Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος, που εκδηλώνεται με φούσκωμα και πόνους στην κοιλιά, αέρια, δυσκοιλιότητα ή/και διάρροια.
Οι αιτίες της εμφάνισής του δεν είναι ακόμα πλήρως διευκρινισμένες, αλλά έχει αποδειχθεί ότι αρκετοί είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την κατάσταση - στρες, λανθασμένη διατροφή και ανισορροπία στη μικροβιότα του εντέρου. Θεωρείται ότι επηρεάζουν και διάφοροι γενετικοί παράγοντες.
Η συμβατική ιατρική βασίζεται σε αλλαγές στη διατροφή, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και προβιοτικών και φαρμάκων, όπως αντισπασμωδικά, ενώ πολλοί από τους πάσχοντες καταφεύγουν σε φυσικά θεραπευτικά μέσα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Θα εξετάσουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραδοσιακές συνταγές για το ευερέθιστο παχύ έντερο και φυτικά φάρμακα, προσπαθώντας να δώσουμε και επιστημονική βάση για την αποτελεσματικότητά τους και τη χρήση τους.
Ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά

Τα ζυμωμένα τρόφιμα και προϊόντα είναι φυσική πηγή ζωντανών μικροοργανισμών, που ονομάζονται προβιοτικά, τα οποία κατοικούν στα έντερά μας και εξισορροπούν τη μικροβιότα του εντέρου. Υποστηρίζουν και συμμετέχουν στη διατήρηση μιας όξινης αντίδρασης του περιβάλλοντος και με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Τα προβιοτικά υποστηρίζουν την πέψη και συμμετέχουν στη διατήρηση ενός λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος.
Βοηθούν στη μείωση της παραγωγής αερίων, του φουσκώματος και εξισορροπούν τον ρυθμό της αφόδευσης, καθώς είναι ευεργετικά τόσο σε περιπτώσεις διάρροιας όσο και σε δυσκοιλιότητα.
Τρόφιμα με υψηλή φυσική περιεκτικότητα σε προβιοτικά είναι:
-
Γιαούρτι - πλούσιο σε βακτήρια του γένους Lactobacillus, Bifidobacterium και Streptococcus thermophilus, τα οφέλη του για την υγεία του πεπτικού συστήματος και ολόκληρου του οργανισμού είναι αποδεδειγμένα και δοκιμασμένα εδώ και αιώνες, καθώς και υποστηριζόμενα από την επιστήμη.
-
Κεφίρ – παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά με ακόμα πιο πλούσιο προβιοτικό προφίλ, τόσο από λακτοβάκιλλους και διφιδοβακτήρια όσο και από ζυμομύκητες του γένους Saccharomyces. Το κεφίρ χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κουζίνα πολλών χωρών λόγω της μοναδικής του γαλακτο-όξινης γεύσης, καθώς και για τα θεραπευτικά και υγιεινά οφέλη του.
-
Ξινολάχανο και κoμπούχα – περιέχουν φυσικά προβιοτικά και οργανικά οξέα, που υποστηρίζουν ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο.
Κατάλληλα συμπληρώματα για την ισορροπία του πεπτικού συστήματος
Βότανα, τσάγια και βάμματα

Τα τσάγια αποτελούν εγχύματα από φυτά, τα οποία διαθέτουν φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτές οφείλονται στις δραστικές ουσίες στη σύνθεσή τους.
Πολλά βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για προβλήματα με τα έντερα, και για αρκετά από αυτά η επιστήμη διαθέτει αποδείξεις για τη δράση τους.
Τα βότανα που είναι αποτελεσματικά για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, είναι αρκετά και μπορούν να ενταχθούν σε μια μεγάλη ομάδα φυτών, που επηρεάζουν θετικά το πεπτικό σύστημα και τις λειτουργίες του. Εκτός από τσάι, μπορούν να λαμβάνονται με τη μορφή ξηρών εκχυλισμάτων ή για ακόμα μεγαλύτερη απορροφησιμότητα και αποτελεσματικότητα - με τη μορφή βαμμάτων.
