Αυτός ο ιστότοπος έχει περιορισμένη υποστήριξη για το πρόγραμμα περιήγησής σας. Σας προτείνουμε να μεταβείτε σε Edge, Chrome, Safari ή Firefox.
Συγχαρητήρια! Η παραγγελία σας πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αποστολή Σας απομένουν €75 για Δωρεάν αποστολή

Καρότσι 0

Σας απομένουν €125,00 για δώρο Τσάι Mursala - βάμμα βοτάνων ΔΩΡΟ
Συγχαρητήρια! Η παραγγελία σας πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αποστολή Σας απομένουν €75 για δωρεάν αποστολή
Δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα προϊόντα για αγορά

Προϊόντα
Συνδύασε με
Προσθέστε σημειώσεις στην παραγγελία
Ενδιάμεσο άθροισμα Безплатно
Η παράδοση, οι φόροι και οι κωδικοί έκπτωσης υπολογίζονται κατά την πληρωμή

Δείγμα δίαιτας για τον διαβήτη και λίστα κατάλληλων τροφών

Примерна диета при диабет и списък с подходящи храни
  1. Επιπλέον συστάσεις για τη διατροφή στον διαβήτη
  2. Είναι αρκετή η διατροφή για τον έλεγχο του διαβήτη;
  3. Διατροφή για τον διαβήτη με παρουσία άλλων διατροφικών περιορισμών ή δυσανεξιών
  4. Συχνές ερωτήσεις

Η διατροφή παίζει κλειδί ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη, καθώς η σωστή επιλογή τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη επιπλοκών.

Η κατάλληλη διατροφή για διαβητικούς βασίζεται σε ισορροπημένη πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών, αποφεύγοντας τις απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στον ορό. 

