Η γαστρίτιδα αποτελεί φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και είναι μια συχνή κατάσταση, ιδιαίτερα στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής. Μπορεί να προκληθεί από παράγοντες όπως βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, ακατάλληλη διατροφή, υπερβολική λήψη φαρμάκων, αλκοόλ και υψηλά επίπεδα στρες.
Ανεξάρτητα από την αιτία της εμφάνισής της, η διατροφή και η ορθολογική διατροφή αποτελούν τη βάση τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου.
Μεγάλο μέρος των ανθρώπων δεν συνειδητοποιούν ότι τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία του στομάχου και μπορούν να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Από αυτό το άρθρο θα μάθετε πώς η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία της γαστρίτιδας, ποιες τροφές συνιστώνται και ποιες πρέπει να αποφεύγετε.
Θα δείτε επίσης ένα παράδειγμα επταήμερης διατροφής, που μπορεί να είναι χρήσιμη αν αντιμετωπίζετε αυτή την δυσάρεστη νόσο.
Γιατί η διατροφή είναι σημαντική στη γαστρίτιδα και πόσο χρόνο πρέπει να ακολουθείται

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία της γαστρίτιδας πρέπει να βασίζεται σε τροποποίηση της διατροφής. Η τροφή που καταναλώνουμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και να ανακουφίσει ή να ενισχύσει τα αντίστοιχα συμπτώματα.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας της γαστρίτιδας, καθώς και ως μέτρο για την πρόληψη της αρχικής ή επαναλαμβανόμενης εμφάνισής της, είναι σημαντικό να ακολουθείται ειδική διατροφή. Αυτή πρέπει να στοχεύει στη μείωση του ερεθισμού του βλεννογόνου, ενώ ταυτόχρονα να δίνει τη δυνατότητα στο στομάχι να ανακάμψει.
Η διατροφή για την οξεία γαστρίτιδα είναι συνήθως αρκετά αυστηρή, αλλά η διάρκειά της θα πρέπει να είναι σύντομη - μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της οξείας φλεγμονής.Η διατροφή για την χρόνια γαστρίτιδα πρέπει να ακολουθείται μακροπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε άτομα επιρρεπή στην ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής του βλεννογόνου του στομάχου, μικρά λάθη στη διατροφή μπορεί να συμβάλουν στην επανεμφάνιση της νόσου.
Συνιστώμενες τροφές

Η διατροφή για τη γαστρίτιδα έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με τους κανόνες της ποικίλης διατροφής, καθώς συχνά απαιτείται η απομάκρυνση ολόκληρων ομάδων τροφίμων, οι οποίες για έναν υγιή άνθρωπο δεν έχουν βλαβερή επίδραση.
Χρήσιμες τροφές για τη γαστρίτιδα είναι:
-
Καθαρές πρωτεΐνες - κοτόπουλο και γαλοπούλα, καθαρό βοδινό, ψάρι και αυγά. Ο τρόπος παρασκευής συνιστάται να είναι μέσω βρασμού, μαγειρέματος στον ατμό ή στο φούρνο, χωρίς προσθήκη λίπους.
-
Εύπεπτοι υδατάνθρακες - ρύζι, νιφάδες βρώμης, πατάτες. Δεν ερεθίζουν το στομάχι και δίνουν αίσθηση κορεσμού.
-
Λαχανικά - καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο. Είναι καλό να επιλέγονται λαχανικά που δεν περιέχουν οξέα ή υπερβολική ακατέργαστη κυτταρίνη.
-
Φρούτα - μπανάνες, ξεφλουδισμένα μήλα, ξεφλουδισμένα αχλάδια, πεπόνι, ξεφλουδισμένα ροδάκινα, χουρμάδες. Τα μούρα μπορούν επίσης να καταναλώνονται, αλλά με μέτρο.
-
Γαλακτοκομικά προϊόντα - μπορούν να καταναλώνονται γιαούρτι για τη γαστρίτιδα και τυρί cottage, αλλά σε μέτριες ποσότητες.
Απαγορευμένες τροφές

