Αυτός ο ιστότοπος έχει περιορισμένη υποστήριξη για το πρόγραμμα περιήγησής σας. Σας προτείνουμε να μεταβείτε σε Edge, Chrome, Safari ή Firefox.
Συγχαρητήρια! Η παραγγελία σας πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αποστολή Σας απομένουν €75 για Δωρεάν αποστολή

Καρότσι 0

Σας απομένουν €125,00 για δώρο Τσάι Mursala - βάμμα βοτάνων ΔΩΡΟ
Συγχαρητήρια! Η παραγγελία σας πληροί τις προϋποθέσεις για δωρεάν αποστολή Σας απομένουν €75 για δωρεάν αποστολή
Δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα προϊόντα για αγορά

Προϊόντα
Συνδύασε με
Προσθέστε σημειώσεις στην παραγγελία
Ενδιάμεσο άθροισμα Безплатно
Η παράδοση, οι φόροι και οι κωδικοί έκπτωσης υπολογίζονται κατά την πληρωμή

Όλα για τις τροφικές αλλεργίες: Είδη και συμπτώματα

Всичко за хранителните алергии: Видове и симптоми
  1. Τι είναι οι τροφικές αλλεργίες
  2. Τύποι τροφικών αλλεργιών
  3. Ποιες είναι οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες
  4. Αλλεργικό εξάνθημα: Πώς να καταλάβετε αν προέρχεται από τα τρόφιμα
  5. Τι να κάνετε σε αλλεργική κρίση
  6. Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό
  7. Συχνές ερωτήσεις

Οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που κατευθύνεται προς ορισμένες ουσίες στα τρόφιμα. Σε αντίθεση με τις τροφικές δυσανεξίες, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν οξεία και έντονη αντίδραση, η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Αναπτύσσονται όταν ο οργανισμός αναγνωρίζει ορισμένα βιοδραστικά μόρια, συνήθως πρωτεΐνες, στα τρόφιμα ως απειλή. Σε απάντηση, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να παράγει αντισώματα εναντίον τους, τα οποία οδηγούν στην απελευθέρωση φλεγμονωδών μεσολαβητών, όπως η ισταμίνη.

Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες και τα συμπτώματά τους, καθώς και τι να κάνετε σε περίπτωση αλλεργικού εξανθήματος από τρόφιμα.

Πικραλίδα - βάμμα βοτάνων

Τι είναι οι τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται όταν η ανοσοποιητική άμυνα του σώματος αντιδρά με επιθετικό τρόπο σε ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνετε, καθώς τα θεωρεί ξένα και δυνητικά επικίνδυνα.

Κατά την κατάποση τέτοιων ουσιών, τα ανοσοποιητικά κύτταρα απελευθερώνουν την πρωτεΐνη ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), η οποία με τη σειρά της, μέσω μιας πολύπλοκης αλληλουχίας βιοχημικών διεργασιών, ενεργοποιεί την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων ουσιών που ευθύνονται για την αλλεργική αντίδραση.

Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών μπορεί να είναι ήπια, εκδηλώνονται με κνησμό και εξανθήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ έντονα και δραματικά, οδηγώντας σε αναφυλαξία. Αυτή είναι μια οξεία, απειλητική για τη ζωή κατάσταση, στην οποία λόγω οιδήματος και σπασμού των ανώτερων αναπνευστικών οδών μπορεί να διακοπεί η διαδικασία της αναπνοής.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται επίσης από σοβαρή υπόταση - πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση και αδυναμία των ζωτικών οργάνων να τροφοδοτηθούν με αίμα και οξυγόνο.

Τύποι τροφικών αλλεργιών

Τύποι τροφικών αλλεργιών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τροφικών αλλεργιών. Καθορίζονται από το ποιο τρόφιμο ο οργανισμός αντιδρά ως απειλή.

Αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα

Η αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συχνή, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.

Η αιτία της εμφάνισής της είναι η ανοσοποιητική αντίδραση στις πρωτεΐνες του γάλακτος - ορός γάλακτος και καζεΐνη.

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξανθήματα

  • Έμετος

  • Διάρροια

  • Αναφυλαξία.