Στον διαβήτη, εκτός από την επιλογή των σωστών τροφίμων, είναι σημαντικό αυτά να καταναλώνονται στις κατάλληλες χρονικές περιόδους, ώστε να διατηρούνται πιο σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανάλογα με την κατάσταση.
Από αυτό το άρθρο θα μάθετε ένα παράδειγμα διατροφικού προγράμματος για διαβητικούς, καθώς και μια λίστα με τρόφιμα για διαβητικούς, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό μενού.Αρχές διατροφής για διαβήτη τύπου 1 και 2Και στους δύο τύπους διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2, πρόκειται για ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης ή/και μειωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην ορμόνη ινσουλίνη. Αυτό καθιστά αδύνατη ή πολύ δύσκολη τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παρόλο που υπάρχουν κάποιες διαφορές, και στους δύο τύπους διαβήτη πρέπει να περιοριστεί η πρόσληψη ζάχαρης σε ελάχιστη και να δοθεί έμφαση στον υγιεινό τρόπο διατροφής - κατανάλωση μικρής ποσότητας υγιεινών τροφίμων 4-5 φορές την ημέρα.
Ταυτόχρονα, λόγω των διαφορών μεταξύ των δύο τύπων, οι αρχές για τη διατήρηση του σακχάρου μπορεί να διαφέρουν.Αρχές διατροφής για διαβήτη τύπου 1Ο διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα, στο οποίο το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με αυτόν τον τύπο διαβήτη πρέπει να εφαρμόζουν θεραπεία με ινσουλίνη και να ρυθμίζουν τη διατροφή τους ώστε να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος.Οι βασικές αρχές διατροφής για τον διαβήτη τύπου 1 είναι:Έλεγχος των υδατανθράκων – οι υδατάνθρακες επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι σημαντικό να υπολογίζεται η πρόσληψή τους και να συντονίζεται με τη δόση ινσουλίνης. Κατάλληλη είναι η μέθοδος καταμέτρησης υδατανθράκων.Κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) – αυτά απορροφώνται πιο αργά και αποτρέπουν απότομες κορυφώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται ολικής αλέσεως τρόφιμα, όσπρια, λαχανικά.Τακτική διατροφή – η κατανάλωση μικρών και ισορροπημένων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας.Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών και λιπαρών – αυτά δεν επηρεάζουν τόσο έντονα το σάκχαρο του αίματος, αλλά παρέχουν κορεσμό και σταθερότητα στην ενεργειακή ισορροπία.Αρχές διατροφής για διαβήτη τύπου 2Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός και χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη ή μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Επηρεάζεται έντονα από τον τρόπο ζωής, και η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση και ακόμα να οδηγήσει σε ύφεση.Οι βασικές αρχές διατροφής για τον διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:Περιορισμός των γρήγορων υδατανθράκων – οι επεξεργασμένες ζάχαρες, το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα γλυκά οδηγούν σε απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και πρέπει να αποφεύγονται.Πρόσληψη φυτικών ινών – οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα λαχανικά, τα ολικής αλέσεως τρόφιμα, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.Έλεγχος του βάρους – ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους (5-10%) μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει την ανάγκη για φάρμακα.Υγιεινά λιπαράωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς υποστηρίζουν την καρδιακή υγεία, που είναι σημαντική για τον διαβήτη τύπου 2.Η τακτική κίνηση και η φυσική δραστηριότηταεπίσης βοηθούν στην απορρόφηση της γλυκόζης και βελτιώνουν τον μεταβολισμό.Παρά τις διαφορές στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, και στους δύο τύπους η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλογια τη διατήρηση καλής υγείας και την πρόληψη επιπλοκών.Κατάλληλα συμπληρώματα για τον διαβήτηΛίστα με επιτρεπόμενα τρόφιμα για διαβητικούςΣτον διαβήτη είναι σημαντικό να καταναλώνονται τρόφιμα που σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, υποστηρίζουν τον μεταβολισμό και παρέχουν ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Η κύρια εστίαση πρέπει να είναι σε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη(ΓΔ), πλούσια σε φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και ποιοτικές πρωτεΐνες.