Η διατροφή κατά τη θεραπεία της γαστρίτιδας μπορεί να είναι αρκετά περιοριστική και να διαταράξει τη ρουτίνα της καθημερινότητας, καθώς συνδέεται με την παρασκευή κάθε γεύματος σε οικιακές συνθήκες.
Κατά την παρασκευή φαγητού σε οικιακές συνθήκες, μπορείτε να δοσολογήσετε πόσο και ποιο λίπος θα χρησιμοποιήσετε, ενώ είναι καλό να περιοριστείτε σε μικρές ποσότητες ελαιόλαδου ή λιπαρού καρύδας.
Τα έτοιμα φαγητά και τα πιάτα που προσφέρονται σε εστιατόρια είναι γεμάτα με επεξεργασμένα λίπη, όπως τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Αυτά ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και δεν είναι κατάλληλα για τη γαστρίτιδα.
Το ηλιέλαιο πρέπει επίσης να αποφεύγεται, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, η υπεροχή των οποίων στη διατροφή οδηγεί σε φλεγμονώδη απόκριση από τον οργανισμό.Οι απαγορευμένες τροφές είναι:
-
Λιπαρά και τηγανητά φαγητά - τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη (ιδιαίτερα κορεσμένα και τρανς λιπαρά) ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου και διεγείρουν την παραγωγή γαστρικών οξέων, κάτι που δεν συνιστάται κατά τη θεραπεία της γαστρίτιδας.
-
Όξινες τροφές - εσπεριδοειδή, τουρσιά και διάφορα ποτά με προσθήκη φρούτων οξέων για την επίτευξη της αντίστοιχης γεύσης. Τα εσπεριδοειδή επίσης δεν συνιστώνται - ανανάς, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, μανταρίνια, λεμόνια και πορτοκάλια. Τα μούρα, παρά τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτουν, πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο λόγω της οξύτητας, των μικρών σπόρων και των φλοιών τους, που μπορούν να επιδεινώσουν τη γαστρίτιδα.
-
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά - σπανάκι, μαρούλι και οι παραλλαγές του, λάπαθο, λάχανο. Είναι καλό να αποφεύγονται, καθώς ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου.
-
Καρυκεύματα και πικάντικα φαγητά - το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσίλι και άλλα πικάντικα φαγητά και καρυκεύματα αυξάνουν την οξύτητα και ερεθίζουν το στομάχι.
-
Ποτά με καφεΐνη και ανθρακούχα ποτά και αλκοόλ - τα ποτά με καφεΐνη και τα ανθρακούχα ποτά, ο καφές και το αλκοόλ έχουν έντονη ερεθιστική δράση στο στομάχι και είναι καλό να εξαλειφθούν πλήρως κατά τη γαστρίτιδα.
-
Λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα - φρέσκο γάλα, λιπαρά και αλμυρά τυριά και κίτρινα τυριά.
-
Επεξεργασμένα προϊόντα - λουκάνικα, σνακ, ημικατεργασμένα προϊόντα και οτιδήποτε προσφέρεται σε συσκευασία. Αυτά είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τεχνητά συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές και χρωστικές με πολύ βλαβερή δράση σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Κατάλληλα συμπληρώματα για τη γαστρίτιδα
Παράδειγμα επταήμερης διατροφής για γαστρίτιδα