Σε αντίθεση με την αντοχή στη λακτόζη, η αλλεργία στο γάλα είναι αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις πρωτεΐνες του γάλακτος και, αν και μερικές φορές έχουν παρόμοια συμπτωματολογία και κλινική εικόνα, πρόκειται για ριζικά διαφορετική κατάσταση.

Αλλεργία σε αυγά

Η αλλεργία στα αυγά είναι πάλι πιο συχνή στα παιδιά, και μπορεί να είναι αντίδραση και στα δύο μέρη του αυγού - ασπράδι και κρόκος.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Δερματικά εξανθήματα (κνίδωση)

  • Κνησμός

  • Αυξημένη σωματική θερμοκρασία

  • Δυσκολία στην αναπνοή

  • Γαστρεντερικά προβλήματα.

Πολύ συχνά αυτός ο τύπος αλλεργίας υποχωρεί σταδιακά με την ηλικία.

Αλλεργία σε ψάρια και θαλασσινά

Αυτός ο τύπος αλλεργικής αντίδρασης συχνά “κυνηγά” τους ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με τις αντιδράσεις που προκαλεί να είναι από τις πιο έντονες.

Μπορεί να ενεργοποιηθεί από διάφορες πρωτεΐνες στα θαλασσινά και να προκαλέσει αναφυλαξία.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Εξανθήματα

  • Οίδημα

  • Σοβαρή διάρροια

  • Πνιγμός.

Αλλεργία σε φιστίκια και ξηρούς καρπούς

Η αλλεργία σε φιστίκια και ξηρούς καρπούς είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους αλλεργιών. Συχνά οδηγεί σε δραματική κλινική εικόνα.

Η αιτία της είναι η αναγνώριση των πρωτεϊνών στους ξηρούς καρπούς ως εχθρών από το ανοσοποιητικό σύστημα και η επίθεσή τους.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά των άλλων τύπων, αλλά συχνότερα φτάνουν στη ανάπτυξη αναφυλαξίας. Ακόμα και για έντονη εκδήλωση απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα ξηρών καρπών.

Αλλεργία σε σιτάρι

Η αλλεργία στο σιτάρι προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην κύρια πρωτεΐνη των δημητριακών - γλουτένη. Η κατάσταση διαφέρει από τη γλουτενοπάθεια, στην οποία συντίθενται αυτοαντισώματα και επιτίθεται ο βλεννογόνος των δικών σας εντέρων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Εξανθήματα

  • Οίδημα των χειλιών και της γλώσσας

  • Γαστρεντερικές διαταραχές.

Ποιες είναι οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες

Οι παραπάνω τύποι τροφικών αλλεργιών είναι οι πιο συχνές μεταξύ των ανθρώπων, με τα παιδιά να αναπτύσσουν συχνότερα αλλεργίες στο γάλα και τα αυγά, και τους ενήλικες - σε ξηρούς καρπούς και θαλασσινά.

Είναι δύσκολο να δοθούν ακριβείς αριθμοί για το ποσοστό που κάθε τροφική αλλεργία κατέχει λόγω της μεγάλης ποικιλίας και της σχετικά χαμηλής ενημέρωσης του πληθυσμού, καθώς και του μεγάλου ποσοστού μη αποδεδειγμένων αλλεργιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι διάφορες τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν έως και το 10% του παιδικού πληθυσμού. Στους ενήλικες, η κατάσταση είναι ελαφρώς πιο ευνοϊκή με περίπου 5% του πληθυσμού.

Αλλεργικό εξάνθημα: Πώς να καταλάβετε αν προέρχεται από τα τρόφιμα

Το αλλεργικό εξάνθημα από τρόφιμα εμφανίζεται συνήθως αμέσως ή λίγο μετά την κατανάλωση του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου.

Μπορεί να εκδηλωθεί ως κνίδωση - μεγάλες, ανυψωμένες και ερυθρές πλάκες, συχνά επώδυνες, στους αγκώνες, τα γόνατα, την κοιλιά, τα πέλματα και τις παλάμες, το πρόσωπο.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε εξάνθημα και οίδημα λίγο μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου, είναι πολύ πιθανό η αντίδραση να είναι αποτέλεσμα της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένο ερεθιστικό - συστατικό τροφής.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να διεξαχθεί αλλεργιολογική εξέταση για τον εντοπισμό του αιτίου, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον πιο σοβαρές εκδηλώσεις αλλεργικής αντίδρασης.