Πίνακας με τα επιτρεπόμενα τρόφιμα για τον διαβήτη:Ομάδα τροφίμωνΠαραδείγματαΟφέλη για διαβητικούςΛαχανικάΜπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, αγγούρια, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, σπαράγγια, πιπεριέςΠλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλό ΓΔ, υποστηρίζουν την πέψη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμαΦρούτα (σε μέτριες ποσότητες)Μήλα, μούρα (σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλα), γκρέιπφρουτ, λεμόνι, αβοκάντοΠεριέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αποφεύγουν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματοςΌσπριαΦακές, ρεβίθια, φασόλια, μπιζέλιαΠλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες, αργά απορροφώμενοι υδατάνθρακεςΟλικής αλέσεως τρόφιμαΚινόα, νιφάδες βρώμης, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεωςΧαμηλότερος ΓΔ από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, παρέχουν μακροχρόνια ενέργειαΠρωτεΐνεςΚοτόπουλο και γαλοπούλα, ψάρια (σολομός, σκουμπρί, πέστροφα), αυγά, τυρί, τυρί cottage, τόφουΥποστηρίζουν τη μυϊκή μάζα και ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματοςΥγιεινά λιπαράΕλαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), σπόροι (λινάρι, τσία)Μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν την καρδιακή υγείαΓαλακτοκομικά προϊόντα (σε μέτριες ποσότητες)Γιαούρτι (φυσικό, χωρίς ζάχαρη), τυρί, τυρί cottageΚαλή πηγή πρωτεϊνών και προβιοτικώνΑπαγορευμένα τρόφιμα για τον διαβήτηΤρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επεξεργασμένες ζάχαρες και trans λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.Πίνακας με επιβλαβή τρόφιμα για τον διαβήτη:Ομάδα τροφίμωνΠαραδείγματαΛόγοι αποφυγήςΕπεξεργασμένοι υδατάνθρακεςΛευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά από επεξεργασμένο αλεύριΑυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο του αίματος, με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνεςΖαχαρώδη προϊόνταΤούρτες, γλυκά, μπισκότα, σοκολάτα με πρόσθετη ζάχαρη, παγωτόΜε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προκαλούν απότομες κορυφώσεις στη γλυκόζηΖαχαρούχα ποτάΑναψυκτικά, χυμοί φρούτων, ενεργειακά ποτάΠηγή "κενών" θερμίδων, αυξάνουν τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνηΤηγανητά τρόφιμαΤηγανητές πατάτες, ντόνατς, τσιπςΠεριέχουν trans λιπαρά και γρήγορα απορροφώμενους υδατάνθρακεςΕπεξεργασμένα κρέαταΣαλάμι, λουκάνικα, μπέικονΠλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτωνΑλκοόλΜπύρα, γλυκά κοκτέιλ, λικέρΕπηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος, αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίαςΗ σωστή επιλογή τροφίμων και ποτών είναι κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη. Η αποφυγή των απαγορευμένων τροφίμων και η ενσωμάτωση των υγιεινών στο καθημερινό μενού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.Παράδειγμα διατροφής για τον διαβήτηΓια καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικό τα γεύματα να είναι ισορροπημένα και κατανεμημένα ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το εβδομαδιαίο μενού, που θα βρείτε στον πίνακα παρακάτω, περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ενδιάμεσα γεύματα, χρησιμοποιώντας τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Είναι μόνο ένα παράδειγμα, και στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε εναλλαγές πηγών υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπαρών, με τις οποίες μπορείτε να ποικίλετε και να δημιουργήσετε το δικό σας μενού.Πίνακας με παράδειγμα μενού για διαβητικούς:
ΠρωινόΕνδιάμεσο γεύμαΜεσημεριανόΕνδιάμεσο γεύμαΒραδινόΗμέρα 1Νιφάδες βρώμης με ξηρούς καρπούς και κανέλα + γιαούρτι10-15 αμύγδαλα και 1 πράσινο μήλοΣαλάτα κοτόπουλου με αβοκάντο και ελαιόλαδο + ψωμί ολικής αλέσεωςΓιαούρτι με λιναρόσποροΨητός σολομός με μπρόκολο και κινόαΗμέρα 2Ομελέτα με σπανάκι και τυρί + τοστ ολικής αλέσεωςΚαρύδια + μικρό αχλάδιΣούπα φακής με καρότα και σέλινο + πράσινη σαλάταΑβοκάντο με χυμό λεμονιούΚεφτεδάκια γαλοπούλας με ψητά λαχανικάΗμέρα 3Πουτίγκα τσία με μύρτιλα και γάλα καρύδας10-12 κάσιους + μικρό μανταρίνιΖυμαρικά ολικής αλέσεως με κοτόπουλο και σπανάκιΓιαούρτι με σπόρουςΨητό ψάρι με σπαράγγια και κινόαΗμέρα 4Πανκέικ ολικής αλέσεως με αμυγδαλοβούτυροΜούρα + καρύδιαΣαλάτα με τόνο, ρεβίθια και λαχανικάΜικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας (ελάχ. 85%)Μανιτάρια, ψημένα με τυρί cottage και σκόρδοΗμέρα 5Γιαούρτι με λιναρόσπορο και καρύδια1 χούφτα αμύγδαλαΒραστό μοσχάρι με λαχανικάΡαβδιά καρότου με χούμουςΓεμιστές πιπεριές με κινόα και λαχανικάΗμέρα 6Ανακατεμένα αυγά με αβοκάντο και ντομάτεςΑχλάδι + 10-12 ξηροί καρποίΜπιζέλια μαγειρεμένα με κοτόπουλοΦυσικό γιαούρτι με μύρτιλαΨητή γαλοπούλα με λαχανάκια ΒρυξελλώνΗμέρα 7Ομελέτα λαχανικών με τοστ ολικής αλέσεωςΜικρή χούφτα ξηρών καρπών + γιαούρτιΣαλάτα με καστανό ρύζι, ρεβίθια και λαχανικά