Η διατροφή για τη γαστρίτιδα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες για τις επιτρεπόμενες και απαγορευμένες τροφές, καθώς και ορισμένες άλλες βασικές αρχές - συχνά γεύματα για τη γαστρίτιδα σε μικρές ποσότητες και επαρκή πρόσληψη νερού.
Το διατροφικό καθεστώς για τη γαστρίτιδα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ποικίλο, για να αποφεύγονται διάφορες ελλείψεις. Η διατροφή είναι περιοριστική και πρέπει να περιλαμβάνει 4-5 γεύματα την ημέρα.
Είναι σημαντικό να μην τρώτε υπερβολικά, αλλά και να μην αφήνετε το στομάχι άδειο για πολύ καιρό. Συνιστάται τα γεύματα να είναι σε παρόμοιες ώρες, ώστε να προσαρμοστούν το σώμα και το στομάχι.
Ημέρα |
Πρωινό |
Μεσημεριανό |
Απογευματινό σνακ |
Βραδινό |
Δευτέρα |
Κουάκερ με μπανάνα και λίγο μέλι |
150 γραμμάρια βραστό/ψητό στο φούρνο κοτόπουλο με βραστές πατάτες και καρότα |
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και ένα ξεφλουδισμένο μήλο |
Ψητό ψάρι με γαρνιτούρα ρύζι με κολοκυθάκια |
Τρίτη |
Νιφάδες βρώμης με γιαούρτι, μήλο. |
Βραστό μοσχάρι |
Ψητή κολοκύθα, μια χούφτα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα |
Ψάρι στον ατμό με πατατοσαλάτα και λίγο ελαιόλαδο (χωρίς κρεμμύδι) |
Τετάρτη |
Κουάκερ από φαγόπυρο με μπανάνα |
Κεφτέδες γαλοπούλας με ρύζι με λαχανικά |
Φρουτώδες γιαούρτι |
Ψητό φιλέτο κοτόπουλου με πουρέ πατάτας, λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών |
Πέμπτη |
Τρία αυγά (βραστά) και μία μπανάνα |
Ψάρι στο φούρνο με μαγειρεμένα στον ατμό λαχανικά |
Γιαούρτι με μέλι |
Μοσχαρίσιο κρέας με μπρόκολο |
Παρασκευή |
Ψημένο ψωμί με τυρί cottage, φρούτο |
Ριζότο με κοτόπουλο |
Φρούτο και μια χούφτα ωμό κάσιους |
Κοτόπουλο με ρύζι και λαχανικά στο φούρνο |
Σάββατο |
Σάντουιτς με αυγό και τυρί χαμηλών λιπαρών, μήλο |
Ψάρι με ρύζι και ελιές |
Φρουτώδες γιαούρτι |
Καθαρό μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας με πουρέ πατάτας και λαχανικά στον ατμό |
Κυριακή |
Κουάκερ με μήλο και κανέλα |
Φιλέτο κοτόπουλου με βραστές πατάτες |
Αυγά με ψημένο ολικής άλεσης ψωμί. |
Κρέας της επιλογής σας με ρύζι με κολοκυθάκια και καρότο. |
*Πίνακας με παράδειγμα μενού για γαστρίτιδα.
Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης της γαστρίτιδας
Η διατροφή είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται το σχέδιο θεραπείας της γαστρίτιδας. Χέρι-χέρι με αυτήν πηγαίνουν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, που στοχεύουν στη μείωση του στρες.
Η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, η αφιέρωση χρόνου για ξεκούραση και χόμπι και η εξισορρόπηση της σχέσης εργασίας/ξεκούρασης είναι σημαντικά βήματα για τη μείωση της επιβάρυνσης του νευρικού συστήματος, και κατ’ επέκταση των προβλημάτων με το στομάχι.
Υπάρχουν επίσης φυσικές θεραπείες για τη γαστρίτιδα, που λειτουργούν ως συμπλήρωμα στη διατροφή και βοηθούν στην ηρεμία των συμπτωμάτων ή στην προώθηση της υγείας του στομάχου.
Ανάλογα με την αιτία της γαστρίτιδας, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και φάρμακα - αντιόξινα, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, αντιβιοτικά (σε περίπτωση λοίμωξης με Helicobacter pylori) και συνδυασμός όλων αυτών σε σοβαρές μορφές γαστρίτιδας.
Συχνές ερωτήσεις

Είναι σημαντική η διατροφή στη γαστρίτιδα;
Ναι, χωρίς σωστή διατροφή τα φάρμακα δεν θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα.
Μπορεί να καταναλώνεται αλκοόλ κατά τη θεραπεία της γαστρίτιδας;
Όχι, δεν μπορεί. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη θεραπεία της γαστρίτιδας αποκλείεται πλήρως.
Μπορεί το στρες να είναι αιτία της γαστρίτιδας;
Συνήθως το στρες είναι ένας προκλητικός και προδιαθεσικός παράγοντας, που συχνά υπάρχει σε ανθρώπους που πάσχουν από γαστρίτιδα.
Πόσο χρόνο ακολουθείται η διατροφή στη γαστρίτιδα;
Στην οξεία γαστρίτιδα η διατροφή είναι βραχυπρόθεσμη - μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Στη χρόνια γαστρίτιδα η διατροφή είναι μακροχρόνια.
Αφήστε σχόλιο