- Είναι ακίνδυνα τα αέρια στο στομάχ;
- Πότε τα αέρια μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας;
- Συνοδευτικά συμπτώματα
- Τι τα προκαλεί πιο συχνά;
- Πώς να ανακαλύψετε την αιτία στη δική σας περίπτωση;
- Πότε είναι ώρα για ανησυχία και επίσκεψη στον γιατρό;
- Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε;
- Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αέρια στο στομάχι και τα έντερα
- Συχνές ερωτήσεις
Ο καθένας από εμάς έχει νιώσει κάποια στιγμή το δυσάρεστο αίσθημα του φουσκώματος στην κοιλιά, μερικές φορές συνοδευόμενο από αυξημένη αποβολή αερίων ή ρεψίματα.
Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για φυσιολογικές διεργασίες που σχετίζονται με την πέψη, κατά τις οποίες απελευθερώνονται αέρια, σε ορισμένες περιπτώσεις το φούσκωμα στο στομάχι και στα έντερα μπορεί να οφείλεται σε πιο σοβαρή αιτία. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τις αιτίες δημιουργίας και κατακράτησης υπερβολικής ποσότητας αερίων στο στομάχι και στα έντερα και τρόπους για να τα αντιμετωπίσουμε.

Είναι ακίνδυνα τα αέρια στο στομάχ;
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όχι και τόσο ακριβείς όρους – “είμαι φουσκωμένος στο στομάχι”, “έχω αέρια στο στομάχι” κ.λπ.
Το λέμε αυτό, επειδή πολύ πιο συχνά πρόκειται για φούσκωμα στο έντερο και από ιατρική και ανατομική άποψη είναι πολύ πιο σωστό να χρησιμοποιούνται εκφράσεις όπως “φούσκωμα στο έντερο”, “αέρια στο έντερο” και άλλες.
Συνοπτικά, τα αέρια στο στομάχι και στο έντερο ονομάζονται στην ιατρική γλώσσα μετεωρισμός, ενώ η αποβολή τους – μετεωρισμός (φλατουλέντσια).
Αυτό δεν σημαίνει ότι το όργανο που βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα, δηλαδή το “στομάχι”, δεν μπορεί να συγκρατεί αέρια και να φουσκώνει, αλλά οι αιτίες γι’ αυτό συνήθως είναι πολύ πιο απλές και μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα.
Γενικά, τα αέρια στο στομάχι και στο έντερο είναι ακίνδυνα και αποτελούν φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας.
Δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της διάσπασης της τροφής από τα βακτήρια στο παχύ έντερο, αλλά μπορεί επίσης να προκύψουν από την άμεση κατάποση κατά την πράξη της κατανάλωσης τροφής ή να παραχθούν μέσα στο στομάχι μετά την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, για παράδειγμα.
Πότε τα αέρια μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας;

Από μόνα τους τα αέρια δεν μπορούν να αποτελούν λόγο ανησυχίας, αλλά μπορεί να είναι μέρος της συμπτωματολογίας ενός προβλήματος υγείας, εάν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, τα οποία μαζί με αυτά σχηματίζουν ένα σύνδρομο, χαρακτηριστικό για μια συγκεκριμένη ασθένεια.
Συνοδευτικά συμπτώματα
Μεταξύ των συνοδευτικών συμπτωμάτων ξεχωρίζουν αρκετά και στις παρακάτω γραμμές θα σας τα παρουσιάσουμε.
Ας δούμε ποια είναι:
- Δυνατοί πόνοι στην κοιλιά: Οι έντονοι πόνοι, συχνά με σπασμωδικό χαρακτήρα στην κοιλιά, είναι σημάδι ότι υπάρχει φλεγμονώδης διαδικασία που επηρεάζει τμήμα του πεπτικού συστήματος.
- Παρατεταμένες περίοδοι διάρροιας ή δυσκοιλιότητας: Πρόκειται για ανησυχητικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά και με πιο σοβαρές ασθένειες όπως η χρόνια κολίτιδα ή η νόσος του Κρον. Αυτές έχουν αυτοάνοσο χαρακτήρα και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας για την έκβασή τους.
- Αδυναμία αποβολής αερίων: Σε περίπτωση συχνού φουσκώματος της κοιλιάς και αδυναμίας αποβολής των αερίων, μπορεί να πρόκειται για μερική απόφραξη (εντερική απόφραξη), η οποία είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση και απαιτεί ιατρική φροντίδα.
- Αίμα ή βλέννα στα κόπρανα: Αυτά είναι συμπτώματα που σχετίζονται με σχετικά ήπιες παθήσεις όπως οι αιμορροΐδες, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι πολύ πιο σοβαρών παθολογιών, μεταξύ αυτών και ο καρκίνος.
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Αυτό είναι σύμπτωμα που απαιτεί ιατρική συμβουλή. Διότι η αιτία μπορεί να βρίσκεται σε διαταραχή της πέψης ή της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, αλλά μπορεί επίσης να πρόκειται για καταβολικό σύνδρομο, χαρακτηριστικό των ογκολογικών νοσημάτων.
- Αυξημένη θερμοκρασία: Ο πυρετός είναι ένδειξη λοιμώδους ασθένειας και μπορεί να υποδεικνύει παρουσία λοίμωξης με Clostridium ή άλλα παθολογικά βακτήρια, που αποικίζουν το παχύ έντερο και προκαλούν φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου, συνοδευόμενη από πόνο, διάρροια, αέρια.
Τι τα προκαλεί πιο συχνά;