Τα βάμματα αποτελούν υδατο-αλκοολικό εκχύλισμα του βοτάνου, το οποίο έχει μέγιστες συγκεντρώσεις δραστικών ουσιών, που εξάγονται χάρη στις ιδιότητες της αιθανόλης ως οργανικού διαλύτη.
Σε αυτό το μέρος θα εξετάσουμε μερικά από τα πιο δημοφιλή βότανα που δρουν καλά στο πεπτικό σύστημα.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό για την καταπράυνση του φουσκώματος, των κραμπών και της φλεγμονής, που σχετίζονται με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Επηρεάζει αποτελεσματικά τον ερεθισμένο βλεννογόνο και χαλαρώνει την λεία μυϊκή δομή των εντέρων.
Το έγχυμα μπορεί να παρασκευαστεί από μία-δύο κουταλιές της σούπας ξηρό άνθος του βοτάνου σε 250-500 ml νερό, και λαμβάνεται 1-2 φορές την ημέρα με ένα φλιτζάνι τσαγιού.
Δυόσμος
Ο δυόσμος είναι πλούσιος σε πολλές δραστικές ουσίες, μία από τις οποίες είναι η μενθόλη. Χάρη σε αυτήν και σε άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά, ο δυόσμος έχει ευεργετική επίδραση στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και εξαλείφει αποτελεσματικά τις επώδυνες εντερικές κράμπες, μειώνει το φούσκωμα και βελτιώνει την περισταλτικότητα.
Ο δυόσμος έχει επίσης αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στη ρύθμιση της ανάπτυξης παθογόνων βακτηρίων στα έντερα.
Το τσάι από δυόσμο παρασκευάζεται με μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα που εγχύονται για 10 λεπτά σε 250-500 ml ζεστό νερό, και η ποσότητα μπορεί να λαμβάνεται σε μία ή δύο δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι φυτό από την οικογένεια του δυόσμου, το οποίο οδηγεί σε χαλάρωση των λείων μυών του εντερικού τοιχώματος και μειώνει τις κράμπες.
Εκτός από αυτές τις ιδιότητες, το μελισσόχορτο έχει και ήπια αντιφλεγμονώδη δράση.
Το έγχυμα (τσάι) από μελισσόχορτο παρασκευάζεται με μία κουταλιά της σούπας που εγχύεται σε 250-500 ml ζεστό νερό, και μπορεί να λαμβάνεται μία-δύο φορές την ημέρα.
Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ρυθμίζει επίσης την περισταλτικότητα, καθιστώντας το κατάλληλο για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Το έγχυμα από τζίντζερ παρασκευάζεται με 50 γραμμάρια φρέσκων ριζωμάτων του φυτού που τρίβονται ψιλά και εγχύονται για 15 λεπτά σε 250-500 ml ζεστό νερό, στη συνέχεια σουρώνονται και λαμβάνονται μετά το φαγητό, για να μην ερεθίσουν το στομάχι.
Άνηθος
Ο άνηθος αποδεδειγμένα μειώνει τα αέρια και το φούσκωμα, καθώς διεγείρει τα ένζυμα του εντέρου και την περισταλτικότητα.
Το τσάι από άνηθο μπορεί να παρασκευαστεί από φρέσκα ή αποξηραμένα κλαδιά, τα οποία εμποτίζονται για 15 λεπτά σε ζεστό νερό.
Ρίγανη
Το βότανο είναι γνωστό για την ισχυρή του αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητα της ουσίας καρβακρόλη - φαινολικό μονοτερπένιο.
Η ρίγανη είναι πολύ αρωματική και συνήθως η γεύση της δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη ως τσάι, αλλά παρόλα αυτά ένα κουταλάκι του γλυκού μπορεί να εγχυθεί με 500 ml ζεστό νερό και να καταναλωθεί σε αρκετές δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Θυμάρι
Το θυμάρι είναι ένα άλλο βότανο και μπαχαρικό, το οποίο, όπως η ρίγανη, είναι πλούσιο σε καρβακρόλη, καθώς και σε άλλα πολυφαινόλες.
