία φλεγμονή και ατροφία των εντερικών λαχνών, που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Όταν το πρόβλημα παραμένει αδιάγνωστο και η κατανάλωση γλουτένης συνεχίζεται, η μόνιμη διάρροια οδηγεί σε υποσιτισμό, παράλληλα με τη διαταραγμένη ικανότητα απορρόφησης των εντέρων.
Άλλα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη περιλαμβάνουν:
-
Φούσκωμα στην κοιλιά
-
Αέρια
-
Πόνοι
-
Αναιμία
-
Χρόνια κόπωση.
Η γλουτενική εντεροπάθεια μπορεί να έχει συστηματικές εκδηλώσεις, και η απόδειξή της απαιτεί τήρηση αυστηρής δίαιτας για το υπόλοιπο της ζωής. Οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη που δεν καταναλώνουν γλουτένη ζουν απόλυτα φυσιολογικό τρόπο ζωής.
Δυσανεξία στην ισταμίνη
Η δυσανεξία στην ισταμίνη προκύπτει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει αποτελεσματικά την ουσία ισταμίνη, που περιέχεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Συνήθως αυτά έχουν υποστεί ζύμωση - τυριά, κρασιά, ψάρια, προϊόντα σόγιας και άλλα.
Η δυσανεξία στην ισταμίνη αναπτύσσεται λόγω συσσώρευσης ισταμίνης, εξαιτίας της έλλειψης του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη διάσπασή της, δηλαδή της διαμινοξειδάσης.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη είναι:
-
Πονοκέφαλοι
-
Ερυθρότητα στο πρόσωπο
-
Αίσθημα παλμών
-
Πόνοι στο στομάχι
-
Δερματικές αντιδράσεις.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη συχνά μοιάζουν με αλλεργικές αντιδράσεις λόγω της συμμετοχής της ισταμίνης στην αλλεργική απόκριση του οργανισμού σε ορισμένες ουσίες και τρόφιμα.
Για αυτόν τον λόγο η διάγνωση είναι δύσκολη.
Δυσανεξία στη φρουκτόζη
Η δυσανεξία στη φρουκτόζη είναι μια κατάσταση, κατά την οποία τα έντερα δεν μπορούν να διασπάσουν αποτελεσματικά τη φρουκτόζη ή τη λεγόμενη ζάχαρη φρούτων. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται συμπτώματα που μοιάζουν αρκετά με αυτά της δυσανεξίας στη λακτόζη.
Ελέγχεται αποτελεσματικά μέσω της αποφυγής τροφίμων πλούσιων σε φρουκτόζη.
Η δίαιτα είναι αρκετά πιο περιοριστική σε σύγκριση με αυτή της δυσανεξίας στη λακτόζη, καθώς όλα τα φρούτα είναι πλούσια σε φρουκτόζη, και χρησιμοποιείται επίσης ως γλυκαντικό σε πολλά επιδόρπια και άλλα προϊόντα.
Δυσανεξία στη σορβιτόλη
Η σορβιτόλη είναι μια ζαχαροαλκοόλη, που χρησιμοποιείται συχνότερα για τεχνητή γλυκαντική τροφίμων και επιδορπίων, αλλά βρίσκεται επίσης στη φύση σε ορισμένα φρούτα.
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διασπάσουν τη σορβιτόλη, βιώνουν συμπτώματα όπως:
-
Φούσκωμα
-
Αέρια
-
Διάρροια.
Αυτό παρατηρείται όταν καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες σορβιτόλης.
Γενικευμένα συμπτώματα

Τα συμπτώματα των τροφικών δυσανεξιών είναι ποικίλα, αλλά παρόλα αυτά αρκετά παρόμοια μεταξύ των διαφορετικών τύπων. Μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση και συνδυασμούς.
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-
Αέρια
-
Κράμπες στην κοιλιά
-
Φούσκωμα
-
Διάρροια (λιγότερο συχνά - δυσκοιλιότητα)
-
Πονοκέφαλος
-
Εύκολη κόπωση
-
Αίσθημα παλμών
-
Ερύθημα στο πρόσωπο (χαρακτηριστικό για τη δυσανεξία στην ισταμίνη)
-
Αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και δυσκολίες στη συγκέντρωση
-
Δερματικά προβλήματα - ακμή και άλλα.
Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια για όλους και εξαρτώνται από το βαθμό της δυσανεξίας και τις ατομικές ιδιαιτερότητες του οργανισμού.
Πώς αναπτύσσεται η τροφική δυσανεξία
Οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - γενετικούς, τρόπο ζωής, κατάσταση του οργανισμού και άλλα. Συχνότερα αναπτύσσονται σε νεαρή ηλικία.