Τα αέρια σχηματίζονται ή εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα μέσω κάποιων από τους παρακάτω μηχανισμούς.
Να ποιοι είναι αυτοί:
- Κατανάλωση τροφών γνωστών ως παραγωγών αερίων: Τέτοιες είναι τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, τα προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς και ο συνδυασμός διαφορετικών διατροφικών ομάδων και η υπερφαγία. Αν και ο σχηματισμός αερίων είναι φυσιολογική διαδικασία, μέρος της πέψης, παρ’ όλα αυτά οι τροφές αυτές οδηγούν σε πολύ πιο έντονη παραγωγή αερίων.
- Κατάποση αέρα: Η ομιλία κατά τη διάρκεια του φαγητού, η μάσηση τσίχλας, το γρήγορο φαγητό και η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών είναι οι τρόποι με τους οποίους καταπίνουμε αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, τα αέρια συσσωρεύονται στο στομάχι και αποβάλλονται μέσω ρεψίματος.
- Διατροφικές δυσανεξίες: Άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη παρουσιάζουν έντονη παραγωγή αερίων μετά την κατανάλωση των αντίστοιχων τροφών, πλούσιων σε λακτόζη (γαλακτοκομικά προϊόντα) και γλουτένη (σιτηρά).
- Ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου: Οι αιτίες είναι πολλές – από λήψη αντιβιοτικών και κακή διατροφή, έως κάποιες παθήσεις όπως η νόσος του Κρον. Οι διαταραχές στην ισορροπία μεταξύ των “καλών” και “κακών” βακτηρίων συνδέονται με τον σχηματισμό δύσοσμων αερίων, φουσκώματα και πόνους στην κοιλιά.
Πώς να ανακαλύψετε την αιτία στη δική σας περίπτωση;

Η πιο συχνή αιτία για μετεωρισμό κρύβεται στις κακές και λανθασμένες διατροφικές συνήθειες.
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε για να ανακαλύψετε την αιτία στη δική σας περίπτωση, είναι να αναλύσετε τη διατροφή και τον τρόπο διατροφής σας.
Καταγράψτε τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνετε για μερικές εβδομάδες και προσπαθήστε να εντοπίσετε συσχετισμό μεταξύ συγκεκριμένου διατροφικού προϊόντος και της εμφάνισης αερίων ή φουσκώματος.
Αφού παρατηρήσετε κάποια τάση, δοκιμάστε σταδιακά να αποκλείσετε ένα-ένα τα ύποπτα τρόφιμα που υποψιάζεστε ότι ευθύνονται για τον μετεωρισμό (δίαιτα αποκλεισμού).
Αν μετά την επανεισαγωγή τους εμφανιστούν ξανά τα ίδια συμπτώματα, τότε έχετε βρει την αιτία της δυσφορίας σας.
Παρακολουθήστε αν τα συμπτώματα περιορίζονται μόνο σε αέρια και φούσκωμα ή συνοδεύονται και από άλλα, όπως πόνοι, καούρες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αποβολή βλέννας ή αίματος στα κόπρανα.
Εκτός από τις διατροφικές συνήθειες, είναι καλό να κάνετε και μια αξιολόγηση του συνολικού τρόπου ζωής. Παράγοντες όπως το άγχος, η ανησυχία, η λήψη φαρμάκων μπορεί να σχετίζονται και μάλιστα να αποτελούν τη μοναδική αιτία για τη διαταραχή της πέψης και τη δημιουργία αερίων.
Πότε είναι ώρα για ανησυχία και επίσκεψη στον γιατρό;