Τι να κάνετε σε αλλεργική κρίση

Αλλεργικό εξάνθημα - πώς να καταλάβετε αν προέρχεται από τα τρόφιμα;

Η προσέγγιση σε μια αλλεργική κρίση διαφέρει ανάλογα με την κλινική της εκδήλωση.

Συχνότερα, στις τροφικές αλλεργίες αναπτύσσεται αλλεργικό εξάνθημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικό μέρος του σώματος, να εμφανιστούν συμπτώματα δηλητηρίασης - έμετος, διάρροια. Μπορεί να αυξηθεί η σωματική θερμοκρασία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι άνθρωποι που γνωρίζουν το πρόβλημά τους συνήθως λαμβάνουν αντιισταμινικά. Υπάρχουν διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, ο μηχανισμός δράσης των οποίων είναι η παρεμπόδιση της σύνθεσης αυτών των μεσολαβητών της αλλεργικής αντίδρασης.

Κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής εκδήλωσης, είναι χρήσιμο να σταματήσει η κατανάλωση τροφής και να αυξηθεί η πρόσληψη υγρών.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί εφάπαξ ή για μερικές ημέρες ουρμπαζόνη (μεθυλπρεδνιζολόνη) - κορτικοστεροειδές, το οποίο καταστέλλει γρήγορα και αποτελεσματικά την αντίδραση του ανοσοποιητικού και ελέγχει τα αλλεργικά συμπτώματα.

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, που σχετίζονται με την ανάπτυξη αναφυλακτικού σοκ και οίδημα των αναπνευστικών οδών, απαιτούν επείγουσα ιατρική παρέμβαση λόγω του δυνητικά απειλητικού για τη ζωή χαρακτήρα τους.

Άτομα με ιστορικό έντονων αντιδράσεων τύπου αναφυλαξίας συνιστάται να ακολουθούν αυστηρή δίαιτα και συχνά μπορούν να υποβληθούν σε σύντομη εκπαίδευση για το πώς να χορηγήσουν μόνοι τους ουρμπαζόνη ή/και επινεφρίνη, για να σταματήσουν εγκαίρως την αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε αναφυλακτικό σοκ.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Εάν παρατηρήσετε επαναλαμβανόμενες αντιδράσεις μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο για την απόδειξη και την ανίχνευση του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου ερεθιστικού. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προστατευτείτε από την ακούσια κατανάλωση τροφής που περιέχει το αλλεργιογόνο και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Είναι επιθυμητό να μην καθυστερείτε, καθώς με την πάροδο του χρόνου, οι αλλεργικές αντιδράσεις τείνουν να γίνονται πιο έντονες και το ανοσοποιητικό σύστημα να απελευθερώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες φλεγμονωδών μεσολαβητών.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αναφυλακτικού σοκ αυξάνεται μετά από κάθε εκδήλωση αλλεργικών συμπτωμάτων και ερεθισμού από το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Επομένως, η συμβουλή με ειδικό πρέπει να γίνει ήδη από την πρώτη εκδήλωση αλλεργίας σε συγκεκριμένο τρόφιμο ή υποψία για τέτοια.

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τροφικής δυσανεξίας και τροφικής αλλεργίας;

Η τροφική αλλεργία περιλαμβάνει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ενώ οι δυσανεξίες συνήθως επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα και προκαλούν δυσφορία, αλλά δεν είναι τόσο σοβαρές.

Μπορούν οι τροφικές αλλεργίες να θεραπευτούν;

Προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος πλήρους θεραπείας των τροφικών αλλεργιών, αλλά η αποφυγή των αλλεργιογόνων και η χρήση φαρμάκων όπως αντιισταμινικά και επινεφρίνη μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Πώς μπορώ να αποτρέψω μια αλλεργική κρίση;

Ο κύριος τρόπος προστασίας είναι η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν αντίδραση. Συνιστάται πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε εκτός σπιτιού.

Πηγές


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλώ σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν από τη δημοσίευση.