Επιρροή στην εμφάνισή τους έχουν:
-
Διατροφή
-
Λήψη φαρμάκων
-
Στρες.
Είναι κληρονομικό
Οι περισσότερες περιπτώσεις τροφικών δυσανεξιών έχουν γενετική βάση.
Οι ασιατικοί και αφρικανικοί λαοί υποφέρουν συχνότερα από δυσανεξία στη λακτόζη, και τα παιδιά γονέων με τέτοια δυσανεξία έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να την αναπτύξουν σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.
Το ίδιο ισχύει για την κοιλιοκάκη και τη δυσανεξία στην ισταμίνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι ατομικές ιδιαιτερότητες έχουν ουσιαστική σημασία στην ανάπτυξη κάθε τροφικής δυσανεξίας.
Η τήρηση μιας ποικίλης διατροφής και η μέτρια κατανάλωση επικίνδυνων τροφίμων μπορούν να αποτελέσουν καλό τρόπο πρόληψης.
Πιθανές επιπλοκές
Οι τροφικές δυσανεξίες δύσκολα παραμένουν απαρατήρητες, καθώς εκδηλώνονται με αρκετά δυσάρεστα συμπτώματα, τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, με την παραμέλησή τους ή την εμφάνιση δυσκολιών στη διάγνωση, μπορεί να οδηγήσουν σε ανάπτυξη επιπλοκών.
Στην γλουτενική εντεροπάθεια, ιδιαίτερα σε προχωρημένη νόσο με έντονες αλλαγές στη βλεννογόνο του εντέρου, εμφανίζονται συμπτώματα υποσιτισμού. Ο λόγος γι' αυτό είναι η αδυναμία των λεπτών εντέρων να λειτουργήσουν και να εκτελέσουν τον ρόλο τους κανονικά. Έτσι, τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν.
Η χρονία φλεγμονή οδηγεί σε μόνιμο αίσθημα κόπωσης, το οποίο μερικές φορές είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης αναιμίας.
Μερικές φορές οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να εκδηλωθούν με την εμφάνιση δερματικών προβλημάτων.

Υπάρχει δυνατότητα θεραπείας
Η θεραπεία των τροφικών δυσανεξιών συνίσταται στην αποκλεισμό των τροφίμων που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.
Στη δυσανεξία στη λακτόζη, αυτά είναι το φρέσκο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί βακτηριακή ζύμωση πριν από την κατανάλωση.
Στην γλουτενική εντεροπάθεια, τα τρόφιμα που πρέπει να αποκλειστούν πλήρως είναι το σιτάρι και όλα τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη.
Η δυσανεξία στην ισταμίνη, αν και πιο σπάνια, συνδέεται με περισσότερους περιορισμούς, καθώς η ισταμίνη περιέχεται σε ετερογενείς ομάδες τροφίμων, και η αντίδραση σε αυτή είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσής της στον οργανισμό.
Θεραπεία της τροφικής δυσανεξίας με φάρμακα δεν υπάρχει.
Πότε να συμβουλευτείτε ιατρό
Συνιστάται να συμβουλευτείτε ιατρό, εάν παρατηρείτε τακτικά κάποια από τα συμπτώματα γαστρεντερικής δυσφορίας και τα συνδέετε με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.
Ο ιατρικός ειδικός θα σας καθοδηγήσει προς τη σωστή προσέγγιση για τη διάγνωση και θα σας δώσει εξηγήσεις για τη φύση της νόσου.
Θα σας συμβουλεύσει επίσης για τις αλλαγές που πρέπει να εφαρμόσετε για να σταματήσετε την εξέλιξη της κατάστασής σας.
Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η τροφική δυσανεξία;
Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί σωστά και πλήρως να διασπά ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως η λακτόζη, η γλουτένη και άλλα. Εξαιτίας αυτού εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα, που σχετίζονται με δυσφορία, πόνο, διάρροια και άλλα.
Μπορούν να θεραπευτούν οι τροφικές δυσανεξίες;
Η εκδήλωση και η ανάπτυξή τους μπορούν να σταματήσουν πλήρως μετά τη διακοπή της κατανάλωσης του συγκεκριμένου τροφίμου που ευθύνεται για την εμφάνισή τους.
Είναι απαραίτητο να λαμβάνονται φάρμακα για τις τροφικές δυσανεξίες;
Όχι, είναι απαραίτητο μόνο να αποκλειστούν οι αιτιολογικοί παράγοντες.
1 коментар
Прочетох статията, защото подозирам, че имам непоносимост към глутен, но никога не съм била сигурна. Сега знам какви тестове да направя и какво да правя, ако имам подобни проблеми. Много информативно!
Αφήστε σχόλιο