Μήλο με ταχίνι

Ψητός λαβράκι με μαγειρεμένα λαχανικά

Αυτή η εβδομαδιαία διατροφή περιλαμβάνει ποικίλα και ισορροπημένα τρόφιμα, που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Όλα τα πιάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, που τα καθιστούν κατάλληλα για άτομα με διαβήτη.

Το μενού μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις και ανάγκες.

Για να τηρηθούν οι αρχές για τη δημιουργία του αντίστοιχου μενού, που απευθύνεται σε διαβητικούς, μπορείτε να δείτε και έναν πίνακα με εναλλαγές τροφίμων και προϊόντων.

Πίνακας με εναλλαγές τροφίμων και προϊόντων:

Κατηγορία

Τρόφιμα (εναλλαγές εναλλακτικές)

Καθαρές πρωτεΐνες

Κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), γαλοπούλα, μοσχάρι (άπαχο), κουνέλι, λευκό ψάρι, σολομός, τόνος, σκουμπρί, αυγά, τόφου, τέμπε, τυρί cottage, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ελληνικό γιαούρτι, πρωτεΐνη ορού γάλακτος (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη)

Υγιεινά λιπαρά

Αβοκάντο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, λινέλαιο, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σπόροι τσία, λιναρόσποροι, λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες)

Υδατάνθρακες με χαμηλό ΓΔ

Κινόα, φαγόπυρο, νιφάδες βρώμης (ολικής αλέσεως), καστανό ρύζι, άγριο ρύζι, πλιγούρι, όλυρα, γλυκοπατάτες, ρεβίθια, φακές, μαύρα φασόλια

Φρούτα

Πράσινο μήλο, μούρα (σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες), αχλάδια, κεράσια, γκρέιπφρουτ, μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, σπανάκι, κέιλ, αγγούρια, ντομάτες, καρότα, μελιτζάνες

Αυτός ο πίνακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικιλία στη διατροφή, όπως για παράδειγμα σε μια συνταγή η κινόα μπορεί να αντικατασταθεί με πλιγούρι ή φαγόπυρο, και το κοτόπουλο με ψάρι ή τόφου.

Οι πηγές υγιεινών λιπαρών μπορούν επίσης να αντικαθίστανται ελεύθερα, έχοντας υπόψη ότι τα λιπαρά ψάρια είναι ταυτόχρονα πηγή υγιεινών πρωτεϊνών και λιπαρών.

Οι υδατάνθρακες, που παρουσιάζονται στο πάνω μέρος του πίνακα είναι εναλλαγές, ενώ τα φρούτα χρησιμεύουν για επιδόρπιο και δεν μπορούν να αντικατασταθούν οι νιφάδες βρώμης με μήλο, για παράδειγμα.

Επιπλέον συστάσεις για τη διατροφή στον διαβήτη

Λίστα με επιτρεπόμενα τρόφιμα για διαβητικούς

Η διαιτολογία είναι μια πολύπλοκη επιστήμη, αλλά βασίζεται σε μερικές βασικές αρχές, οι οποίες όταν εφαρμοστούν μπορούν να επιτύχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτές ισχύουν πλήρως και για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Ακολουθούν μερικές θεμελιώδεις συστάσεις που θα συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Χρόνος διατροφής

Η τακτική διατροφή είναι ουσιαστικής σημασίας κατά την τήρηση διατροφής για τον διαβήτη. Τρώτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, για να διατηρείτε σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο θα “εκπαιδεύσετε” το σώμα σας να είναι έτοιμο για το εισερχόμενο φαγητό.

Έχει αποδειχθεί ότι αυτό βελτιώνει τη δράση των πεπτικών αδένων, όπως του παγκρέατος, για παράδειγμα.

Είναι καλύτερο να τρώτε 4-6 φορές την ημέρα (3 κύρια γεύματα + 1-3 ενδιάμεσα σνακ) ανάλογα με την ευαισθησία στην ινσουλίνη και το ατομικό διατροφικό πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετετην πείνα και τις μεγάλες κορυφώσεις και πτώσεις στις τιμές του σακχάρου στο αίμα.

Είναι σημαντικό να ξεκινάτε την ημέρα με ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, για να αποφύγετε απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος. Επιπλέον, επειδή κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τιμές του σακχάρου στο αίμα έχουν πέσει, είναι καλό να “φορτώσετε” με επαρκή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων, για να σας παρέχουν ενέργεια για ώρες μπροστά.

Μην υπερβάλλετε με τα βραδινά γεύματα. Το τελευταίο πρέπει να είναι 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, και να περιλαμβάνει τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και λιπαρών.

Μπορείτε να μετρήσετε το σάκχαρο του αίματός σας πριν το φαγητό, ειδικά αν είστε σε θεραπεία με ινσουλίνη.