Σε περίπτωση που οι παραπάνω μέθοδοι δεν αποδώσουν ή υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, είναι σωστό να προσεγγίσετε το πρόβλημα με προσοχή και σοβαρότητα και να συμβουλευτείτε ιατρικό ειδικό - γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αιτία.
Ένα σημαντικό βήμα είναι η εξέταση της βακτηριακής μικροχλωρίδας των κοπράνων, καθώς εκεί κρύβεται συχνά η αιτία του μετεωρισμού.
Στην πράξη, συχνά διενεργούνται και εξετάσεις για αλλεργίες και δυσανεξίες. Αναζητούνται ενεργά συγκεκριμένοι δείκτες φλεγμονής στα κόπρανα και στον ορό του αίματος.
Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε;
Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία για κάθε πάθηση είναι η πρόληψη. Και η καλύτερη πρόληψη κατά του μετεωρισμού είναι η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων διατροφής.
Είναι σημαντικό να αποφεύγετε την υπερφαγία, όπως επίσης και το να μένετε πολλές ώρες νηστικοί και στη συνέχεια να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού κάθε είδους.
Η συχνή κατανάλωση μικρών γευμάτων επιτρέπει την πλήρη πέψη των τροφών από τον οργανισμό, χωρίς να απομένει υπόστρωμα που θα χρησιμοποιηθεί από τα βακτήρια για ζύμωση και παραγωγή αερίων.
Επιπλέον, κάθε άνθρωπος που νοιάζεται για την υγεία του πρέπει να αποφεύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα έτοιμα γεύματα, τις λιπαρές και τηγανητές τροφές, καθώς και τα γλυκά.
Αν και είναι γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, το κρεμμύδι και το σκόρδο παράγουν μεγάλες ποσότητες αερίων κατά τη βακτηριακή ζύμωση στο έντερο. Επομένως, είναι καλό να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.
Αντί αυτών, δώστε έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα υγιεινά φυτικά λιπαρά όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και τις καθαρές πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και τα αυγά.
Οι επιβλαβείς συνήθειες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα σχετίζονται επίσης με τις πεπτικές διεργασίες και την παραγωγή αερίων, γι’ αυτό προσπαθήστε να τις περιορίσετε στο ελάχιστο ή να τις διακόψετε εντελώς, αν είναι δυνατόν.
Δώστε έμφαση στην κατανάλωση νερού για σωστή ενυδάτωση και αποφύγετε τα ανθρακούχα και τα ζαχαρούχα ποτά.
Παρόλο που τα όσπρια έχουν πολλές ωφέλιμες ιδιότητες, αν έχετε τάση για δημιουργία αερίων, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε, μαζί με προϊόντα σόγιας και ορισμένα λαχανικά όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα παντζάρια.
Σε γενικές γραμμές, αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε όσον αφορά τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε και αυτές που πρέπει να προτιμάτε.
Δώστε προσοχή στη συνολική σας υγεία, τηρώντας τις αρχές της υγιεινής διατροφής, καθώς η υγεία κρύβεται σε ένα καλά συντηρημένο πεπτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο που λέγεται πως είμαστε ό,τι τρώμε.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αέρια στο στομάχι και τα έντερα

Γνωρίζατε ότι ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει αέρια περίπου 14 φορές την ημέρα; Στην πραγματικότητα, η μετεωρισμός είναι ένδειξη ότι το πεπτικό σύστημα λειτουργεί σωστά. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από χειρουργική επέμβαση σε κάποιο όργανο του πεπτικού συστήματος, η πρώτη ερώτηση που γίνεται στον ασθενή είναι: «Απελευθέρωσες αέρια;»
Η χημική σύσταση των εντερικών αερίων αποτελείται έως και κατά 90% από άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και πολύ μικρές ποσότητες μεθανίου. Οι ενώσεις του θείου καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό στη σύνθεση των αερίων, αλλά σε αυτές οφείλεται η δυσάρεστη οσμή.
Τα άτομα με καλά ισορροπημένη εντερική χλωρίδα παράγουν περισσότερα αέρια στα έντερά τους. Ο λόγος είναι ότι τα διάφορα είδη βακτηρίων διασπούν διαφορετικά είδη τροφικών υπολειμμάτων και παράγουν διαφορετικά αέρια.
Ήδη από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, ο Ιπποκράτης, γνωστός ως ο πατέρας της ιατρικής, είχε διαπιστώσει ότι τα άτομα που κρατούν τα αέρια τους και δεν μπορούν να τα αποβάλουν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Έχει αποδειχθεί ότι η παραγωγή αερίων σχετίζεται με γενετική προδιάθεση. Αυτό σχετίζεται με την ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να διασπούν καλύτερα κάποιες τροφές, γεγονός που συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή αερίων.
Ωστόσο, αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, καθώς η αυξημένη παραγωγή αερίων συνδέεται με αυξημένη βακτηριακή ζύμωση κάποιων ατελώς διασπασμένων τροφικών υπολειμμάτων. Όπως συμβαίνει με όλα, και σε αυτό το θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αποδείξεις που υποστηρίζουν και τις δύο θεωρίες.
Συχνές ερωτήσεις

