Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν φυσικές και υγιεινές μεθόδους για τη διατήρηση της υγείας τους. Η κολλαγόνη είναι μια κεντρική πρωτεΐνη για την υγεία του δέρματος, των αρθρώσεων και των συνδετικών ιστών, και η ποσότητά της στον οργανισμό μειώνεται με την ηλικία.
Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς μπορείτε, μέσω σπιτικών τροφών και ποτών, να υποστηρίξετε την φυσική παραγωγή κολλαγόνου και να το προμηθευτείτε με φυσικό τρόπο, χωρίς την ανάγκη για ακριβά συμπληρώματα.
Τι είναι ο ζωικός ζωμός;

Ο ζωικός ζωμός είναι ένα θρεπτικό υγρό, που παρασκευάζεται βράζοντας ζωικά οστά και συνδετικούς ιστούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξάγοντας κολλαγόνη, μέταλλα και άλλες ωφέλιμες ουσίες. Αυτό το ποτό είναι εκτιμημένο λόγω της πλούσιας σύνθεσής του, η οποία υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων, του δέρματος και του πεπτικού συστήματος. Υπάρχουν ιστορικά δεδομένα ότι καταναλωνόταν από αρχαίους χρόνους για διάφορα προβλήματα και χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς.
Πλεονεκτήματα του σπιτικού κολλαγόνου
Το σπιτικό κολλαγόνο παρέχει υψηλή βιοδιαθεσιμότητα και περιέχει φυσικά θρεπτικά συστατικά όπως αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάρρωση των ιστών και στην υγεία του δέρματος. Είναι πιο φυσικό και χωρίς πρόσθετα χημικά σε σχέση με τα βιομηχανικά συμπληρώματα, γεγονός που το καθιστά προτιμότερη επιλογή για μακροχρόνια χρήση.
Από τι να φτιάξετε ζωικό ζωμό;
Ο ζωικός ζωμός μπορεί να παρασκευαστεί από βοδινά, κοτόπουλα ή ψαρίσια οστά, με την καλύτερη επιλογή να είναι οστά με λίγο κρέας και τένοντες για πλουσιότερη περιεκτικότητα σε κολλαγόνη και μέταλλα. Η προσθήκη λαχανικών, μπαχαρικών και λίγο ξύδι βοηθά στην εξαγωγή των ωφέλιμων ουσιών κατά τη διάρκεια του βρασίματος.
Απαραίτητα συστατικά
Για την παρασκευή ζωικού ζωμού απαιτούνται: οστά (βοδινά, κοτόπουλα ή ψαρίσια), νερό, λαχανικά όπως καρότα, σέλινο και κρεμμύδι, μπαχαρικά κατά προτίμηση (όπως μαύρο πιπέρι, φύλλα δάφνης), και λίγο ξύδι, το οποίο βοηθά στην εξαγωγή κολλαγόνου και μετάλλων από τα οστά.
Απαραίτητος εξοπλισμός
Για την παρασκευή του ζωικού ζωμού θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα ή κατσαρόλα πίεσης (κατσαρόλα ταχύτητας), μαγειρική κουτάλα, σουρωτήρι για σούρωμα και βάζα ή δοχεία για αποθήκευση.
Συνταγή βήμα προς βήμα

- 
Τοποθετήστε τα οστά στην μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε τα με αρκετό νερό ώστε να τα καλύψει πλήρως.
 - 
Προσθέστε αλάτι, μπαχαρικά και λαχανικά κατά προτίμηση (όπως κρεμμύδι, καρότα, σέλινο).
 - 
Αφήστε το μείγμα να βράσει, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 8–12 ώρες (ή 3–4 ώρες αν χρησιμοποιείτε κατσαρόλα πίεσης).
 - 
Σουρώστε τον ζωμό με ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τα οστά και τα λαχανικά.
 - 
Αφήστε τον ζωμό να κρυώσει, και μετά αποθηκεύστε τον στο ψυγείο ή καταψύξτε τον για μεγαλύτερη διάρκεια.
 