Μετά το φαγητό, μια βόλτα 10-15 λεπτών βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.

Ποσότητα τροφής

Ο έλεγχος των μερίδων είναι κρίσιμης σημασίας. Χρησιμοποιήστε τον “κανόνα του πιάτου” – το μισό να είναι λαχανικά, το ¼ πρωτεΐνες και το ¼ σύνθετοι υδατάνθρακες.

Αποφύγετε την υπερφαγία – είναι καλύτερο να τρώτε πιο συχνά και σε μικρότερες ποσότητες.

Η πρόσληψη υδατανθράκων πρέπει να συντονίζεται με την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη φυσική δραστηριότητα.

Τρόπος προετοιμασίας τροφής

Συνιστώμενες μέθοδοι προετοιμασίας τροφής είναι το ψήσιμο στο φούρνο, στη σχάρα (χωρίς να καίγεται), το μαγείρεμα σε αλουμινόχαρτο, το βράσιμο σε νερό ή στον ατμό, καθώς και το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση υγείας, είναι καλό να αποφεύγονται μέθοδοι προετοιμασίας όπως το τηγάνισμα και το πανάρισμα.

Συνδυασμοί τροφίμων

Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που επιτρέπονται και άλλοι που δεν είναι.

Επιτρεπόμενοι συνδυασμοί τροφίμων περιλαμβάνουν:

  • Πρωτεΐνες + φυτικές ίνες + σύνθετοι υδατάνθρακες (π.χ. ψάρι + λαχανικά + κινόα) – επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης.

  • Τρόφιμα πλούσια σε υγιεινά λιπαρά (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί) + λαχανικά – βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

  • Γιαούρτι + ξηροί καρποί + μούρα – σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος και παρέχει παρατεταμένη ενέργεια.

Οι μη συνιστώμενοι συνδυασμοί τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Οι μη συνιστώμενοι συνδυασμοί περιλαμβάνουν:

  • Γρήγοροι υδατάνθρακες + λιπαρά (π.χ. λευκό ψωμί με βούτυρο, τηγανητές πατάτες με κρέας) – προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

  • Υδατάνθρακες με υψηλό ΓΔ + ποτά με ζάχαρη (π.χ. ρύζι + χυμός) – επιβαρύνουν το πάγκρεας και οδηγούν σε κορυφώσεις ινσουλίνης.

  • Φρούτα + ζωικά λιπαρά (π.χ. μπανάνα + κρέμα) – μπορεί να επιδεινώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Η τήρηση αυτών των συστάσεωνμπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών στον διαβήτη, καθώς και να οδηγήσει σε καλύτερη γενική κατάσταση.

Είναι αρκετή η διατροφή για τον έλεγχο του διαβήτη;

Η διατροφή είναι πρωταρχικής σημασίαςγια την εγκαθίδρυση ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, αλλά εκτός από αυτήν, υπάρχουν και άλλες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής που θα είχαν θετικό αποτέλεσμα σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Φυσική δραστηριότητα

Φυσική δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλή υγεία των ατόμων με διαβήτη.

Οι μέτριες ασκήσεις όπως περπάτημα, κολύμβηση, γιόγκα, προπονήσεις δύναμηςβελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και υποστηρίζουν την απορρόφηση της γλυκόζηςαπό τα κύτταρα.

Η κίνηση μετά το φαγητό (10-15 λεπτά περπάτημα) μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος.

Φαρμακευτική θεραπεία

Στον διαβήτη τύπου 2, ορισμένα άτομα μπορούν να επιτύχουν καλό έλεγχο μόνο μέσω διατροφής και άσκησης, αλλά πολλοί ασθενείς χρειάζονται στοματικά φάρμακα (όπως η μετφορμίνη).

Στον διαβήτη τύπου 1 η ινσουλίνη είναι πάντα απαραίτητη.

Ακόμα και στον διαβήτη τύπου 2, αν η νόσος προχωρήσει, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη.

Έλεγχος του στρες και του ύπνου

Το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμαμέσω της έκκρισης κορτιζόλης, η οποία επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνηκαι αυξάνει τον κίνδυνο επιδείνωσης του διαβήτη.