Είναι ανησυχητικό να έχουμε αέρια στο στομάχι και τα έντερα;
Όχι, τα αέρια στα έντερα και το στομάχι είναι μια φυσιολογική κατάσταση και είναι αποτέλεσμα των διαδικασιών πέψης.
Ποιες τροφές να αποφεύγουμε αν πάσχουμε από μετεωρισμό;
Εάν πάσχουμε από μετεωρισμό, πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών, οσπρίων, λάχανου, κουνουπιδιού, μπρόκολου, κρεμμυδιού και σκόρδου και έντονα επεξεργασμένων τροφίμων.
Είναι σωστό να παίρνουμε προβιοτικά όταν έχουμε αέρια στο έντερο;
Ναι, βοηθούν στην καλύτερη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να μειώσουν τα αέρια, που είναι προϊόν ζύμωσης στο έντερο.
Πώς μπορώ να αποφύγω το φούσκωμα μέσω της διατροφής μου;
Για να μειώσετε το φούσκωμα, είναι σημαντικό να προσέξετε τη διατροφή και φούσκωμα. Αποφύγετε τροφές που προκαλούν φούσκωμα, όπως όσπρια, λάχανο, κουνουπίδι και ανθρακούχα ποτά, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα λόγω των υδατανθράκων και φούσκωμα. Αντίθετα, επιλέξτε τροφές που βοηθούν την πέψη, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καθαρές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρι ή κοτόπουλο. Επιπλέον, οι χρόνοι κατανάλωσης φρούτων παίζουν ρόλο: αποφύγετε την κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά από βαριά γεύματα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ζύμωση και φούσκωμα.
Ποιες φυσικές μέθοδοι μπορώ να χρησιμοποιήσω για την αντιμετώπιση του φουσκώματος;
Οι φυσικές θεραπείες φουσκώματος περιλαμβάνουν τη χρήση χωνευτικών βοτάνων, όπως ο μάραθος, το χαμομήλι ή η μέντα, που βοηθούν στην εντερική κινητικότητα και μειώνουν τα αέρια. Τα βότανα για φούσκωμα μπορούν να καταναλωθούν ως τσάι ή σε μορφή συμπληρωμάτων. Επιπλέον, τα πρεβιοτικά και φούσκωμα συνδέονται, καθώς τα πρεβιοτικά τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας την πέψη. Ωστόσο, αν υποψιάζεστε διατροφικές αιτίες φουσκώματος, όπως δυσανεξία στη λακτόζη, δοκιμάστε να περιορίσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πώς επηρεάζουν το άγχος και η άσκηση το φούσκωμα;
Το άγχος και φούσκωμα συνδέονται στενά, καθώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να προκαλέσει αεροφαγία (κατάποση αέρα), οδηγώντας σε φούσκωμα. Η διαχείριση άγχους και φούσκωμα μέσω τεχνικών όπως η yoga, ο διαλογισμός ή η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, η άσκηση και φούσκωμα σχετίζονται, καθώς η τακτική φυσική δραστηριότητα προάγει την εντερική κινητικότητα και μειώνει τα αέρια. Ωστόσο, αποφύγετε την έντονη άσκηση αμέσως μετά το φαγητό, καθώς μπορεί να επιδεινώσει το καούρα και φούσκωμα.
Πότε πρέπει να συμβουλευτώ γιατρό για το φούσκωμα και ποια συμπληρώματα μπορώ να χρησιμοποιήσω;
Εάν το φούσκωμα συνοδεύεται από συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως καούρα, ή συμπτώματα ΣΕΕ (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), όπως πόνοι και εναλλαγές διάρροιας/δυσκοιλιότητας, πρέπει να επισκεφθείτε γαστρεντερολόγο. Η θεραπεία φουσκώματος μπορεί να περιλαμβάνει συμπληρώματα για φούσκωμα, όπως ένζυμα πέψης ή προβιοτικά, που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών. Επίσης, οι συμβουλές για φούσκωμα περιλαμβάνουν την αποφυγή υπερφαγίας και την κατανάλωση μικρών, συχνών γευμάτων για καλύτερη πέψη.
1 коментар
От известно време страдам от подуване и газове, особено след консумация на млечни продукти. След като прочетох статията, осъзнах, че може би имам непоносимост към лактоза. Ще пробвам да ги избягвам и ще видя дали ще има ефект!
Αφήστε σχόλιο