Επηρεάζει θετικά ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Το θυμάρι είναι πολύ αρωματικό και ευχάριστο στη γεύση, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο είναι αρκετό για την παρασκευή δύο φλιτζανιών τσαγιού.
Υπερικόν

Το υπερικόν είναι πολύ ειδικό και μοναδικό στο είδος του ως προς τη δράση του φυτό. Αποδεδειγμένα βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης.
Με αυτόν τον τρόπο το υπερικόν επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του ΣΕΕ που προκαλείται από το στρες.
Το τσάι από υπερικόν παρασκευάζεται από ολόκληρο αποξηραμένο κλωνάρι του βοτάνου, με 2 κουταλιές της σούπας από το βότανο να εγχύονται με 500 ml νερό για 10-15 λεπτά και η ποσότητα να σουρώνεται και να καταναλώνεται σε 2-3 δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κράταιγος
Ο κράταιγος είναι ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών. Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τοξινών στα έντερα.
Αυτό το βότανο υποστηρίζει τη νευρική ρύθμιση των εντέρων και μειώνει το άγχος.
Το τσάι από κράταιγο παρασκευάζεται από αποξηραμένους καρπούς και φύλλα του φυτού, με μία-δύο κουταλιές της σούπας να βράζονται για 10 λεπτά σε 500 ml νερό, να σουρώνονται και να καταναλώνονται σε μία ή δύο δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μαγειρική σόδα
Η χρήση μαγειρικής σόδας για το σύνδρομο του ευερέθιστου παχέος εντέρου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο.
Σε άτομα με διαπιστωμένο ΣΕΕ συχνά παρατηρείται αλκαλική αντίδραση στον εντερικό αυλό, όπου υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να μετριέται όξινο pH. Η αλκαλική αντίδραση οδηγεί σε διαταραχές στη μικροβιότα του εντέρου, διεγείρει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων και καταστέλλει την κανονική ανάπτυξη των ευεργετικών προβιοτικών στελεχών.
Η λήψη επιπλέον αλκαλοποιητικών ουσιών, όπως η μαγειρική σόδα, μπορεί να διαταράξει περαιτέρω την εντερική ισορροπία και να αποτελέσει προϋπόθεση για εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών.
Συμπληρώματα διατροφής

Εκτός από τα βότανα και τα εκχυλίσματά τους, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής για το πεπτικό σύστημα μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά για το σύνδρομο του ευερέθιστου παχέος εντέρου για τη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της κατάστασης.
Η χρήση τους με διαφορετικό τρόπο μπορεί να επηρεάσει και να ευνοήσει τις λειτουργίες και την υγεία του παχέος εντέρου, αποτελώντας μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για το ΣΕΕ.
Λ-γλουταμίνη
Η λ-γλουταμίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο αποδεδειγμένα ευνοεί διάφορες παθολογικές καταστάσεις και ασθένειες που σχετίζονται με το παχύ έντερο.
Η λ-γλουταμίνη βοηθά στην αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη σε περιπτώσεις αυξημένης διαπερατότητας του εντέρου. Το αμινοξύ υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη της ευεργετικής βακτηριακής χλωρίδας στον εντερικό αυλό και τη διατήρηση της ισορροπίας της.
Προβιοτικά και πρεβιοτικά
Η επιστήμη έχει αποδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα προβιοτικά για την υγεία του εντέρου. Βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς και λειτουργικού εντερικού μικροβιώματος, ρυθμίζουν το εντερικό pH, καταστέλλουν την ανάπτυξη παθολογικών βακτηρίων και βοηθούν στη διατήρηση του άξονα εγκεφάλου - παχέος εντέρου.
Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί συμβάλλουν στη σύνθεση λιπαρών οξέων μικρής αλυσίδας, τα οποία στο παχύ έντερο παίζουν ρόλο στη σύνθεση της σεροτονίνης - νευροδιαβιβαστή με αποδεδειγμένο ρόλο στην παθοφυσιολογία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.
Πεπτικά ένζυμα
Παρόλο που το ΣΕΕ επηρεάζει το παχύ έντερο, όπου δεν πραγματοποιούνται διαδικασίες πέψης ή απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, η λήψη πεπτικών ενζύμων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.