Διατροφή για τον διαβήτη με παρουσία άλλων διατροφικών περιορισμών ή δυσανεξιών

Επιπλέον συστάσεις για τη διατροφή στον διαβήτη

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη έχουν και άλλους διατροφικούς περιορισμούς - για παράδειγμα δυσανεξία στη λακτόζη, κοιλιοκάκη (κοιλιοκάκη) ή αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί περαιτέρω, για να αποφευχθεί η έλλειψη θρεπτικών συστατικών και η επιδείνωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, καθώς και να μην προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Παραδείγματα τέτοιων διατροφικών δυσανεξιών σε συνδυασμό με τον διαβήτη είναι:

  • Άτομο με διαβήτη και κοιλιοκάκη – πρέπει να αποφεύγει προϊόντα με γλουτένη, κάτι που περιορίζει τις τυπικές πηγές σύνθετων υδατανθράκων όπως το ψωμί ολικής αλέσεως και η βρώμη. Αντ’ αυτού, μπορεί να εντάξει κινόα, φαγόπυρο, αμάραντο ή καστανό ρύζι.

  • Άτομο με διαβήτη και δυσανεξία στη λακτόζη – τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκτός από το γιαούρτι, έτσι κι αλλιώς δεν είναι κατάλληλα για διαβητικούς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, έναν γρήγορο υδατάνθρακα, που εμποδίζει τον έλεγχο του σακχάρου. Ωστόσο, είναι καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D. Κατάλληλες εναλλακτικές είναι τα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα, ψάρια με κόκαλα (σαρδέλες) ή διατροφικά συμπληρώματα.

  • Άτομο με διαβήτη και αλλεργία σε ξηρούς καρπούς – πρέπει να αποφεύγει ορισμένα υγιεινά λιπαρά, αλλά μπορεί να τα αντικαταστήσει με ελαιόλαδο, αβοκάντο και σπόρους (τσία, λιναρόσποροι).

Τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να αποτελέσουν καλή εναλλακτική σε περιπτώσεις όπου η διατροφή δεν επαρκεί για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών, ενώ παρέχουν και καλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.

Χρήσιμα διατροφικά συμπληρώματα για άτομα με διαβήτη περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαιο ή φύκια, μαγνήσιο και χρώμιο για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, βιταμίνη B12 σε vegan διατροφή, εκχυλίσματα βοτάνων από γλύχαρχε, καρύδι, δεντρολίβανο και άλλα.

Συχνές ερωτήσεις

συχνές ερωτήσεις

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται στον διαβήτη;

Κατά πρώτο λόγο, πρέπει να αποφεύγονται οι γρήγορες ζάχαρες και οι απλοί υδατάνθρακες, καθώς και τα λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα και τα υδρογονωμένα έλαια.

Ποια τρόφιμα είναι κατάλληλη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς;

Οι νιφάδες βρώμης, οι γλυκοπατάτες, η κινόα και τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Μπορεί ο διαβήτης τύπου 2 να επηρεαστεί από παράγοντες πέρα από την τήρηση κατάλληλης διατροφής;

Ναι, η διατήρηση κατάλληλου σωματικού βάρους και η εκτέλεση μέτριων φυσικών ασκήσεων 3-5 φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να επιτύχει πιο σταθερές τιμές σακχάρου στο αίμα.

Ποιο κρέας τρώγεται στον διαβήτη;

Είναι σημαντικό τα κρέατα να μην είναι λιπαρά, προτιμώνται το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το καθαρό μοσχαρίσιο κρέας.

Πώς πίνεται η κανέλα στον διαβήτη;

Μπορείτε να προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού στο πρωινό σας - για παράδειγμα, γιαούρτι με νιφάδες βρώμης, λιναρόσπορο και κανέλα.

Ποια είναι τα απαγορευμένα φρούτα στον διαβήτη;

Σταφύλια, μπανάνες, μάνγκο και όλα τα πολύ γλυκά φρούτα.

Ποια φρούτα τρώγονται στον διαβήτη;

Προτιμώνται τα μούρα όπως βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες και μύρτιλα.

Πηγές:

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλώ σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.