Αποθήκευση
Ο ζωικός ζωμός αποθηκεύεται σε κλειστά δοχεία στο ψυγείο για έως 5 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως 3 μήνες. Πριν την κατανάλωση, μπορεί να ζεσταθεί αργά σε χαμηλή φωτιά για να διατηρήσει τις ωφέλιμες ιδιότητές του.
Κατανάλωση σπιτικού κολλαγόνου
Για βέλτιστα αποτελέσματα, συνιστάται η κατανάλωση του σπιτικού κολλαγόνου 1-2 ποτήρια την ημέρα, καλύτερα το πρωί ή πριν τον ύπνο, σε συνδυασμό με βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση. Ωστόσο, για άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες ή απαιτήσεις για τακτική κατανάλωση κολλαγόνου, η φυσική κατανάλωση μπορεί να είναι ακατάλληλη.
Αυτό συμβαίνει λόγω του χρόνου προετοιμασίας του ζωμού κολλαγόνου και της αδυναμίας ακριβούς δοσομέτρησης. Για το λόγο αυτό, σε αυτές τις περιπτώσεις, ή αν δεν μπορείτε πάντα να προμηθευτείτε το αναγκαίο κολλαγόνο, μπορείτε να βασιστείτε σε ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής, όπως το κολλαγονικό σμούτι της VitaOn.
Βίγκαν εναλλακτική του σπιτικού κολλαγόνου
Καθώς το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που περιέχεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι δεν μπορούν να το προμηθευτούν άμεσα από τη διατροφή τους. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τρόφιμα και συνταγές που βοηθούν στη φυσική σύνθεση κολλαγόνου στον οργανισμό, παρέχοντας τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά για την ενίσχυση της παραγωγής του.
Ακολουθούν δύο εύκολες και νόστιμες συνταγές που υποστηρίζουν τον μεταβολισμό του κολλαγόνου και είναι κατάλληλες για άτομα με φυτική διατροφή:
- 
Πράσινο σμούτι με αμινοξέα και βιταμίνη C
Ανακατέψτε σε μπλέντερ 1 φλιτζάνι σπανάκι, 1 πορτοκάλι (ξεφλουδισμένο), 1/2 φλιτζάνι ανανά, 1 κ.σ. λιναρόσπορο και 1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα. Η βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή και τον ανανά ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου, ενώ ο λιναρόσπορος παρέχει αμινοξέα που είναι σημαντικά για τη δομή της πρωτεΐνης. - 
Πουτίγκα με σπόρους chia και φράουλες
Ανακατέψτε 3 κ.σ. σπόρους chia με 1 φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα ή γάλα καρύδας και αφήστε το να μουλιάσει για 2-3 ώρες. Προσθέστε ψιλοκομμένες φράουλες και σπασμένα καρύδια πριν το σερβίρισμα. Αυτή η συνταγή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη C, που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος και τη δομή του κολλαγόνου. 
Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το σπιτικό κολλαγόνο και πώς φτιάχνεται;
Το σπιτικό κολλαγόνο είναι ζωικός ζωμός που παρασκευάζεται από οστά και χόνδρους, οι οποίοι βράζουν αργά και περιέχουν φυσικό κολλαγόνο και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Ποιες είναι οι απαιτούμενες πρώτες ύλες για την παρασκευή ζωικού ζωμού;
Χρειάζονται ζωικά οστά (όπως κοτόπουλο, βοδινά ή ψάρια), νερό, λαχανικά και μπαχαρικά κατά προτίμηση.
Υπάρχει βίγκαν εναλλακτική για τη λήψη κολλαγόνου;
Οι βίγκαν δεν καταναλώνουν κολλαγόνο άμεσα, αλλά μπορούν να υποστηρίξουν τη σύνθεσή του με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά, όπως η σπιρουλίνα, οι σπόροι chia και τα εσπεριδοειδή.

Αφήστε σχόλιο