Ο λόγος για αυτό είναι ότι η έλλειψη ενζύμων οδηγεί στη διέλευση μη πέψιμων θρεπτικών υλών από το λεπτό στο παχύ έντερο και στην μετέπειτα ζύμωσή τους από τα εντερικά βακτήρια.
Αυτό είναι η αιτία για το φούσκωμα, την εμφάνιση αερίων και την έκκριση τοξινών, που ερεθίζουν τον εντερικό βλεννογόνο.
Άλλες φυσικές μέθοδοι για την καταπράυνση του ευερέθιστου παχέος εντέρου
Το ευερέθιστο παχύ έντερο αποτελεί λειτουργική διαταραχή και δεν έχει μορφολογικές εκδηλώσεις στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου. Σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται σε μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στα έντερα και τον εγκέφαλο, καθώς και σε διαταραγμένη σύνδεση μεταξύ αυτών των οργάνων.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στον συνολικό τρόπο ζωής. Συχνά η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του στρες και στη μείωση της επιρροής του στον οργανισμό.
Η επιλογή των σωστών τροφίμων και η αποφυγή αυτών που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητική επίδραση είναι επίσης κρίσιμης σημασίας.
Τήρηση κατάλληλης δίαιτας
Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (ζύμωση, ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, πολυόλες) είναι πολύ κατάλληλη για αυτή την κατάσταση.
Οι αναφερόμενες ουσίες είναι μέρος τωνζυμωτικών διαδικασιών των εντερικών βακτηρίων. Ακριβώς εξαιτίας τους εκκρίνονται αέρια και τοξίνες, που οδηγούν σε ερεθισμό του εντερικού βλεννογόνου και στην εκδήλωση της κατάστασης.
Η τήρηση μιας κατάλληλης δίαιτας είναι κρίσιμη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.
Ενεργός τρόπος ζωής

Η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του οργανισμού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεγάλες βόλτες αρκετές φορές την εβδομάδα ή την άσκηση κάποιου είδους αθλήματος.
Η κίνηση οδηγεί σε βελτίωση της περισταλτικότητας και μείωση του στρες. Οι φυσικές δραστηριότητες αποδεδειγμένα αυξάνουν τα επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως αυτά της σεροτονίνης.
Υγιεινή διατροφή
Εκτός από την αποφυγή των FODMAP, είναι σημαντικό να τηρούνται και άλλες αρχές της υγιεινής διατροφής.
Είναι καλό η δίαιτα να βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και καθαρών πηγών πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών.
Ο περιορισμός των επεξεργασμένων, καρυκευμένων και τηγανητών τροφίμων βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση στο ΣΕΕ.
Μείωση του στρες
Το στρες είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κατάσταση των εντέρων. Οι πρακτικές για τη μείωση του στρες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.
Τεχνικές όπως η πρακτική της γιόγκα, ο διαλογισμός, καθώς και η αφιέρωση αρκετού χρόνου για ενεργή ξεκούραση και χόμπι είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων, καθώς η αποτελεσματικότητά τους είναι αποδεδειγμένη.
Συχνές ερωτήσεις

Βοηθούν τα βότανα στο ΣΕΕ;
Ναι, ορισμένα βότανα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εκδήλωση της κατάστασης.
Μπορεί να θεραπευτεί το ΣΕΕ με τη λήψη συμπληρωμάτων;
Το ΣΕΕ δεν είναι νοσολογική οντότητα, αλλά παρόλα αυτά, η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων όπως προβιοτικά, λ-γλουταμίνη ή ένζυμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα αυτής της λειτουργικής διαταραχής.
Σε ποιο βαθμό το στρες επηρεάζει το ΣΕΕ;
Εφόσον έχει αποδειχθεί ο ρόλος της σεροτονίνης στην εμφάνιση του ΣΕΕ, και το στρες επηρεάζει αρνητικά αυτόν τον νευροδιαβιβαστή, τότε μπορεί να ειπωθεί ότι το στρες είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την εμφάνιση του συνδρόμου.
Πηγές
Αφήστε σχόλιο